Logo Bouwend Nederland

Groei Twentse proefprojecten zichtbaar

Woensdag 25 januari 2023

Inmiddels zijn de Twentse proefprojecten voor de Wet kwaliteitsborging (Wkb) aardig op stoom aan het komen. Volgens de laatste cijfers hebben 12 van de 14 Twentse gemeenten ervaring opgedaan met 36 proefprojecten. Hierbij zijn 4 verschillende Wkb instrumenten toegepast.

Vanuit het ambassadeursnetwerk Twente werken de Twentse bouwers, 14 gemeenten, kwaliteitsborgers en instrumentaanbieders samen om ervaringen en kennis te delen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de koplopers (1e ring) dit zijn beoefenaars van proefprojecten en een groep van starters (2e ring).

Landelijke koppeling

In het ambassadeursnetwerk zit een koppeling met de vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Reina Uittenbogaard, jurist bij Bouwend, heeft een korte update gegeven over de ontwikkelingen omtrent de invoeringsdatum, nieuwe subsidiemogelijkheden voor proefprojecten en toelichting op Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL).

Twentse gemeenten

Manon Dorst van de gemeente Enschede gaf namens de 14 gemeenten een laatste update over de verschillende proefprojecten en de ontwikkelingen over de informatiestromen die worden afgewikkeld via de DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet).

Ervaringen delen

Uiteraard kwamen de beoefenaars uitvoering aan het woord over knelpunten en positieve leermomenten. Zowel de bouwers en kwaliteitsborger kwamen dit keer uitvoerig aan bod, dit keer vertegenwoordigd door Anouk Mulder van Mulders Aannemersbedrijf BV, Micha van den Broek en Roy de Olde van Oculus. 

Oefenen loont

Hoewel er zeker nog heel veel aandachtspunten zijn, blijkt dat er zeker na het draaien van verschillende proefprojecten en het testen van de diverse instrumentaanbieders wel degelijk resultaat wordt bereikt. Met name voor de seriematige bouw gaan de uren en kosten per woning omlaag.

Eensgezindheid

De waardering en bereidheid voor het delen van kennis en elkaar daarin verder helpen is groot. In de volgende sessie zullen we uitgebreid stilstaan bij het opleveren van casco’s, het borgen van kennis en kunde door personeelsmutaties, toelichting van de verschillende instrumenten, digitalisering en natuurlijk ervaringen uitwisselen over de nieuwste proefprojecten. Bekijk hier de actuele proefprojecten regio Twente.

 

Foto: Barbara Trienen 

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Donderdag 18 april 2024
VolkerWessels Materieel & Logistiek deelt kennis over bouwhubs, emissieloos bouwen en vervoeren

We nodigen je graag uit voor een interessante middag bij VolkerWessels Materieel & Logistiek in Rijssen op dinsdag 21 mei 2024. Als regio Oost willen we je zo goed mogelijk informeren over en voorbereiden op alles omtrent zero emissie. Tijdens deze middag is er volop ruimte om ervaringen en gedachten te delen over dit onderwerp samen met ondernemers uit de regio.

Dinsdag 2 april 2024
Excursie regio Twente naar circulaire megahal Bleckmann Almelo en update inlenen zzp'ers

Wil je een uniek bezoek brengen aan het eerste circulaire logistiek bedrijfsgebouw in Twente en wil je kort bijgepraat worden over waar je op moet letten bij het inhuren van zzp’ers? Kom dan op 25 april naar de nieuwbouwlocatie van Bleckmann in Almelo.