Regiodag Zuid 2024: samen de toekomst tegemoet
Dinsdag 10 september 2024
Op woensdag 4 september 2024 stond de Regiodag Zuid in het teken van de toekomst en hoe deze er (voor de bouw en infra) uitziet. Waar kun je een dag met zo’n actueel en relevant thema en zo'n futuristische insteek beter organiseren dan op de Brainport Industries Campus? De animo was groot, getuige de 150 deelnemers die op het event in Eindhoven waren afgekomen.
Terugblik
Voordat Beatrice Dormans (de opvolgster van Hanneke van Eijndhoven als regiomanager Zuid) om 15.30 uur het welkomstwoord tot de aanwezigen richtte, was er een speciaal voorprogramma voor JBN en Talent Toolboxleden (leden tot 40 jaar). Een groep van zo'n twintig aanwezigen ging hierbij in gesprek met Lennard Heij, de nieuwe directeur van de vereniging. Hierin werd niet alleen ingegaan op de kansen en uitdagingen van de toekomst in de bouw en infra, maar werd ook stilgestaan bij de ingeslagen carrièrepaden van eenieder. Eens meer bleek dat ouders een enorm belangrijke rol spelen bij de keuze van hun kroost: wanneer een vader zijn sporen in de bouw en infra heeft verdiend, is de kans meer dan aannemelijk dat zijn zoon of dochter ditzelfde pad bewandelen.
Na het voorprogramma was het tijd voor de hoofdmoot van de regiodag. Dagvoorzitter Evelien Bouwma liet meerdere personen de revue passeren. Bestuursvoorzitter Martijn van Sabben heette iedereen welkom op deze dag van samenzijn en netwerken. Lennard Heij en Jelmer Alberts, directeur belangenbehartiging, namen ons mee in de ontwikkelingen binnen onze vereniging en Den Haag.
Daarna was het futurist c.q. keynote spreker Christian Kromme die ons mee nam op een reis waar technologie en menselijkheid samenkomen. Gepassioneerd illustreerde hij een toekomst waarin technologie naadloos aansluit op onze menselijke essentie. Een visie gericht op het gebruik van de patronen en principes van de natuur om technologie te creëren die het menselijk leven verbetert, niet overschaduwt.
Drie workshops
Na het plenaire deel konden de aanwezigen kiezen uit drie verschillende subsessies. Zo nam Arjan Walinga (onze beleidsadviseur ketensamenwerking)) als AI-specialist zijn toehoorders mee in de wondere wereld van kunstmatige intelligentie. Volgens hem hoeven we écht niet bang te zijn voor dit fenomeen ook al volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. "We dienen er voor open te staan en ermee te leren werken aangezien het een positief effect kan hebben op het personeelstekort in onze sector", aldus Walinga.
In de workshop 'Change or Die' werd benadrukt dat je als onderneming wel mee moét in de wereld van technologische veranderingen om zo het zakelijke hoofd boven water te houden.
Ten slotte was er tijdens de workshop 'Robohouse' aandacht voor resultaten van meerdere onderzoeken op het gebied van robotisering en werden verschillende praktische toepassingen getoond. Bjorn Vrenken gaf ons een inzicht in zijn afstudeerproject.
Wees niet bang
Na een dag vol interessante informatie was het wederom Beatrice die iedereen dankte voor hun aanwezigheid. "Ga aan de slag, wees niet bang en zorg dat je vooroploopt: samen gaan we de toekomst tegemoet!" waren haar motiverende woorden waarna iedereen tijdens een borrel netwerkte en de regiodag werd afgesloten met een buffet.
Deze succesvolle regiodag stond op diverse manieren in het teken van de impact van technologie op jouw bedrijf. De technologie van vandaag en morgen gaat ons écht verder helpen. We zijn er nog niet, maar ongetwijfeld zijn we weer een stap verder op weg naar een toekomstbestendige sector.
Gerelateerd nieuws
Woensdag 2 oktober kwamen leden van Afdeling Brabant Mid-West, maar ook leden uit aangrenzende afdelingen met belangstelling voor het onderwerp, naar de timmerfabriek Frank van Roij in Goirle. De timmerfabriek was het decor voor een bijeenkomst over circulair en bio-based bouwen.
Op 1 oktober mocht de Contactgroep Digitalisering Afdelingen Zeeland en Brabant Mid-West te gast zijn bij Bergh Brandveiligheid in Oud-Gastel. Op de agenda voor deze keer staan een toelichting op het bedrijfsonderdeel van de gastheer, de nieuwbouw van hun bedrijfspand (in BIM), actualiteiten op digitaliseringsvlak en een evaluatie van de sessies van de contactgroep tot op heden.
Op 23 september vond er een vervolgbijeenkomst Bouwlogistiek Breda plaats, met dit maal een projectbezoek om meteen maar de uitdagingen die werken in de binnenstad met zich meebrengen, van dichtbij te zien.