Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Timmer en bouwbedrijf firma van heerwaarden en de liefde voor het logo

Timmer- en Bouwbedrijf Firma van Heerwaarden en de liefde voor het logo

Vrijdag 3 maart 2023

Natuurlijk bouwt Timmer- en Bouwbedrijf Firma van Heerwaarden graag goede huizen. Het Texelse familiebedrijf heeft echter net zoveel aandacht voor het welzijn van het personeel. "Het is belangrijk dat mensen zich prettig voelen en naar hun werk mógen en niet het gevoel hebben dat ze naar hun werk moeten", zegt Joost van Heerwaarden.

Timmer- en Bouwbedrijf Firma van Heerwaarden op Texel is een allrounder. Op seriematige woningbouw na doet het zestien mensen sterke bedrijf zo’n beetje alles; van nieuwbouw tot en met restauratie. Het bedrijf heeft een eigen werkplaats waar prefab onderdelen voor houtskeletbouw worden gemaakt en er hoort ook nog een apart Metselbedrijf bij met vier medewerkers. De geschiedenis van bouwbedrijf Van Heerwaarden gaat terug tot 1932, al heette het toen Timmerbedrijf Kooger. Dat bedrijf is op gericht door Pieter Jan Kooger.  Diens zoon Henk nam het eind jaren 60 over, Nico en Tine van Heerwaarden kwamen er begin jaren 80 bij als compagnons. Het werd een V.O.F en de naam veranderde in Timmer en bouwbedrijf Firma van Heerwaarden. Rond de eeuwwisseling kwam zoon Joost van Heerwaarden in het bedrijf werken. Toen in 2015 zijn ouders stopten, veranderde de rechtsvorm én de naam, het werd Timmer- en Bouwbedrijf Firma van Heerwaarden BV. "Hoewel het dus geen firma meer is, heb ik dat ‘firma’ heel bewust in de naam gehouden", zegt Joost. "Vanwege het logo: de letters FVH tussen een lijmtang. Mijn ome Jack heeft dat ontworpen dus het is echt iets van de familie. Dat is me heel veel waard en mijn ouders vinden het ook heel fijn dat ik dat heb gehouden." Volgens Joost is dat wel iets waar het over gaat bij een familiebedrijf. "Je bent er trots op en je wilt dat je ouders er trots op zijn. Je wilt het ook niet verknoeien, je wilt dat het goed gaat."

Rebelse periode

Die kijk op het familiebedrijf heeft er niet altijd zo ingezeten, geeft hij eerlijk toe. "Ik heb bij ESPEQ in Heerhugowaard de opleiding voor timmerman gevolgd en ben bij Oudeschild gaan werken, een Texelse aannemer en een heel fijn leerbedrijf. Natuurlijk kwam het wel ter sprake dat ik in het bedrijf van mijn ouders zou gaan werken, maar ik was toen wat opstandig en toen ik de kans kreeg om bij Oudeschild uitvoerder te worden, leek me dat wel wat." Het liep anders. Joost was een jaar of 22 toen zijn vader een ongeluk kreeg waardoor hij een tijdje uit de roulatie zou zijn. "Ik werd uitgeleend aan het bedrijf van mijn ouders voor ondersteuning en ben er nooit meer weggegaan." Aanvankelijk ging hij 'thuis', zoals hij dat noemt, puur als timmerman werken, maar dat groeide geleidelijk uit tot ook organiseren en leidinggeven. "Ik kon altijd al goed dingen regelen en dat ging ik hier ook doen, maar wel geleidelijk. Hoewel ik altijd wel gek ben geweest van vernieuwing, leek het me niet zo’n goed idee om meteen van alles te gaan veranderen. Het grootste deel van het personeel werkte er al heel lang. Dat waren mensen die ik als kind al kende, ik noemde ze oom. Met zulke mensen om je heen ga je niet als jonkie met een grote mond zeggen we gaan het voortaan zus of zo doen."

Flink geautomatiseerd

Respect naar zijn ouders was ook een reden om niet meteen allerlei vernieuwingen voor te stellen. Uiteindelijk zijn er toch de nodige zaken anders geworden. "Toen ik hier kwam deden we alles bij wijze van spreken op de achterkant van een sigarendoos. Dat bedoel ik niet negatief want het is altijd een goed bedrijf geweest, een geoliede machine. Je moet ook mee met de tijd."

Joost schat dat het zo’n beetje vanaf 2010 is dat de dagelijkse leiding bij hem ligt en hij veranderingen is gaan doorvoeren. Het bedrijf was destijds nog steeds een V.O.F maar de stem van de nieuwe generatie woog toen al wel het zwaarst. "Het is allemaal heel natuurlijk verlopen, er zijn nooit moeilijke gesprekken over gevoerd. Zoiets hoef je ook niet te overleggen met elkaar als je familie bent. Tenminste niet in onze familie. We hebben als ouders en kind altijd een goede band gehad, en als compagnons ook." Eigenlijk had Joost dat laatste niet zo ingeschat. "Mijn vader en ik lijken erg op elkaar. Ik heb altijd gedacht dat we slaande ruzie zouden krijgen als we zouden gaan samenwerken. Dat is nooit gebeurd. Ik vind dat heel knap van hem, heel knap dat hij het zo heeft kunnen loslaten." Een van de veranderingen bij Timmer- en Bouwbedrijf Firma van Heerwaarden is automatisering geweest, en dan niet alleen de administratie; het bedrijf tekent tegenwoordig zelf alles uit in 3D. Ook worden projecten anders georganiseerd en zijn er zij-instromers uit andere branches aangetrokken. "We hebben bijvoorbeeld een installateur die bij ons is komen timmeren, die neemt wel zijn kennis over installatiewerk mee." Inmiddels is ook zo’n beetje de hele oude garde met pensioen, er werken nu alleen maar mensen die Joost zelf heeft aangenomen. "Dat heeft het wat makkelijk gemaakt om dingen te veranderen", zegt hij.

Zaken doen is geen hoofdzaak

Belangrijker nog dan de organisatie die er staat, is voor Joost de aard en de cultuur van het bedrijf. "Ondernemen en geld verdienen hoort erbij, maar aan hoe je met elkaar omgaat, hecht ik veel meer waarde. Goed voor elkaar zorgen, elkaar in de gaten houden en het beste in elkaar naar boven halen, dat is waar het om draait bij Timmer- en Bouwbedrijf Firma van Heerwaarden. Het hoort bij onze familiewaarden; mijn vader en moeder hebben het ook altijd heel belangrijk gevonden dat het de mensen die bij ons werken, goed gaat." Het is ook met die blik dat hij naar de toekomst van het bedrijf kijkt. "Ik zou het heel fijn vinden als door blijft gaan wat we hebben neergezet; dat als ik er mee stop, het bedrijf verder gaat op dezelfde manier, dus met onze normen en waarden en ideeën." Het zou kunnen dat dat onder de vleugels van een Van Heerwaarden gebeurt. Joost heeft vier zoons – van 6, 12, 15 en 16 jaar oud – en één wil de opleiding timmeren gaan doen. Als dat gebeurt, dan geeft Joost hem wel het advies om eerst in een ander bedrijf te gaan werken, net als hij zelf heeft gedaan. "Ik weet dat het voor mij leuk en goed is geweest en dat gun ik hem ook." Of hij dan later in het familiebedrijf komt en misschien zelfs de zaak overneemt, is niet iets waar Joost nu erg mee bezig is. "Voor mij is het niet heel belangrijk of een van de kinderen het overneemt. Als een werknemer het zou overnemen en het op dezelfde manier kan doen, zoals wij het hebben gedaan, met dezelfde zorg en aandacht voor het personeel, dan zou dat ook prima zijn. Het zomaar laten stoppen zou ik verschrikkelijk vinden. Het bedrijf is toch eigenlijk een kindje van me geworden."

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Woensdag 24 april 2024
Uitnodiging Bouwfestival 30 mei Alkmaar

Meld je nu aan voor het Bouwfestival op 30 mei in Hal25 in Alkmaar. Met sprekers, workshops, rondleiding bouwplaats, racen, gratis ritjes met elektrische bussen, foodtrucks, zanger, etc.

Dinsdag 23 april 2024
Ooms Bouw & Ontwikkeling viert hun 111-jarig jubileum

Op zaterdag 20 april vierde Ooms Bouw & Ontwikkeling haar 111-jarig bestaan. Tijdens de spetterende feestavond werden medewerkers, opdrachtgevers, leveranciers, onderaannemers en bekenden van het bedrijf meegenomen in de rijke historie van het toonaangevende lidbedrijf uit Scharwoude.