Logo Bouwend Nederland

Midden-Holland combineerde jaarvergadering met leerzame lezing

Maandag 25 maart 2024

30 leden waren er donderdag 14 maart naar De Lichtfabriek in Haarlem gekomen voor de jaarvergadering van afdeling Midden-Holland. Naast het officiële gedeelte was er ook een presentatie over AI & ChatGPT.

Nog geen twee jaar geleden was Artificial Intelligence voor velen nog iets uit een science fiction film, tegenwoordig is AI niet meer weg te denken uit de samenleving. Wel is het vaak nog even zoeken waar en hoe je AI goed kunt inzetten, zeker voor bedrijven. Afdeling Midden-Holland wil de leden daar graag een handje bij helpen. Vandaar dat de ledenvergadering van 14 maart werd uitgebreid met een informatieve presentatie over AI en ChatGPT. Die werd verzorgd door Meike Nauta van Datacation, een jong bedrijf dat zijn klanten helpt met toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Vooral ingezet voor communicatie

Nauta vertelde vooral veel over de AI software die het meest wordt gebruikt: ChatGPT. Naast uitleg over hoe het werkt, ging het ook over de kosten – voor de meest actuele versie betaal je zo’n € 20,- per maand – en de toepassingen. Bij de uitvoering in de Bouw en Infra wordt de software nog niet breed ingezet, het gaat vooral nog om het maken van teksten en berekeningen. De leden beaamden dat. Het beperkte aantal dat ChatGPT al zakelijk toepast, doet dat vooral voor communicatie-uitingen zoals vacatureteksten, nieuwsbrieven, mailings etcetera. Vooral degenen die nog niet met AI-software in de weer zijn hadden daar wel vragen bij. Hoe persoonlijk zijn teksten nog als je ze door de computer laat maken, bijvoorbeeld. Nauta legde uit dat AI denkt en leert als een mens, dus naarmate je de software meer van jouw zelfgemaakte teksten ‘voert’, des te beter zal het jouw specifieke schrijfstijl overnemen.

Wees vriendelijk, ook tegen AI

Bedrijven die wel regelmatig teksten door de computer laten maken, gaven de collega’s mee dat de teksten zeker niet perfect zijn en altijd wel wat redigeerwerk nodig hebben. Blijf vooral ook zelf nadenken, was het advies van een van de leden. “Mens en AI kunnen samen wel slimmer zijn, maar de vraag is of de mens zelf er wel slimmer van wordt.” Heel interessant was ook de tip om je vragen aan ChatGPT op een vriendelijke manier te stellen, dan krijg je betere antwoorden.

Jaarvergadering

Na de presentatie was het tijd voor de ledenvergadering. Omdat voorzitter Robert van der Meer door een ski-ongeval tijdelijk uit de roulatie is, nam vicevoorzitter John Moors dit onderdeel voor zijn rekening. Hij stelde de bestuursleden en de medewerkers van het regiokantoor voor en ging in op de kenmerken van de lidbedrijven van de afdeling Midden-Holland. De speerpunten van de afdeling voor het nieuwe jaar werden benoemd: focus op instroom, kennisdeling en inspiratie door excursies. Moors gaf verder een overzicht van de geplande activiteiten voor 2024 en blikte terug op die van vorig jaar. En uiteraard werden de financiën behandeld. 

Rond 17:00 uur werd de bijeenkomst afgesloten met een uitgebreide borrel.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 29 april 2024
Boeiende bijeenkomst in de bollenstreek voor Infraplatform

Infraplatform Randstad Noord sloeg donderdag 25 april twee vliegen in een klap. Bij lidbedrijf AW-Groep in Hillegom werd de ledenvergadering gecombineerd met interessante en informatieve presentaties. Duurzaamheid was de rode draad.

Woensdag 24 april 2024
Uitnodiging Bouwfestival 30 mei Alkmaar

Meld je nu aan voor het Bouwfestival op 30 mei in Hal25 in Alkmaar. Met sprekers, workshops, rondleiding bouwplaats, racen, gratis ritjes met elektrische bussen, foodtrucks, zanger, etc.

Dinsdag 23 april 2024
Ooms Bouw & Ontwikkeling viert hun 111-jarig jubileum

Op zaterdag 20 april vierde Ooms Bouw & Ontwikkeling haar 111-jarig bestaan. Tijdens de spetterende feestavond werden medewerkers, opdrachtgevers, leveranciers, onderaannemers en bekenden van het bedrijf meegenomen in de rijke historie van het toonaangevende lidbedrijf uit Scharwoude.