Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Meewerkend partneroverleg van kaaskoppen tot dakpannen

Meewerkend partneroverleg: van kaaskoppen tot dakpannen

Dinsdag 18 juni 2024

Met het laatste meewerkend partneroverleg voor de zomer werd maandag 17 juni alvast een voorschotje genomen op de vakantie. In plaats van een lezing over een ‘zwaar’ onderwerp was er dit keer een boeiende en ook gezellige stadswandeling.

Drie keer per jaar komen de meewerkend partners van de leden van afdelingen Noord-Holland-Noord en Zaanstreek-Waterland bij elkaar voor een overleg. De insteek van de bijeenkomsten is telkens anders; de ene keer is er een lezing over een specifiek onderwerp, de andere keer een wordt er bouwproject bezocht. De bijeenkomst van 17 juni stond vooral in het teken van netwerken en ervaringen uitwisselen. De interactie gebeurde ook nog eens in een heel actieve setting, het gezelschap maakte namelijk een rondwandeling door Alkmaar.

Kaaskoppen

De toer, onder begeleiding van een stadsgids, voerde vanaf het Waagplein langs een scala aan bezienswaardigheden in de historierijke kaasstad. Tijdens de wandeling wees de gids op allerlei interessante bouwwerken en vertelde boeiende weetjes. Ze legde bijvoorbeeld de oorsprong van de term kaaskoppen uit. Tijdens de belegering van Alkmaar door de Spanjaarden, in 1573, werden bij gebrek aan échte helmen de houten kaasmallen gebruikt als hoofdbescherming. 

Schone schijn

Ook de bouwhistorische kennis van de meewerkend partners werd bijgespijkerd. Zo kregen ze bijvoorbeeld te horen over de verschillend gekleurde dakpannen van de monumentale woningen. In vroeger tijden waren zwarte dakpannen aanzienlijk duurder dan rode. De daken van de rijken werden dan ook volledig met zwarte dakpannen bekleed; een statussymbool dus. Wie niet heel veel geld had, maar zich wel rijk wilde voordoen, koos ervoor om alleen aan de straatzijde zwarte dakpannen te hebben. Meer naar achteren, uit het zicht dus, hebben die huizen dan rode dakpannen. Interessant was ook om te horen dat huizen niet altijd schuin staan door verzakking, maar vaak bewust zo gebouwd zijn om te voorkomen dat water naar binnen zou stromen.

Positieve reacties

Hoewel Alkmaar voor een deel van het gezelschap bekend terrein is, was de anderhalf uur durende stadswandeling ook voor hen zeer de moeite waard. “Je komt toch op plekken waar je anders niet komt, je ziet dingen die je anders nooit ziet”, klonk het. Waardering was er ook voor hoe stad en inwoners hun best doen om het cultureel erfgoed te behouden. 
Deze laatste bijeenkomst voor de zomer werd afgesloten met een fijne lunch. De volgende bijeenkomst is in oktober. Dan staat er ondermeer een excursie naar een bouwproject op de planning.

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.

Dinsdag 2 juli 2024
Excursie Midden-Holland naar de mooiste bouwkeet van het land

Een maand voor de bouwvakvakantie sloot afdeling Midden-Holland het eerste half jaar van 2024 af met een excursie. Vrijdag 28 juni werd Utrecht aangedaan voor een gedeeltelijk bouwgerelateerd maar vooral gezellig programma.

Dinsdag 18 juni 2024
Nodig: een omslag in denken en doen, en vers bloed

Afdeling Amsterdam sloeg donderdag 13 juni twee vliegen in één klap. De jaarvergadering op het Muzenplein werd gecombineerd met een interessante informatieve middag over emissieloos bouwen en vervoeren.