• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Reactie BNL op advies Remkes: Massief investeringspakket in bouw- en infra is dé weg uit coronacrisis

Reactie BNL op advies Remkes: Massief investeringspakket in bouw- en infra is dé weg uit coronacrisis

maandag 8 juni 2020
Afbeelding Reactie BNL op advies Remkes: Massief investeringspakket in bouw- en infra is dé weg uit coronacrisis

Bouwend Nederland is blij met de heldere boodschap die het Adviescollege Stikstofproblematiek met het rapport 'Niet alles kan overal' afgeeft. Zonneklaar is dat de bouw- en infra onevenredig zware klappen heeft gehad door de stilgevallen en haperende vergunningverlening die volgde op de stikstofuitspraak van de Raad van State. De oplossing is ook duidelijk. Stel een drempelwaarde in voor de tijdelijke stikstofuitstoot van de bouw tijdens het bouwproces. Investeer stevig in de bouw- en infrasector. Deze is immers het trekpaard van de Nederlandse economie.

"Ik ben heel tevreden met de uitkomsten van de adviescommissie Remkes. Er is nu geen enkel excuus meer om niet zo snel als mogelijk een drempelwaarde voor de bouw in te voeren. Dit moet bovenaan de prioriteitenlijst van de minister komen. Remkes biedt die ruimte en eerder gaf de Raad van State die mogelijkheid ook al. Remkes z'n aanbevelingen moeten worden opgevolgd om stikstofruimte te scheppen voor nieuwe activiteiten. Laat de bouw en infra doen waar ze ijzersterk in is: het oplossen van de problemen van Nederland. Laat ons die huizen bouwen waar mensen om zitten te springen, laat ons zorgen dat onze infrastructuur in topconditie blijft, laat ons werken aan de enorme opgave van de verduurzaming van onze huizen, scholen en kantoren", aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Lees ook: 'Stikstofuitstoot moet 50 procent lager zijn in 2030'

Investeringspakket met Prinsjesdag

De commissie Remkes staat in haar advies speciaal stil bij de bouw- en infrasector en concludeert dat deze te lijden heeft gehad van de stikstofcrisis ondanks de beperkte bijdrage aan de stikstofuitstoot. Een aanscherping van het beleid om stikstof te reduceren om daarmee ruimte te maken voor bouw en infra is, zo blijkt uit het rapport, uiterst noodzakelijk.

Tegelijkertijd ziet de commissie voor de sector een glansrol weggelegd in het op gang brengen van de economie. En bestempeld investeringen in de sector als noodzakelijk.

'Investeringen in bouw hebben multiplier-effect'

Maxime Verhagen: "Het is mooi dat Remkes het economische belang van de bouw- en infra op waarde schat. Investeringen in de bouw hebben een groot multiplier-effect. Elke euro die gestoken wordt in de bouw levert tot wel bijna drie euro aan aanvullende economische activiteit op. Dat effect moeten we optimaal uitbuiten. De bouw en infra is als kernsector een locomotief die de hele Nederlandse economische trein weer kan laten rijden. Ik verwacht van het kabinet dan ook dat ze dit advies ter harte neemt en een stevig investeringspakket presenteert met Prinsjesdag. Daar profiteert heel Nederland van."

Bekijk hier het volledige eindrapport 'Niet alles kan overal' van het Adviescollege Stikstofproblematiek.