• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Finale Bouwend Nederland Innovatieprijs ook online een super spannende happening

Finale Bouwend Nederland Innovatieprijs ook online een super spannende happening

Afbeelding Finale Bouwend Nederland Innovatieprijs ook online een super spannende happening
vrijdag 12 februari 2021

Het Emelwerda College uit Emmeloord en het Bonhoeffercollege uit Castricum sleepten donderdag 11 februari de Bouwend Nederland Innovatieprijs 2021 in de wacht. De leerlingen van de twee technasiumscholen hadden zeer originele en goed doortimmerde plannen gemaakt voor de verduurzaming van twee woonwijken.

Het was alweer de vijfde keer dat de Bouwend Nederland Innovatieprijs werd uitgereikt, een jubileum dus. Net als de vorige vier edities werd de wedstrijd georganiseerd in samenwerking met de Stichting Technasium. Het evenement is immers specifiek gericht op leerlingen van Technasia. Technasiumscholen richten zich op samenwerken van leerlingen in beta technische projecten, in samenwerking met bedrijven die levensechte problemen aan hen voorleggen in het vak Onderzoek & Ontwerpen. De Bouwend Nederland Innovatieprijs sluit daar mooi op aan.

Serieuze opdracht

Het doel van de wedstrijd is om de technasiumleerlingen kennis te laten maken met de veelzijdigheid van de bouw en infra, om ze een goed beeld te geven van wat de sector aan werkmogelijkheden te bieden heeft. Om dat te bereiken wordt jaarlijks een pittige en breed ingestoken opdracht uitgeschreven voor de deelnemende scholen. Na een infraproject in 2020 was het dit jaar weer een bouwopdracht. De leerlingen moesten een wijkgericht onderzoek doen en een technisch én sociaal ontwerpvoorstel maken om de woningen in een volledig bestaande woonwijk te verduurzamen. Een pittige klus, maar de prijs was er dan ook naar, €500,00 voor de winnaars, ten behoeve van de persoonlijke ontwikkeling tot bouw- of infraprofessionals van de toekomst.

Creatieve oplossingen gevraagd

38 technasiumscholen hadden zich opgegeven om mee te doen met het project. Maar liefst 21 teams hadden zich vastgebeten in de opdracht en aan het einde van het project hun ideeën ingezonden. Zoals gebruikelijk konden de leerlingen daarbij begeleiding krijgen van experts, een lidbedrijf van Bouwend Nederland of een organisatie zoals een woningbouwcorporatie of gemeente in de eigen regio. Het echte werk deden de scholieren zelf: deskresearch, fieldresearch, een Programma van Eisen opstellen, een ontwerpvoorstel maken enzovoorts. Het leverde een breed scala aan plannen en verslagen op, van redelijk standaard tot flink out-of-the-box. Zeker dat laatste werd goed gewaardeerd door de jury die uit de inzendingen elf genomineerden koos. Creatief denken en originele oplossingen bedenken is immers wat nodig is voor zo'n ingewikkelde opgave. Ook zaken als haalbaarheid en volledigheid wogen mee. 

Live en digitaal

Vanwege de corona-beperkingen vond de finaledag van de lustrum-editie online plaats. Evengoed was het een dagvullend programma. Dagvoorzitter Johan Overdevest presenteerde het vanuit de studio in het Bouwhuis in Zoetermeer. De leerlingen belden in via Teams en presenteerden hun plannen; 's ochtends de HAVO-leerlingen, 's middags die van de VWO's. Veel teams hadden al vooraf een filmpje ingestuurd. De jury was deels fysiek, deels online bij de finale aanwezig. Met het oog op het coronaprotocol was hij dit jaar wat kleiner dan gebruikelijk. Ria Sluiter (directeur Stichting Technasium), Marjet Rutten (aanjager vernieuwing bouw-, installatie- en vastgoedsector) en Tanja Nolten (programmamanager Energie OntwerpChallenge bij Stichting SMARTcirculair) beoordeelden de presentaties en kwamen aan het eind van beide sessies met het verlossende oordeel. Gejuich ging op in Emmeloord en Castricum waar het Emelwerda College en het Bonhoeffercollege zijn gevestigd.

Vette app

De havisten Ilse, Yesse en Coco van het Emelwerda College (begeleid door Van Wijnen) wisten de jury te overtuigen met hun technische en sociale plan om buurtbewoners gefaseerd te betrekken bij het ontwerp. Ze maakten zowel ontwerpvoorstellen gemaakt voor buitenshuis in de wijk, zoals de volkstuin, als in en rondom het huis. Ook bedachten ze een app die bewoners informeert over energie besparen, ze uitdaagt om meer energie te besparen en ze er zelfs voor beloont!

Super origineel, super compleet

De VWO'ers maakten het de jury erg lastig. De nek-aan-nek-race werd uiteindelijk gewonnen door Eije, Jony, Britt en Luna van het  Bonhoeffercollege (begeleid door Bouwbedrijf AC Borst Bouw BV) dankzij hun uitgebreide onderzoek en de grote hoeveelheid ideeën en toepassingen om de woonwijk te verduurzamen. Ze hadden niet alleen rekening gehouden met bestaande verduurzamingsmaatregelen, maar ook nieuwe materialen zoals zeoliet en mos betrokken bij hun innovatief ontwerp. Daarnaast kwamen in hun voorstel een ‘zonneboom’ en een energie-opwekkende speel- en beweegplek terug. Van alle ontwerpvoorstellen was de energiebesparing berekend én er was aandacht voor de subsidies en het informeren van de buurtbewoners.

Voor de echte prijsuitreiking moeten de leerlingen nog even geduld hebben, dat ging uiteraard niet online. Zodra de maatregelen het toelaten worden de welverdiende cheques overhandigd. Bouwend Nederland en Stichting Technasium bedanken alle begeleiders van de deelnemende scholen.

Vera van Rossem beleidsadviseur onderwijs