1. Home
  2. Nieuws
  3. Infraplatform randstad noord krijgt kijkje achter de schermen van bronbemaling

Infraplatform Randstad Noord krijgt kijkje achter de schermen van bronbemaling

Dinsdag 8 oktober 2024

Infrabouwers maken regelmatig gebruik van bronbemaling. Hoe die techniek precies werkt, konden ze donderdag 3 oktober zien en horen in Alkmaar bij Theo van Velzen. De expert in bronbemaling en grondboortechniek ontving het Infraplatform Randstad Noord voor een informatieve excursie.

Danny Hoebe, directeur van Theo van Velzen, verwelkomde de circa 25 infrabouwers. Hij vertelde kort over de historie van het Alkmaarse bedrijf, bijvoorbeeld dat het is gestart op een boerenerf. In 2021 is het bedrijf, gespecialiseerd in grondboortechniek en bronbemaling, overgenomen door de grootste bronbemaler van Nederland: Van Tongeren Watertechniek. Andere bedrijven die onderdeel uitmaken van Van Tongeren, zijn Henk van Tongeren, Raaijmakers, Beemsterboer en Tjaden Advies. Frank Sassen, directeur van het laatstgenoemde bedrijf, was ook aanwezig. Hij vertelde de leden iets over Tjaden Advies. 

Diverse technieken

Uiteraard waren de infrabouwers vooral geïnteresseerd in het hoe en wat van bronbemaling. Dat deed commercieel directeur Niels Peereboom (per komende januari ook bestuurslid van het Infraplatform RRN) uit de doeken. De simpele uitleg: als je een gaatje in de grond maakt en er komt grondwater bij, dan heb je bronbemaling nodig. De verschillende manieren om dat te doen (terugpompen, wegpompen, overpompen) kwamen aan de orde. 

Duurzame benadering

De groene insteek van het bedrijf bleef niet onbenoemd. Zo wordt er bijvoorbeeld zoveel mogelijk gewerkt met elektrische pompen. Waar elektrisch werken niet lukt, worden Stage V machines ingezet en wordt HV100 brandstof gebruikt. En, niet onbelangrijk, de bronbemaling is op maat, dus alleen waar en wanneer nodig, om verspilling van energie te voorkomen.

Meer personeel? Hoe dan?

Het kijkje in de toekomstplannen (groeien in medewerkers en werkmaatschappijen en dus ook in projecten en omzet), ontlokte de leden de nodige vragen. Bijvoorbeeld: hoe wil je groeien in personeel als het voor de gehele sector zo ontzettend moeilijk is om handjes te krijgen? Peereboom gaf aan dat het bedrijf vooral mikt op boerenjongens, maar in alle lagen van de maatschappij gericht zoekt naar mensen die gevoel voor machines hebben.

Eerlijk antwoord

Een andere vraag ging over de Kaderrichtlijn Water en hoe het bedrijf daar mee om gaat. Het eerlijke antwoord was dat daar nog geen antwoord op gegeven kan worden. Standaardzuiveringstechnieken heeft het bedrijf wel in huis, net als een eigen hydroloog. Maar als er straks meer dan dat nodig is, dan wordt het een probleem, erkende de commercieel directeur. “Voor onderzoek naar alle stofjes die in de grond zitten heb je ook een chemicus nodig. Daar hangt een prijskaartje aan, net als aan het zuiveren van het water zelf voordat dat weer de grond in mag. Hoe we dat precies gaan doen weten we op dit moment nog niet.”

Proeftuin en buffet

Na de presentaties was het tijd om in beweging te komen. Dat kon met een rondleiding door het bedrijf. Vooral de proeftuin vonden de infrabouwers interessant; daar waren immers zo’n beetje alle technieken en fasen van bronbemaling in levende en werkende lijve te bewonderen. Het bedrijfsbezoek werd afgesloten met een smakelijk buffet in de kantine van Theo van Velzen.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Zondag 20 april 2025
Gebr. van der Veekens wil samenwerken aan toekomstbestendige infra

Duurzaam werken is al jaren de rode draad bij Gebr. van der Veekens uit Zaandam. Sinds 1951 is het familiebedrijf actief in de grond-, weg- en waterbouw in Noord-Holland, met een duidelijke focus op zorgvuldigheid in materiaalgebruik, samenwerking en uitvoering. Die visie sijpelt door tot in gesprekken met opdrachtgevers. Toen de provincie besloot anders naar aanbestedingen te kijken, sloot dat naadloos aan bij hun werkwijze. Hoe zorg je er samen voor dat de juiste aannemer op de juiste plek terechtkomt?

Woensdag 16 april 2025
Regiodag Noord-Holland: Over de renovatieopgave, gemopper én leiderschap

De organisatie van de regiodag Noord-Holland had in meerdere opzichten geen betere dag kunnen prikken. Donderdag 10 april was zonovergoten, het Hembrugterrein is gelardeerd met historisch (bouw)besef en met maar liefst 119 aanwezigen die op een bomvol programma waren afgekomen: deze dag kon alleen maar een groot succes worden. Een terugblik.

Dinsdag 1 april 2025
Regiodag Randstad Noord: informatie, inspiratie en ontmoeting

Op 27 maart kwamen meer dan 130 leden van Bouwend Nederland Regio Randstad-Noord samen in het FC Utrecht stadion de Galgewaard op de Regiodag Utrecht/Het Gooi. Naast dat de Regiodag een mooie kans bood om het stadion eens van dichtbij te bekijken, gaf een interessante diversiteit aan sprekers zijn visie op de sector, de huidige ontwikkelingen in de maatschappij en de rol die Bouwend Nederland daarin speelt.