Verantwoord Opdrachtgeverschap

Samen verantwoordelijk voor Veiligheid

Afbeelding Verantwoord Opdrachtgeverschap
woensdag 11 maart 2020

Op 10 maart kwamen zo’n 35 deelnemers, op uitnodiging van Bouwend Nederland, bij elkaar in het Forum in Groningen. In diverse sessies werd het onderwerp Verantwoord Opdrachtgeverschap vanuit verschillende hoeken belicht.

Renske Hotting, Inspectie SZW, deelde met de aanwezigen wat de Inspectie SZW zoal doet om de arbeidsveiligheid in Nederland op een hoger niveau te tillen. Naast het onderzoeken van arbeidsongevallen wordt er gewerkt aan het verhogen van het kennisniveau en bewustzijn rondom veiligheid, gedrag en cultuur via diverse programma’s, waaronder de samenwerking in de Gebiedsgerichte Aanpak Groningen met de Stichting Vlink.

Roland van Arragon en Maurits Jansen, Arbo-inspecteurs bij de Inspectie SZW deelden wat zij in het dagelijks leven doen en waar zij tegen aan lopen. Zij lieten een filmpje zien van collega Michel Schenk.

Indrukwekkend waren de woorden van Marc Kuipers, Inspecteur Generaal Inspectie SZW, die, in een recent radio interview, de ‘kille’ cijfers over de arbeidsongevallen in 2019 deelde: 69 doden en bijna 4500 ernstige ongevallen. Met name de ernstige ongevallen laten een toename zien van 10% vergeleken met 2018.

Na de introductie werden er twee workshops gegeven. Gerard Werkhoven (Bouwend Nederland) behandelde de eerlijke kant van werken bezien vanuit de wettelijke kant en de keuzes die daarbij gemaakt worden door opdrachtgever en opdrachtnemer. Voor meer details over eerlijk werk, zie de website van Inspectie SZW.

Stichting Vlink dook de diepte in om de morele aspecten van verantwoord opdrachtgeverschap te verkennen. Aan de hand van een casus werden de deelnemers uitgedaagd om te reflecteren hoe zij in de dagelijkse praktijk hun positie op de wip bepalen: het vinden van de balans in de economische realiteit tussen de juridische aansprakelijkheid en morele verantwoordelijkheid.

Tags

Veiligheid