Bouwinnovatieshop: innovatieve oplossingen in de etalage

Afbeelding Bouwinnovatieshop: innovatieve oplossingen in de etalage
maandag 28 september 2020

Een digitale showroom vol innovatieve bouwen infraoplossingen voor maatschappelijke opgaven. Dat is de Bouwinnovatieshop. Voor koplopers betekent dit een mooi podium voor hun noviteiten, voor startups de kans om kennis op te doen en wellicht zelfs investeerders te vinden en andersom: de mogelijkheid voor koplopers om vindingen op het spoor te komen. De Bouwinnovatieshop is begin juli gelanceerd.

De energietransitie, stikstofproblematiek, het aardbevingsdossier en nu natuurlijk corona. Er zijn nogal wat maatschappelijke opgaven waartoe de bouw en infra zich moet verhouden. In de volle breedte van de sector verzinnen bedrijven slimme oplossingen om met die uitdagingen om te gaan. Manieren om emissieloos te bouwen, om digitaal te werken of anders met partners op te trekken. "Die product- en procesinnovaties willen we tonen in de Bouwinnovatieshop", zegt projectleider Harry Wisse. "We willen hiermee een etalage creƫren om andere bedrijven te inspireren."

Grootste 3D-betonprintproject ter wereld

De Bouwinnovatieshop is dus geen echte winkel waar je producten kunt aanschaffen, maar wel een showroom waarin innovaties worden tentoongesteld. Bijvoorbeeld de elektrische wals van BAM, de inzet van drones voor verkeersonderzoek door Roelofs en de JLD-Dijkstabilisator van Antea Group. "Het gaat niet alleen om nieuwe producten. De innovatie kan ook zitten in een nieuwe toepassing van een bestaande technologie, zoals het grootste 3D-betonprintproject ter wereld dat Bruil momenteel uitvoert in Den Helder. Of in nieuwe manieren om processen in te richten, zoals mogelijk wordt met parametrisch ontwerpen", aldus Wisse.

In the picture

Wisse ziet veel bereidheid om zulke innovaties te delen met andere bouwers. "Een enkeling houdt uitvindingen misschien liever voor zichzelf, maar er zijn genoeg bedrijven die zichzelf juist graag positioneren als innovatieve speler in de bouw. De koplopers in deze sector doen veel, hebben innovatiebudgetten en speciale innovatieafdelingen. Mooi om daar een podium aan te kunnen bieden. Daarnaast is er in de Bouwinnovatieshop ruimte voor kleinere, praktische innovaties, waarmee we hopelijk laten zien dat innovatie juist voor ieder bedrijf inzetbaar is."

Investeerders trekken

Naast inspiratie kunnen bedrijven in de Bouwinnovatieshop ook samenwerkingspartners vinden. Startups, scale-ups, aanbieders van innovatieve producten en zelfs studenten kunnen via de Bouwinnovatieshop een pitch delen en zo in beeld komen bij bouw- en infraondernemingen of investeerders aantrekken. Daarmee ligt dit platform in het verlengde van de bestaande co-creatieplatforms zoals Spark in Den Bosch en het BouwLab in Haarlem. Wisse: "In een apart deel van de site bieden we de mogelijkheid om partijen aan elkaar te verbinden: bouwers, financiers en leveranciers."

Tags

Innovatie