• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Persoonlijke aandacht, sparren en ontzorgen: Bouwend Nederland Advies staat voor je klaar!

Persoonlijke aandacht, sparren en ontzorgen: Bouwend Nederland Advies staat voor je klaar!

Een idee hebben
donderdag 4 februari 2021

Heb je een vraag over bouwrechtgerelateerde HR-zaken, belastingen, administratie, of zelfs aanbestedingen? De experts van afdeling Advies van Bouwend Nederland helpen je graag.

Als ondernemer weet je veel. Maar je kunt niet overal gedetailleerde kennis van hebben. Wat is precies de impact van de nieuwe cao op je bedrijfsvoering? Wat is de beste route bij een conflict met een opdrachtgever? Het kan natuurlijk ook dat je wilt sparren over de juridische gevolgen van een kwestie of een idee waar je mee rondloopt.

Allerlei vragen

“Iedereen weet ons te vinden”, zegt senior adviseur Sociale Zaken Gerard Werkhoven. “Grote bouwbedrijven die een klankbord zoeken, maar ook kleine mkb-bedrijven die de consequenties van nieuwe wetgeving willen weten.” Over het algemeen gaan de meeste vragen over de cao en arbeidsrecht. Er zijn ook veel vragen over arbeidsgerelateerde fiscale zaken en het werken met zzp’ers. Bouwend Nederland Academy geeft trainingen over deze onderwerpen. Bouwrechtjurist Peter Vermeij krijgt niet alleen vragen over oplevering, garantie en aansprakelijkheid, maar ook over modelcontracten en contractvorming: welk type contract is in welke situatie het meest verstandig? Hoe handel je in conflictsituaties?

Bijzondere zaken

In zijn 23 jaar bij Bouwend Nederland heeft Gerard bijzondere vragen gehoord. Van een aannemer die benieuwd was naar de fiscale gevolgen van een vakantie met het personeel (inclusief gezin), tot iemand die wilde weten hoe het zit met de veiligheid in Afrika. Het antwoord schuldig blijven gebeurt niet vaak. “Wat bouwrecht betreft heb ik veel voorbij zien komen”, zegt Peter. “Ik kan de situatie meestal wel inschatten. Elke situatie is uniek en vraagt om maatwerk, maar meestal komen we er snel uit. In de uitzonderlijke situatie dat een specialisme nodig is dat wij niet in huis hebben, koppelen we je aan een derde partij.” Ook worden de medewerkers van de afdeling Advies samen met beleidsmedewerkers betrokken bij de consultatiefase van nieuwe wetgeving. “We kijken dan mee en geven commentaar. Zo zijn we al op de hoogte voordat de wet ingaat”, aldus Peter.

Van korte vragen tot procesbegeleiding

Behalve voor antwoorden op al je vragen, kun je bij de afdeling ook terecht voor belangenbehartiging. Dat is bijvoorbeeld handig in situaties die uit de hand dreigen te lopen. Van een eenvoudige vraag tot procedures voeren, we begeleiden je tijdens het hele proces. Dat is niet helemaal kosteloos. Tot op een bepaalde hoogte is het advies van Bouwend Nederland gratis - je kunt de afdeling zo vaak bellen als je wilt - maar als een vraag dermate complex is dat bijvoorbeeld dossiers moeten worden opgemaakt, dan wordt een vergoeding gevraagd.

Coronatijd

Peter en Gerard zagen in coronatijd andere vragen voorbijkomen dan gebruikelijk. Peter kreeg in het begin van de crisis veel vragen over de gevolgen van projectstagnatie. Op arbeidsrechtgebied hielp Gerard mensen met vragen over bijvoorbeeld salarisdoorbetaling tijdens quarantaine of over vakantie in ‘codelanden’. Maar ook de vraag hoeveel mensen er in een werkbusje mogen kwam voorbij. Van al deze vragen is het antwoord inmiddels in het coronaprotocol te vinden.

Meer informatie

Heb je een vraag of wil je meer weten over Bouwend Nederland Advies? Kijk dan hier, of stuur een e-mail.