Nu Bouwen aan Morgen: het vervolg

Bouwend Nederland heeft redenen genoeg om tevreden terug te kijken op het online congres ‘Nu Bouwen aan Morgen – Verkenning Bouw & Infra 2030’, dat op maandag 7 december plaatsvond.
Een mooie kroon op het werk van de hele bouw- en infrasector. Zo omschreef een trotse Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen het Predicaat ‘Koninklijk’ dat Bouwend Nederland, zo bleek aan het eind van het online congres, aan haar naam mag toevoegen. “Als Koninklijke Bouwend Nederland zullen we samen met onze leden door blijven bouwen aan het Nederland van morgen.”
Op de vraag hoe dat Nederland van morgen er uit komt te zien, waren in de uren voor de feestelijke apotheose veel antwoorden gegeven. “Ook in online vorm voldeed het congres volledig aan de verwachtingen”, vertelt Jørgen Hulsmans, die als plaatsvervangend directeur Beleid & Vereniging van Bouwend Nederland nauw bij het project was betrokken. “Het maakt deel uit van het verkenningstraject dat we ruim anderhalf jaar geleden zijn gestart. De toekomstverkenning moet richting geven aan de keuzes die we nu moeten maken om te bouwen aan het Nederland van de toekomst. Het was de bedoeling dat het congres op locatie zou plaatsvinden, met honderden bezoekers, maar door de coronacrisis kon dat uiteraard niet doorgaan. Zodra dat duidelijk werd, hebben we snel geschakeld en alle tijd en energie gestoken in de organisatie van het online congres.”
In goede banen
“Drie uur lang waren er voortdurend rond de 600 leden en stakeholders van Koninklijke Bouwend Nederland online. Vanuit de digitale lobby praatte de dagvoorzitter het programma aan elkaar. Het belangrijkste onderdeel, de debatten over de vier centrale thema’s, werden omlijst door gesprekken van Maxime Verhagen met de ministers Van Nieuwenhuizen en Ollongren.”
Met onder andere inspirerende essays als uitgangspunt, gingen deskundigen, leden en stakeholders van Bouwend Nederland tijdens de debatten met elkaar in gesprek over de vier thema’s waaruit de toekomstverkenning bestaat: Ruimtelijke spreiding van functies, Energietransitie en -infrastructuur, Toekomst van werk en Waarde van Bouwen. Hulsmans: “Met welke ontwikkelingen moet je rekening houden? Welke kansen ontstaan er? Op welke zaken moet je je als bedrijf voorbereiden? Zonder uitzondering leverden de debatten interessante inzichten, antwoorden en doorkijkjes naar de toekomst op. Goed om te zien was ook dat veel deelnemers gebruik maakten van de chatfunctie, die een aangenaam interactief karakter gaven aan de debatten. Last but not least was er een soort digitaal marktkraam vol innovatieve producten uit de bouw- en infrasector, die tussen de andere programmaonderdelen door druk werd bezocht.”
Smaakt naar meer
De overhandiging van de oorkonde die hoort bij het Predicaat ‘Koninklijk’, was volgens Hulsmans de apotheose van een online congres dat naar meer smaakt. “Het was aan de ene kant het sluitstuk van anderhalf jaar intensieve voorbereiding. Maar het online congres vormde ook het startpunt van een traject dat bouw- en infrabedrijven moet helpen om hun toekomststrategie te bepalen. Richting Nederland in 2030 is en blijft het digitale platform van Nu Bouwen aan Morgen daarbij een belangrijke bron van informatie voor en door onze leden en stakeholders.”