• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Vernieuwde Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen januari 2021

Vernieuwde Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen januari 2021

maandag 1 februari 2021

Edgar van Niekerk

Beleidsadviseur Duurzaamheid
Afbeelding Vernieuwde Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen januari 2021

De 'Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen' biedt een overzicht van de huidige financieringsmogelijkheden. Bouwbedrijven kunnen hiermee klanten adviseren over hun financieringsmogelijkheden energiezuinig (ver)bouwen. De nieuwste versie is per januari 2021 aangepast. De belangrijkste wijzigingen worden in onderstaand artikel aangegeven.

Technisch is het mogelijk energiezuinig, neutraal of zelfs energieleverend te (ver)bouwen. Steeds meer mensen willen een energiezuinig(er) comfortabele woning. Het verkrijgen van financiering voor verbouwen of bouwen is lastig. Veel partijen weten de financiële mogelijkheden die er wel zijn vaak niet te vinden.

Regelingen

Er bestaan diverse regelingen en financieringsconstructies voor energiezuinig (ver)bouwen. Het document is voor het eerst in 2013 gelanceerd en wordt periodiek geüpdatet. De Financieringswijzer geeft een actueel overzicht van deze financieringsconstructies. Naast subsidies wordt aangegeven welke tijdelijke regelingen er bestaan en welke financiële producten banken aanbieden. Naast dat de Financieringswijzer een nieuwe lay-out en opbouw heeft gekregen, is een aantal wijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste aanpassingen in de update van januari 2021 zijn:

  • Het subsidieplafond bij de ISDE is vastgesteld op €124 miljoen voor 2021. De subsidie is uitgebreid met isolatiemaatregelen en aansluiting op het warmtenet. De termijn voor aanvraag van subsidie na aanschaf is verlengd van zes naar twaalf maanden voor particulieren. Zakelijke gebruikers kunnen nu ook subsidie krijgen voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines. Hiervoor is nog eens €40 miljoen beschikbaar gesteld. Totaal wordt er €164 miljoen beschikbaar gesteld in 2021.
  • De SEEH regeling voor particulieren is per 1 januari 2021 gesloten. De regeling is opgegaan in de ISDE. Voor VvE's is de SEEH regeling wel nog beschikbaar. Per 1 september 2020 zijn de subsidiebedragen verhoogd bij energieadvies, procesbegeleiding en het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en daarmee aantrekkelijker voor kleine VvE's tot acht woningen.
  • De Renovatieversneller is op 3 november 2020 gesloten. De regeling is onderdeel van het Programma De Renovatieversneller om woningcorporaties, andere woningeigenaren en aanbieders te helpen met het verduurzamen van hun woningen. Voor 2021 wordt een tweede tranche opengesteld, wanneer dit is wordt nog bekend gemaakt. Zodra dit bekend is zal deze regeling weer worden toegevoegd.

Vragen?

De Financieringswijzer van Koninklijke Bouwend Nederland betreft een momentopname en is met zorgvuldigheid samengesteld. De uitwisseling van ervaringen met de financiering van Klimaatneutraal bouwen is belangrijk om actueel te blijven. Koninklijke Bouwend Nederland nodigt de gebruiker van het instrument daarom uit om bij te dragen aan de actualisering van dit instrument. Voor aanvullingen, vragen of opmerkingen over de Financieringswijzer kun je contact opnemen met Edgar van Niekerk.