Rijnstate in Elst wordt ziekenhuis van de toekomst
Maandag 2 mei 2022
Waterstof voor de opwekking van energie, energieopslag en hernieuwbare energie. Rijnstate zet met de nieuwste duurzame energieoplossingen in op volledig CO2-neutraal en volledig elektrisch. De bouwplaats van dit ziekenhuis van de toekomst is op zaterdag 18 juni 'open' op de Dag van de Bouw en jij bent van harte welkom om te kijken.
Pal naast het station in het Gelderse Elst wordt een compleet nieuw ziekenhuis gebouwd. Het nieuwe pand wordt in twee fasen gerealiseerd. De eerste fase is een polikliniek voor dagbehandelingen met een (beperkte) avond- en weekendopenstelling. Fase twee biedt, indien er na een aantal jaar behoefte aan blijkt, de optie om uit te breiden met 'short stay'. Hoewel Rijnstate Arnhem de hoofdvestiging blijft waar de complexe zorg plaatsvindt, zal Elst de hoofdlocatie worden voor specialismen als dermatologie, pijncentrum, oogheelkunde en Vitalys (kliniek tegen overgewicht). Ook krijgt Elst een diagnostisch centrum voor radiologische ondersteuning en echo's en een zorgcoördinatiecentrum, in samenwerking met de veiligheidsregio. Het nieuwe pand zal ook een vrij toegankelijke samenkomstlocatie zijn met horeca bieden, alsmede ruimte voor medische startups in spé die nieuwe innovaties voor de gezondsheidszorg bedenken, ontwikkelen en uitvoeren.
Inzet op groene waterstof
"Het streven is om in Elst een toekomstgerichte ziekenhuisvoorziening te realiseren die aansluit op de behoefte van het verzorgingsgebied", aldus Willem-Jan Hanegraaf, Directeur bouw Rijnstate. De duurzaamheidsambities van Rijnstate liggen namelijk hoog. Zo moet het ziekenhuis volledig CO2-neutraal worden. Waterstof zal daar een belangrijke rol in gaan spelen als het gaat om de opwekking van energie, het gebruik van energieopslag en hernieuwbare energie. De noodstroomvoorziening en energiebank worden gerealiseerd op basis van groene waterstof. Om die energie veilig op te slaan moet worden voldaan aan strenge eisen. "Door ontwerp, realisatie en beheer te combineren, creëren we een duurzame en comfortabele omgeving voor de patiënten en een prettige werkomgeving voor de medewerkers, met minimale energie- en onderhoudskosten’, aldus Tom Bongers, directeur Bouwbedrijf Berghege.
Het consortium Berghege Heerkens Unica werkt samen met het bestaande Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem om de nieuwbouw in Elst te realiseren. Voor het ontwerp is Gortemaker Algra Feenstra architects (G.A.F.) verantwoordelijk. Naar verwachting wordt het ziekenhuis halverwege 2023 opgeleverd.
Kom kijken naar dit project
Wil jij een kijkje nemen op deze bouwplaats? Dat kan op de Spoorlaan in Elst tussen 11.00 en 16.00. Op de bouwplaats zijn er activiteiten voor kinderen en er is catering.
Doe ook mee: meld je aan!
De Dag van de Bouw is onze jaarlijkse open dag waarop een grote variëteit aan bouwlocaties door heel Nederland hun bouwhekken openstellen om iedereen in ons land kennis te laten maken met de positieve aspecten en de maatschappelijke betekenis van de bouw en infra. Dit jaar is de Dag van de Bouw op zaterdag 18 juni. De Dag van de Bouw wordt samen met onze leden georganiseerd en uitgevoerd. Dat wil je toch niet missen? Heb jij jouw project al aangemeld? Via deze link doe je dat alsnog, maar wel vóór 1 juni 2022. Als je jouw project aanmeldt vóór 1 juni 2022 ontvang je gratis promotiemateriaal en wordt jouw project meegenomen in alle landelijke promotie voor de dag.
Foto's: Rijnstate
Gerelateerd nieuws
Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.
Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.
Het Ruimtelijk Voorstel van de Provincie Zuid-Holland maakt bouwen van betaalbare woningen in Zuid-Holland verder onhaalbaar. Bouwend Nederland vindt het beleid onverstandig en onrealistisch.