• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Website voor grondprojecten verbindt opdrachtgever en opdrachtnemer

Website voor grondprojecten verbindt opdrachtgever en opdrachtnemer

Afbeelding Website voor grondprojecten verbindt opdrachtgever en opdrachtnemer
donderdag 13 augustus 2020

In 2016 hebben Rijkswaterstaat en de waterschappen eigen marktvisies ontwikkeld om beter samen te werken met de markt. Deze marktvisies zijn erop gericht om de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer te versterken. Dat heeft onder meer geleid tot de website mindergrondrisico.nl. In dit artikel leggen we uit wat dit initiatief inhoudt.

Grondprojecten gaan steeds meer gepaard met risico's. Grondverzet in één keer goed doen willen opdrachtgevers en marktpartijen allebei, dus werd besloten om de krachten te bundelen. Een werkgroep van Rijkswaterstaat en marktpartijen, die actief zijn in de weg- en waterbouw, hebben hun gezamenlijke kennis ondergebracht op mindergrondrisico.nl. Het initiatief hiervoor is genomen door Rijkswaterstaat naar aanleiding van een evaluatie van de Ruimte voor de Rivier-projecten. Een van de deelnemers is Martin Egas van Ploegam. "De website is gemaakt met een groep mensen die wisten waar ze over spraken. Iedereen begreep elkaar meteen."

Stappen

De verschillende fases van een project zijn uitvoerig beschreven, van de planfase tot onderhoud en beheer. "Op de website staat een stappenplan voor elke fase van een project. Zo wordt bijvoorbeeld geadviseerd om de markt eerder te betrekken bij het bepalen van grondonderzoek. Als een plan wordt gemaakt, weet je waarop je moet letten en aan wat voor soort onderzoek je geld moet besteden."

Bedrijven en opdrachtgevers kunnen beiden van mindergrondrisico.nl gebruik maken. Zo is de site bijvoorbeeld zeker van belang voor dijkversterkingsprojecten van waterschappen. "Er is niet één oplossing voor alle problemen", vertelt Pieter de Boer van Rijkswaterstaat. "Je kan eruit halen wat nodig is, afhankelijk van de grootte van het project." De site is een goed voorbeeld hoe de Marktvisie van Rijkswaterstaat in de praktijk ten uitvoer wordt gebracht. "Alle deelnemers hebben specifieke belangen. Veel mensen met verstand van bodemzaken zijn hiermee bezig geweest, maar ook veel specialisten uit het bedrijfsleven. Er is samen veel werk verzet."

Risico's benoemen

Voor iedereen is het belangrijk dat de mogelijke risico's zo vroeg mogelijk op tafel komen. "Voor ons is het de vraag hoe wij ervoor zorgen dat wij dat grondverzet in één keer goed doen. Daarvoor is het belangrijk om goed samen te werken met alle marktpartijen en om de grondrisico's in kaart te brengen", aldus De Boer. "Dat zorgt voor lagere kosten en een beter rendement op projecten voor opdrachtnemers."

Inmiddels is de site bijna een jaar in de lucht. Zoals het een website betaamt, is deze natuurlijk nooit helemaal af. Er zijn plannen mindergrondrisico.nl verder uit te breiden, vertelt De Boer. "Er is een goede bodem gelegd voor de toekomst."