Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Het valt misschien best wel mee die wkb

Het valt misschien best wel mee, die Wkb

Woensdag 27 september 2023

1 januari 2024, de dag dat de Wkb in ieder geval voor nieuwbouw in werking treedt, nadert in rap tempo. Reden voor de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer om samen met Bouwend Nederland een informatieve bijeenkomst te organiseren over die wet Kwaliteitsborging. Circa 60 bouwers van de afdelingen Amsterdam en Midden-Holland schoven 25 september aan bij de sessie in Amstelveen.

Met de raadszaal van de gemeente Amstelveen was een goede plek voor het grote gezelschap uitgekozen; in totaal waren er zo’n 75 mensen aanwezig bij de informatieve bijeenkomst over de Wkb. Ze kregen een uitgebreid programma voorgeschoteld, met maar liefst zes presentaties. Omwille van de tijd duurden de presentaties niet langer dan 15 minuten. Daardoor was er tussen de presentaties door niet al te veel tijd voor vragen stellen. De diverse verhalen waren echter heel duidelijk en met praktische tips, zodat er eigenlijk niet eens zo heel veel te vragen overbleef.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in het kort 

Reina Uittenbogaard van Bouwend Nederland trapte af met een uitleg op hoofdlijnen over de Wkb. Ook noemde ze wat aandachtspunten, zoals de kosten en de extra administratieve lasten voor de aannemer en de vraag of er wel voldoende kwaliteitsborgers zijn. Uittenbogaard wees ook op alle hulpmiddelen die Bouwend Nederland de leden te bieden heeft; zowel voor de oriëntatiefase, de verdiepingsslag en het daadwerkelijke werken met de wkb. Meer informatie is te vinden op www.bouwendnederland.nl/wkb
Klik hier voor een pdf van deze presentatie

De rol van de gemeente

Marco Maarseveen van de gemeente Amstelveen ging in op de rol van de gemeente. Zijn verhaal was redelijk algemeen omdat het Wkb-proces in elke gemeente anders kan worden ingericht. Zijn advies aan de bouwers was dan ook om ruim van te voren na te gaan hoe de lokale omstandigheden zijn. Ook gaf hij als tips mee om goed te checken in welke gevolgklasse een bouwwerk valt, of vergunningen wellicht al verleend zijn en of ze überhaupt nodig zijn.
Klik hier voor een pdf van deze presentatie

Wkb protocollen

Martijn van Bommel van ISSO zoomde in op de protocollen rondom de Wkb en verwees in dat verband naar de checklisten die te vinden zijn op www.isso.nl. Tips voor de deelnemers had hij ook, bijvoorbeeld: “Gebruik steeds dezelfde checklists” en “Maak aantoonbare kwaliteit onderdeel van de dagelijkse gang van zaken, opdat de mensen in je bedrijf erin meegaan.” Best wel opvallend was zijn advies om aan de onderaannemers waar je mee werkt, te vragen hoe zij de kwaliteit aantonen en je bij die methodiek aan te sluiten.
Klik hier voor een pdf van deze presentatie

De Borgermeester

Over de samenwerking tussen de bouwer en de borger had Joost Tijssen van Borgermeester een duidelijk verhaal. Hij nam de aanwezigen mee in de rolverdeling tussen aannemer, opdrachtgever en kwaliteitsborger. Daarbij ging het bijvoorbeeld om de vragen wie voor welke gedeelte van het bouwproces verantwoordelijk is en wat de risico’s zijn en de aandachtspunten die erbij horen. Belangrijk is volgens Tijssen onder meer dat de hoofdaannemer goed communiceert richting de onderaannemers wat de kwaliteitsborger vereist op basis van de risicoanalyse en het borgingsplan.
Klik hier voor een pdf van deze presentatie

Doe het samen!

Naast de soms wat theoretische verhalen waren er ook verhalen uit de praktijk. Zo deelden Harry Dijkman en Menno de Jong van Van Rhijn Bouw hun ervaringen uit de proefprojecten die het bedrijf uit Katwijk heeft gedraaid. Ze vertelden onder meer over het opstellen van de Risicoanalyse en het Borginsplan, zaken die je prima kunt uitbesteden maar die Van Rhijn Bouw in eigen beheer deed. Volgens Dijkman en De Jong is samenwerking cruciaal. Ze benadrukten dan ook onder meer het belang van begeleiding van personeel op de bouwplaats, om de medewerkers in het proces van kwaliteitsborging mee te nemen. Samen met de monteurs en de partners de checklists maken kan daarbij goed helpen.
Klik hier voor een pdf van deze presentatie

Zucht van verlichting

Niels Groot van Bouwbedrijf M.J. de Nijs sloot de rij presentaties af. Zijn verhaal zorgde voor een opgelucht gevoel bij de deelnemers. Groot vergeleek de Wkb namelijk met ISO en VCA. Het is volgens hem dezelfde systematiek dus dezelfde dingen gelden en die kennen de meeste bedrijven al goed. “Denk er aan de voorkant over na, zeg wat je doet, doe wat je zegt, controleer dit, check,  voer verbeteringen door en toon dit vervolgens aan”, somde hij op. Een advies dat veel collega-bouwers als muziek in de oren zal hebben geklonken: “Ga op tijd met je partners en onderaannemers in gesprek. Zij leggen namelijk vaak al veel vast voor hun eigen kwaliteitscontrole. Grote kans dat je dan alleen maar wat nuances hoeft aan te geven die voor jou als bouwer belangrijk zijn.” 
Klik hier voor een pdf van deze presentatie

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Kwaliteitsborging en combinatie van gevolgklassen

Als je een bouwwerk in gevolgklasse 1 gaat bouwen, is voor nieuwe aanvragen vanaf 1 januari 2024 het inschakelen van een kwaliteitsborger en een melding technische bouwactiviteit verplicht. Onder gevolgklasse 1 vallen bouwwerken met beperkte gevolgen als er iets mis gaat, bijvoorbeeld grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Maar wat als je een combinatie bouwt van bijvoorbeeld een winkel (gevolgklasse 2 of hoger) en een woonhuis?

Woensdag 24 april 2024
Uitnodiging Bouwfestival 30 mei Alkmaar

Meld je nu aan voor het Bouwfestival op 30 mei in Hal25 in Alkmaar. Met sprekers, workshops, rondleiding bouwplaats, racen, gratis ritjes met elektrische bussen, foodtrucks, zanger, etc.

Dinsdag 23 april 2024
Ooms Bouw & Ontwikkeling viert hun 111-jarig jubileum

Op zaterdag 20 april vierde Ooms Bouw & Ontwikkeling haar 111-jarig bestaan. Tijdens de spetterende feestavond werden medewerkers, opdrachtgevers, leveranciers, onderaannemers en bekenden van het bedrijf meegenomen in de rijke historie van het toonaangevende lidbedrijf uit Scharwoude.