1. Home
  2. Nieuws
  3. Jbn excursie verbroedering in duesseldorf

JBN-excursie: verbroedering in Düsseldorf

Donderdag 28 november 2024

De jaarlijkse excursie van Jong Bouwend Nederland Regio Oost voerde ditmaal naar Duitsland. Van donderdag 21 tot zaterdag 23 november werd er in Düsseldorf gegeten, gedronken, genetwerkt en natuurlijk een bouwproject bezocht.

Een traditie mag je het inmiddels wel noemen, de meerdaagse excursie van JBN Regio Oost. Het was immers al zo’n beetje de twintigste keer dat de afdeling het jaarlijkse tripje maakte. Donderdag  21 november vertrokken de circa 15 leden met eigen vervoer richting Düsseldorf. Aan het eind van de middag, dan hadden ze in ieder geval nog een flink stuk van de dag kunnen werken. De donderdagmiddag en -avond in de Duitse stad stonden in het teken van gezelligheid. Er viel een hoop bij te praten. “En het is eigenlijk ook de belangrijkste reden voor deze excursie; dat je elkaar weer ziet, spreekt en plezier hebt met elkaar”, zegt voorzitter Marco Bouwmeester.
Maar voor bouwers blijft techniek natuurlijk ook trekken, dus werd er vrijdag een bouwplaats bezocht. Beter gezegd een sloopplaats, want het bouwproject stond nog aan het begin. Het Nederlandse bedrijf Laarakkers is bezig om in hartje Dusseldorf, aan de Königsallee, een kantoortoren van 70 meter hoog met kelder te slopen. 

Ander land, andere manieren

Het bedrijf ontving de JBN’ers op het werk en legde in een presentatie uit hoe de circulaire sloop wordt aangepakt. Omdat er weinig ruimte is voor een uitgebreide bouwplaats, wordt er naast het gebouw een torenkraan neergezet zodat het gebouw van bovenaf verdieping voor verdieping kan worden afgebroken. De insteek is een circulaire sloop, maar de presentatie maakte duidelijk dat er wel wat verschillen zijn tussen de Nederlandse en de Duitse benadering. Nederland loopt op dit gebied qua gedachtegang 5 tot 7 jaar voor op onze oosterburen. Waar wij inmiddels gewend zijn aan het hergebruik van complete bouwdelen, wordt het materiaal van deze toren nog grotendeels gedowncycled. Beton bijvoorbeeld wordt gebroken zodat het granulaat in nieuw beton of onder wegen kan worden gebruikt.

Net als bij ons

Ook op het gebied van elektrificatie van materieel zijn er wel verschillen, zo leerden de JBN’ers. Subsidies voor elektrisch materieel zijn in Duitsland wat hoger dan bij ons, en ook sommige regels lijken wat soepeler. Door de accu’s zijn elektrische vrachtwagens zwaarder dan traditionele, maar dat gaat bij onze Oosterburen niet ten koste van het maximaal toegestane laadvermogen. Uiteraard kregen de bouwers ook een rondleiding door het gebouw, met de nodige uitleg over het werk. Onder meer omgevingsmanagement kwam ter sprake. De toren staat immers midden in de stad dus er is een hoop overleg nodig met de buren (hotels, bedrijven, bewoners) over de werkzaamheden en de overlast die er mee gepaard gaat.

Rondje Düsseldorf

Na de boeiende ochtend en een lekkere lunch stapten de JBN’ers op Segways om onder begeleiding van een gids de stad te verkennen. Helaas zijn er in Düsseldorf, zoals in veel Duitse steden, door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog niet zo heel veel eeuwenoude gebouwen meer. Maar de stad bood nog genoeg bezienswaardigheden en de gids kon voldoende vertellen om er interessant toertje van te maken. In de namiddag en avond was er weer volop gelegenheid om te netwerken, en na een goede nacht reed iedereen op zaterdagochtend weer naar huis.

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél of Isa voor een kennismaking.

Isa Klein Tuente
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 14 maart 2025
'Mijn opa bouwde huizen voor mensen die nog steeds klant bij ons zijn'

Opgegroeid in een familiebedrijf, heeft Anouk Mulder van jongs af aan de dynamiek van de bouwsector leren kennen. Wat begon met bezoekjes aan 'de vloer' is uitgegroeid tot een bewuste carrièrekeuze. Tegenwoordig vervult ze een veelzijdige rol bij Mulder Aannemersbedrijf, waar ze zich onder meer richt op klantcontacten en marketing. "Het geeft me energie om veel verschillende taken te hebben, initiatief te nemen en de ruimte te krijgen voor ontwikkeling", vertelt ze enthousiast. Met een passie voor persoonlijke groei en innovatie deelt de 27-jarige haar kijk op het werk in de bouw én het lidmaatschap van Jong Bouwend Nederland. "Jongeren kijken toch vaak anders aan tegen vernieuwingen en veranderingen."

Woensdag 12 maart 2025
Bouwvrouwendag Regio Oost 2025

Maar liefst 85 aanwezigen tijdens Bouwvrouwendag op 7 maart jongstleden: de organisatie had op geen mooiere opkomst mogen rekenen tijdens de tweede editie die in het teken stond van dames die in de bouw- en infrasector werkzaam zijn.

Maandag 10 maart 2025
Regio Oost organiseert bijeenkomst over duurzaamheidsverslaglegging CSRD

Op 4 maart organiseerde Regio Oost van een bijeenkomst over CSRD, een afkorting die de meeste leden bekend in de oren klinkt, maar waarvan velen zich afvragen wat dit nu precies inhoudt en in hoeverre de Corporate Sustainability Reporting Directive impact heeft op hun bedrijf. Vijftig leden waren aanwezig in het Van der Valk hotel in Apeldoorn en werden door verschillende sprekers verder ingelicht over deze manier van duurzaamheidsverslaglegging die vanuit de Europese Unie wordt opgedragen.