Bouwteam en praten over betere samenwerking

Afbeelding Bouwteam en praten over betere samenwerking
vrijdag 25 juni 2021

Woensdag 23 juni vond de ledenbijeenkomst van afdeling Brabant Mid-West plaats vanuit de studio in Zoetermeer. In dit artikel kan je de hele uitzending terugkijken.

Tijdens de online bijeenkomst spraken Jos van Alphen (Aanbestedingsinstituut), Arno Duijverman en Peter Vermeij over de ontwikkelingen in aanbestedingsland en het nieuwe Model Bouwteamovereenkomst. Severin Hendrikx van HD Impact sprak over de formule die leidt tot een betere samenwerking met je partners in de keten.

'Stevige groei bouwteamconstructies'

Van Alphen vertelde dat het tweefasencontract in 2017 zijn intrede nam. "De toepassing van bouwteamconstructies is sindsdien van circa zestien naar honderd aanbestedingen in bouwteam in 2020 gegroeid (denk aan totaal zo'n 1.200 aanbestedingen in 2020)." In de B&U wordt met één op de vijf aanbestedingen op deze manier gewerkt. In de infrasector speelt de omgeving een rol. Door zorgvuldige afstemming zorgt zo'n bouwteamconstructie voor zo weinig mogelijk overlast. Inspraak van bewoners draagt ook bij. Jos legt uit waarom het bouwteam steeds populairder is geworden. Bouwend Nederland zag dus aanleiding om het verouderde bouwteammodel aan te passen.

Arno Duijverman en Peter Vermeij legden de deelnemers uit waar de verschillen zitten tussen het nieuwe Model Bouwteamovereenkomst en die van 30 jaar geleden. Arno ging in op de samenstelling van het model, de verplichtingen, de procesafspraken en de aansprakelijkheid en hij lichtte opmerkelijke aanpassingen toe. Peter ging vooral in op hoe de prijsafspraken in een bouwteam vooral tot stand komen en dat een of meerdere kostendeskundige bij onenigheid tussen opdrachtgever en aannemer ingezet kan worden. Zo kan het dat een bouwteamovereenkomst eindigt doordat er geen overeenstemming bereikt kon worden. Nieuw in het model 2021 is het recht op vergoeding voor de aannemer in dat geval.

  

Meer informatie kun je rechtstreeks opvragen bij Arno Duijverman, bij Peter Vermeij via Advies op 079-3252250 of bij Jos van Alphen.

Meer praten, meer verdienen

Na de pauze nam Severin Hendrikx de deelnemers mee in een formule, waar HD Impact het volste vertrouwen in heeft en wat ook bewezen resultaat oplevert. HD Impact is een collectief van partners die in de bouw actief zijn. Severin lichtte de elementen uit de formule toe: hard- en softskills, dat het collectief belangrijker is dan het individu, een hartslag (herhaling), trapsgewijze stappen en meetbaar maken. Ook verduidelijkte hij hoe laag het percentage is van het totale werk dat daadwerkelijk klantwaarde toevoegt. HD Impact zou graag zien dat partijen die het anders zouden willen nu besluiten om de kwaliteit van samenwerking aan te pakken en het gesprek over samenwerking écht aangaan.

  

Oproep aan onze deelnemers: benader je vaste partners eens om met elkaar projectoverstijgend te gaan kijken hoe het anders kan en te ontdekken waar winst te behalen is. Lees hier meer over dat traject onder de naam Keten Polaroid op de website van HD Impact. Ervaringen vanuit pilots met het twintigwekentraject zijn hier ook terug te lezen. Uitspraken van deelnemers zijn ook terug te lezen in de presentatie van Severin. Download hier de presentatie van Severin.

Afdeling Brabant Mid-West helpt graag bij het samenbrengen van de aannemers die dit willen aanpakken.

Ledenbijeenkomst terugkijken?

Je kunt de ledenbijeenkomst ook terugkijken via deze link. Voor meer informatie kan je ook altijd bellen of mailen met Petra Landmeter, 06-15557622.

Petra Landmeter verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West

Tags

Bouwteam