Infraplatform Randstad Noord bijgepraat over Groene Koers

Wielen graafmachine
donderdag 12 november 2020

Veel interesse was er voor het webinar over De Groene Koers voor Bouw & Infra van woensdag 11 november. Zo’n 25 leden van het Infraplatform Randstad Noord hadden ingelogd om zich te laten informeren over de route naar een emissiearme branche.

Al twee keer moest een bijeenkomst van het Infraplatform Randstad Noord op het laatste moment worden afgelast vanwege beperkende corona-maatregelen. Voor de kennissessie over De Groene Koers voor Bouw & Infra van 11 november werd geen risico genomen, er was gekozen voor een webinar. 

Politiek punt

Naast de Groene Koers stond nog een ander onderwerp op het programma. In tien minuten vertelde Ruben Heezen over de lobby-inspanningen van Bouwend Nederland in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen. Hij legde onder meer uit hoe aan politieke partijen en aspirant Kamerleden belangrijke punten voor de Bouw en Infra worden meegegeven opdat ze in de verkiezingsprogramma’s, de coalitieonderhandelingen en uiteindelijk het regeerakkoord terecht komen. Kern van de boodschap is dat de bouw- en infrasector en Bouwend Nederland betrouwbare partners zijn voor de overheid om de economie uit het slop te trekken. 

Ambitieus initiatief

Na de korte uitleg van Ruben Heezen volgde het hoofdgerecht. Wendy van Schaijk, coördinator van het project, legde uit wat De Groene Koers voor Bouw & Infra inhoudt en hoe de samenwerking met onder meer overheid en marktpartijen eruit ziet. Het doel van Groene Koers, een initiatief van Bouwend Nederland, BMWT en CUMELA, is versneld tot een uitstootvrije(re) sector te komen in 2030. Daarvoor moet de overstap worden gemaakt naar bouwmaterieel dat minder of liefst geen CO2, NOx, fijnstof en dergelijke uitstoot. Een transitie naar alternatieve brandstoffen dus.

Praktijkervaringen

Wendy van Schaijk vertelde onder meer over wat er momenteel al aan dergelijk materieel beschikbaar is en hoe in zogeheten Koersprojecten proeven worden gedaan met (potentiële) emissie-reducerende maatregelen. Duidelijke boodschap in het verhaal was dat de branche absoluut het belang inziet, vandaar het initiatief voor Groene Koers, maar dat het belangrijk is dat de maatregelen haalbaar, betaalbaar en realistisch moeten zijn. Een klein aantal deelnemers aan het webinar heeft al de nodige ervaring met het werken met emissiearm of zelfs -vrij materieel en vertelde daar over. 

Alle informatie bij elkaar maakte het voor de deelnemers tot een leerzame en nuttige digitale sessie. Een afsluitende borrel was er niet maar hopelijk kan dat snel weer bij een fysieke bijeenkomst.