Stikstof berekenen

Zo vergroot je de kans dat je project vergund wordt

  • Leer hoe het stikstofrekenmodel Aerius werkt
  • Oefenen op basis van een voorbeeldcasus
Afbeelding Stikstof berekenen

De uitspraak van de Raad van State in de Porthos-zaak haalde een streep door de bouwvrijstelling. Hierdoor moet voor elk bouwproject aangetoond worden dat de realisatie niet bijdraagt aan een vergroting van de stikstofuitstoot. Deze training geeft inzicht in de werking van het stikstofrekenmodel. Na afloop kun je een Aerius berekening maken voor jouw bouwprojecten en leer je hoe je de kansen vergroot om jouw project vergund te krijgen.

Bij steeds meer vergunningsaanvragen wordt een stikstofberekening gevraagd op basis van het Aerius-model, die sterk bepaalt of een vergunning mag worden verleend. Hoe werkt deze berekening? Kan je dit zelf ook doen? Welke elementen in het ontwerp, bouwmethode en bouwproces tellen mee en hoe vergroot je de kans dat de berekening op 0,00 mol/ha/j uitkomt? Deze training behandelt kort de achtergrond van het Aerius-model, waarna je aan de slag gaat met het daadwerkelijk oefenen op basis van een voorbeeldcasus.

Na het vervallen van de bouwvrijstelling voor stikstof moet voor de bouwfase van een project de stikstofneerslag op natuurgebieden berekend worden. Veel leden van Bouwend Nederland willen leren hoe ze dat zelf kunnen doen. Daarom bieden wij de praktijkgerichte training ‘stikstof berekenen’ aan.

Wat leer je?

Deze training geeft inzicht in de belangrijkste elementen bij het rekenen met stikstof. Na afloop kun je een stikstofberekening maken in Aerius voor jouw bouwprojecten en weet je hoe je emissies kunt terugbrengen. Je weet hoe het stikstofrekenmodel Aerius werkt en je kunt de stikstofneerslag tijdens de bouw- en gebruiksfase van een project berekenen. Bovendien leer je je aanvraag succesvol te onderbouwen.

Voor wie is deze training?

Deze training is interessant voor UTA personeel, uitvoerders, calculators, werkvoorbereiders en iedereen die zich bezig houdt met het aanvragen van bouwvergunningen.

Programma

In het ochtendprogramma wordt kort de achtergrond van stikstof behandeld; wat is het en welke nadelige effecten kan het hebben op de natuur en voor bouwprojecten. Daarna ga je zelf in het Aerius systeem door alle schermen die van belang zijn voor het invullen van een complete berekening. Je leert ook welk waarden passen bij het type transport dat je gebruikt, materieel en de inzet van slimme bouwhubs.

Het grootste deel van de middag wordt besteed aan het maken van een berekening op basis van een realistische casus. Eerst plenair en vervolgens in subgroepjes.

Let op! Het is noodzakelijk dat je voor deze training zelf een laptop meeneemt. Behalve Excel zijn er geen bijzondere programma's nodig. 

Belangrijkste onderwerpen van de training

  • Hoe zit de berekening rond stikstof (Aerius) in elkaar?
  • Hoe maak je een Aerius berekening?
  • Hoe vergroot je de kans dat je project vergund wordt?
  • Hoe pas je de veranderde wetgeving toe?
  • Oefenen met een casus

Kosten

  • Leden: € 450,00 (excl. btw)
  • Niet-leden: € 735,00 (excl. btw)

Kies je startmoment

Hier vind je een overzicht met alle beschikbare trainingsdata. Kies de startdatum en locatie die bij je past en meld je direct aan. Is de training vol? Neem dan contact met ons op, we kijken graag mee naar andere mogelijkheden.

donderdag 18 april 2024
van 09:00 tot 17:00 uur
Van der Valk hotel Apeldoorn
Landgoedlaan 26, 7325 AW Apeldoorn
dinsdag 21 mei 2024
van 09:00 tot 17:00 uur
Van der Valk Amsterdam Oostzaan
Westeinde (verl. Stellingweg 1) , 1511MA Amsterdam-Oostzaan
donderdag 20 juni 2024
van 09:00 tot 17:00 uur
Van der Valk hotel Assen
Balkenweg 1, 9405 CC Assen
Bekijk alle 3 trainingsdata

Twijfel je nog?

Zo beoordelen andere leden deze training

Vragen? Stel ze gerust.

Heb je een vraag of wil je meer weten over onze trainingen? Neem dan contact met ons op.

Esther Zeemeijer

Opleidingscoördinator