Vastgoed verduurzamen? Goed te doen!

woensdag 22 januari 2020

Jan Overtoom

Regiomanager Regio Randstad Noord
Afbeelding Vastgoed verduurzamen? Goed te doen!

Wat kun je doen om je bedrijf te versterken met groene investeringen? Daar ging het dinsdag 21 januari over tijdens de gezamenlijke bijeenkomst van VNO-NCW West en Bouwend Nederland Regio Randstad Noord in de Johan Cruijff Arena. De ruim honderd aanwezigen konden opgelucht adem halen; vastgoed verduurzamen valt best mee.

Plaats van handeling voor de gezamenlijke ondernemersbijeenkomst was de Johan Cruijff Arena. Niet zomaar een locatie want de voetbal- annex evenemententempel draait om energie en zet stevig in op verduurzaming. Zo is er een noodaggregaat, dat de lichten moet laten branden als de stroom uitvalt, waarvoor zo'n honderdvijftig batterijen van elektrische auto's zijn hergebruikt. Het is slechts één van de verduurzamingsstappen die de J.C. Arena heeft gezet. 

Nog een flinke weg te gaan

Otto Raspe van de Rabobank liet weten dat er in Nederland nog heel veel stappen moeten worden gezet. Ruim de helft van de woningen in ons land is nog niet verduurzaamd, moet nog geïsoleerd worden. En dan zijn er nog de bedrijfspanden. In 2023 moeten die allemaal minimaal label C hebben. Daar ligt nog het nodige werk te wachten voor de bouw, was een van de boodschappen. Niet alleen om andermans vastgoed te verduurzamen trouwens, maar ook de eigen woning en het eigen bedrijfspand. Een klus waar velen behoorlijk tegenop zien. 

Positieve boodschap

Volgens Dick Singerling is het allemaal niet zo lastig en ingewikkeld als velen denken. De eigenaar van Bouwbedrijf Derksen & Singerling en bestuurder van Bouwend Nederland regio Randstad Noord verduurzaamde zelf zijn eigen woning, eigen bedrijfspand en nog een beleggingspand. Dat laatste is een monument uit 1570! Met voorbeelden en cijfers liet hij zien hoe en welke keuzes je kunt maken bij dit soort opgaven. Dat het niet allemaal razend ingewikkeld hoeft te zijn en dat het ook geen kapitalen hoeft te kosten. 

 

Natuurlijk gaat er geld en tijd inzitten maar volgens de bouwer zijn het, los van het feit dat er wat bedrijfspanden betreft wetgeving om de hoek komt kijken, goede en zinvolle investeringen. Al was het maar omdat, zoals Raspe van de Rabobank ook al aangaf, makelaars en kopers bij de aankoop van vastgoed steeds meer rekening houden met mate van isolatie en verduurzaming, met de energievoorziening en de verwarmingskosten.

De boodschap kwam goed over bij de aanwezigen die, na een hapje en een drankje, een stuk geruster huiswaarts keerden. 

Klik hier voor meer foto's van de bijeenkomst.