Meewerkend partneroverleg: van kaaskoppen tot dakpannen
Dinsdag 18 juni 2024
Met het laatste meewerkend partneroverleg voor de zomer werd maandag 17 juni alvast een voorschotje genomen op de vakantie. In plaats van een lezing over een ‘zwaar’ onderwerp was er dit keer een boeiende en ook gezellige stadswandeling.
Drie keer per jaar komen de meewerkend partners van de leden van afdelingen Noord-Holland-Noord en Zaanstreek-Waterland bij elkaar voor een overleg. De insteek van de bijeenkomsten is telkens anders; de ene keer is er een lezing over een specifiek onderwerp, de andere keer een wordt er bouwproject bezocht. De bijeenkomst van 17 juni stond vooral in het teken van netwerken en ervaringen uitwisselen. De interactie gebeurde ook nog eens in een heel actieve setting, het gezelschap maakte namelijk een rondwandeling door Alkmaar.
Kaaskoppen
De toer, onder begeleiding van een stadsgids, voerde vanaf het Waagplein langs een scala aan bezienswaardigheden in de historierijke kaasstad. Tijdens de wandeling wees de gids op allerlei interessante bouwwerken en vertelde boeiende weetjes. Ze legde bijvoorbeeld de oorsprong van de term kaaskoppen uit. Tijdens de belegering van Alkmaar door de Spanjaarden, in 1573, werden bij gebrek aan échte helmen de houten kaasmallen gebruikt als hoofdbescherming.
Schone schijn
Ook de bouwhistorische kennis van de meewerkend partners werd bijgespijkerd. Zo kregen ze bijvoorbeeld te horen over de verschillend gekleurde dakpannen van de monumentale woningen. In vroeger tijden waren zwarte dakpannen aanzienlijk duurder dan rode. De daken van de rijken werden dan ook volledig met zwarte dakpannen bekleed; een statussymbool dus. Wie niet heel veel geld had, maar zich wel rijk wilde voordoen, koos ervoor om alleen aan de straatzijde zwarte dakpannen te hebben. Meer naar achteren, uit het zicht dus, hebben die huizen dan rode dakpannen. Interessant was ook om te horen dat huizen niet altijd schuin staan door verzakking, maar vaak bewust zo gebouwd zijn om te voorkomen dat water naar binnen zou stromen.
Positieve reacties
Hoewel Alkmaar voor een deel van het gezelschap bekend terrein is, was de anderhalf uur durende stadswandeling ook voor hen zeer de moeite waard. “Je komt toch op plekken waar je anders niet komt, je ziet dingen die je anders nooit ziet”, klonk het. Waardering was er ook voor hoe stad en inwoners hun best doen om het cultureel erfgoed te behouden.
Deze laatste bijeenkomst voor de zomer werd afgesloten met een fijne lunch. De volgende bijeenkomst is in oktober. Dan staat er ondermeer een excursie naar een bouwproject op de planning.
Gerelateerd nieuws
Net als in de andere regio’s van onze vereniging stond regio Randstad Noord dit jaar stil bij Internationale Vrouwendag middels een Bouwvrouwen event. Op 7 maart werd een groep van maar liefst 95 vrouwen met een speciaal programma in het zonnetje gezet. Een terugblik op een enerverende dag in Wormer.
Vorig jaar kon de Bewust Veilig-dag vanwege persoonlijke omstandigheden niet doorgaan, maar dit jaar geeft Bloemendal BV er zeker ruchtbaarheid aan. Het bijna 65 jaar oude bouw- en aannemingsbedrijf dat zowel grote werken (kantoorrenovaties, traditionele en energieneutraal nieuwbouw en ziekenhuizen) als kleinere verbouwingen doet en onderhoud uitvoert, heeft het qua veiligheid perfect voor elkaar: Bloemendal is gecertificeerd VGA-lid. Dit certificaat – VGA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers – geeft Bloemendal een gezonde basis om zijn werknemers iedere dag veilig en gezond aan de slag te laten gaan.
Kwakkenbos is een familiebedrijf in Harmelen dat al meer dan tachtig jaar bestaat. Van nieuwbouw tot renovatie en van structureel onderhoud tot incidentele servicevragen: Kwakkenbos voert dit uit voor de zakelijke markt in diverse branches, zoals de zorg, het bedrijfsleven, ontwikkelaars en beleggers.