Heb jij een stemlocatie in de aanbieding voor 17 maart?

woensdag 20 januari 2021
Afbeelding Heb jij een stemlocatie in de aanbieding voor 17 maart?

Heb jij of ken jij een geschikte stemlocatie voor de Tweede Kamerverkiezingen en is deze op 16, 17 en 18 maart 2021 beschikbaar? Op verzoek van minister Ollongren zetten we dit bijzondere verzoek graag uit onder onze leden. Het vinden van voldoende stemlokalen is in coronatijd vanwege de benodigde 1,5 meter afstand extra lastig.

Sommige stemlokalen die bij de vorige verkiezingen werden gebruikt, zijn door de coronamaatregelen nu te klein. Locaties als verpleeg- en -verzorgingshuizen vallen af als kiezers niet voldoende gescheiden kunnen worden van kwetsbare groepen. Jij kunt je gemeente en het ministerie van Binnenlandse Zaken helpen als je een locatie hebt die voldoet aan de onderstaande eisen

Wat is een geschikte locatie?

De Kieswet stelt specifieke eisen aan stemlokalen. Die eisen gaan bijvoorbeeld over bereikbaarheid en toegankelijkheid en over de openbaarheid van het kiesproces. Een locatie is grofweg potentieel geschikt als stemlokaal als:

  • de ruimte bij voorkeur 100 m2 is (i.v.m. het stemmen tellen), maar vanaf 80 m2 kan deze ook geschikt zijn;
  • deze een aparte in- en uitgang heeft of een in- en uitgang die ruim genoeg is om elkaar op 1,5 meter te passeren;
  • die ook voor kiezers met een fysieke beperking goed toegankelijk is;
  • er buiten en/of binnen voldoende ruimte is voor afgebakende wachtrijen;
  • het stemlokaal zich bij voorkeur op de begane grond bevindt;
  • het ventilatiesysteem voldoet aan het Bouwbesluit of ventileren mogelijk is door ramen op kieren te zetten of via roosters boven de ramen.
  • de locatie is op dinsdag 16 t/m donderdag 18 maart beschikbaar.

Hoe meld je een locatie aan?

Reactie kun je sturen naar: teamstemlokalen@ictu.nl. Voor vragen kun je terecht bij Erwin Lubberding van het team stemlokalen bij ICTU via: 06 10012068. ICTU is een onafhankelijke advies- en projectenorganisatie binnen de overheid. Zeker in deze tijd is het belangrijk dat kiezers veilig kunnen stemmen. Alvast bedankt voor je medewerking.