• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Vier handtekeningen, één grote stap voorwaarts voor BouwAcademie Amsterdam

Vier handtekeningen, één grote stap voorwaarts voor BouwAcademie Amsterdam

maandag 15 februari 2021

Vincent Zijlstra

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Randstad Noord
Afbeelding Vier handtekeningen, één grote stap voorwaarts voor BouwAcademie Amsterdam

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst BouwAcademie Amsterdam hebben Bouwend Nederland afdeling Amsterdam, Bouwmensen Amsterdam, ROC van Amsterdam en Gemeente Amsterdam de komst het nieuwe opleidingscentrum een heel stuk dichterbij gehaald.

Al ongeveer een jaar werken Bouwend Nederland, Bouwmensen Amsterdam, ROC van Amsterdam en Gemeente Amsterdam hard aan het realiseren van een prachtige toekomstdroom: een vakschool voor de branche waar alle bouwopleidingen onder één dak worden verzameld. De wensen en intenties werden vrijdag 12 februari bekrachtigd met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst BouwAcademie Amsterdam. De officiële handtekeningen werden gezet door Martin Eman (voorzitter Bouwend Nederland afdeling Amsterdam ), Gaby Allard (bestuurslid ROC van Amsterdam | Flevoland), Jaco Plompen (voorzitter Bouwmensen Amsterdam) en Simone Kukenheim (wethouder Beroepsonderwijs Gemeente Amsterdam).

Prachtontwerp

Uiteraard vond ook dit speciale moment online plaats. Dat belette belangstellenden echter niet om er bij aanwezig te zijn. Maar liefst 60 mensen, waaronder veel bouwers, logden in bij de Teams-sessie. Ze vielen met de neus in de boter want naast de ondertekening gaf architect Graham Kolk van Brique Architecten een presentatie van de transformatieplannen van het Bouwmensengebouw naar BouwAcademie.

Kwartiermaker

Met de handtekening van de gemeente, en vooral de financiële bijdrage die daar mee gepaard gaat, is ook een belangrijke voorwaarde ingevuld om een kwartiermaker in te schakelen. Die gaat een jaar lang aan de slag om bedrijven en instellingen uit het Amsterdamse die willen deelnemen aan het verbeteren van het onderwijs en o.a. willen meedenken over hoe meer jongeren aan de sector kunnen worden gebonden, bij de BouwAcademie Amsterdam te betrekken.

BouwLab

Er gloren nog meer champagnemomenten voor de BouwAcademie Amsterdam. Bouwend Nederland, Bouwmensen Amsterdam, ROC van Amsterdam en TNO hebben gezamenlijk een Europese subsidie aangevraagd die het mogelijk moet maken om een BouwLab in de BouwAcademie te creëren. Insteek is dat TNO daar onderzoek gaat doen naar circulaire renovatie. Goed nieuws voor de hoofdstad want die gaat ongetwijfeld profijt hebben van de oplossingen die in het BouwLab bedacht en getest gaan worden.