Gelijke kansen voor iedereen begint bij dagje baas zijn van Van Wijnen
JINC programma Baas van Morgen

Niet Roelof Faber, maar Demi en Diamond stonden donderdag 10 juni 2021 aan het roer bij Van Wijnen in Heerenveen. Het Baas van Morgen programma van JINC leverde zowel voor de twee basisschoolleerlingen als de bouwer een leuke en zeer leerzame dag op.
Kinderen een gelijke kans geven, ongeacht hun achtergrond, dat is de missie van JINC. Wij vechten voor een Nederland waar de postcode geen voorspeller meer is van succes op de arbeidsmarkt, maakt directeur Daniel Roos nog eens glashelder duidelijk op de website van de organisatie. Een van de acties waarmee JINC dat doet, is Baas van Morgen. Daarin krijgen leerlingen die opgroeien in wijken met sociaaleconomische achterstand, één dag de touwtjes in handen van een bedrijf of organisatie. Roelof Faber van Van Wijnen stond donderdag 10 juni met alle plezier zijn plekje af aan Demi (12 jaar, groep 8) en Diamond (11 jaar, groep 7). Kinderen kennis laten maken met de bouw is één van de redenen voor Van Wijnen om mee te doen aan het project. Maar minstens zo belangrijk is de maatschappelijke verantwoordelijkheid om leefbaarheid te verbeteren in achterstandswijken. “We bouwen ook veel in deze wijken en dat maakt je wel heel bewust van de grote verschillen in Nederland, dat het voor je toekomst veel uitmaakt waar je wieg heeft gestaan”, legt Faber uit.
Bouwen als een superheld
Centraal thema van de dag was ‘Gelijke kansen op de werkvloer’. Aan de hand daarvan had Van Wijnen een programma voor de Bazen van Morgen bedacht waar een interessant vraagstuk aan gekoppeld was ‘Hoe ziet jouw ideale woonwijk eruit?’ Uiteraard werd die vraag niet plompverloren bij de twee neergelegd, legt Dian van der Duin, de communicatiespecialist van Van Wijnen, uit. “Onze Ideeënjagers, ook wel de creatieve denktank van Van Wijnen, hadden een speelse methode bedacht, waarmee Demi en Diamond aan het denken werden gezet. Ze moesten in de huid van hun favoriete superheld kruipen en gewapend met papier, stiften, poppetjes, lego en hun eigen fantasie op avontuur gaan in hun wijk.” Die woonomgeving groeide gaandeweg het spelen. Er kwamen woningen en een supermarkt uiteraard, een visvijver en een moutainbikepark, een pretpark, maar ook een gevangenis om de boeven in op te bergen. De rijke fantasie van de kinderen wordt door de Ideeënjagers vertaald naar een 3D model. Dat kunnen de kinderen presenteren op school.
Mooie les
Uiteraard hebben de kinderen op school ook verslag uitgebracht van de dag. “Van de meester hoorden we dat Diamond het heel leuk had gevonden en honderd uit vertelde, maar dat Demi stil bleef”, zegt Van der Duin. “Pas toen de andere kinderen de klas uit waren, kwam ze los.” En hoe! Het meisje had de meester precies kunnen vertellen hoe de hele dag was verlopen. Dat ze ’s morgens vroeg met de auto was opgehaald door de echte baas, over het bezoek aan de woningfabriek van Van Wijnen en hoeveel sneller het gaat als woningen prefab worden gebouwd in plaats van traditioneel, hoe cool het in de kantine was geweest, over de tekeningen die ze samen met Diamond had gemaakt; alles. “Dat was een mooie les voor ons”, zegt Faber. “Ook op de dag zelf was ze redelijk stil, maar dat betekent dus niet dat ze niets te vertellen heeft, Integendeel, het is een heel slim meisje. Het is belangrijk om je dat te realiseren, ook als je met personeel bezig bent.”
Werk aan de winkel voor gelijke kansen
Of Van Wijnen ooit de droomwijk van Demi en Diamond zal realiseren, compleet met pretpark en gevangenis, is de vraag. Maar het was voor het bedrijf wel een leerzame ervaring. “Het geeft je toch een beter beeld van wat echt belangrijk is voor de inwoners van de wijk als het gaat om leefbaarheid”, zegt Faber. “Je hebt je eigen waarheid, maar dat hoeft niet de waarheid van die inwoners te zijn.” Wat de directeur van het bouwbedrijf vooral heeft meegenomen van de bijzondere dag is het bewustzijn over gelijke kansen op de werkvloer. “Het is me goed duidelijk geworden dat de wijk waarin je opgroeit wel degelijk bepalend is voor welke kansen je later krijgt. Daar hebben we als bedrijf nog wel een uitdaging in. Ook als je kijkt naar de handjes die we nodig hebben, moeten we daar aan werken.” Volgens Faber kunnen bouwbedrijven vooral in samenwerking met scholen en gemeenten het nodige doen. “Je kunt samen programma’s draaien, aandacht geven aan kinderen die in minder kansrijke posities zitten en zorgen dat ze gelijke kansen krijgen.” Demi en Diamond hebben in ieder geval met eigen ogen kunnen zien hoe een bedrijf werkt en wat beroepsmatig succes is. Dat geeft ze volgens JINC een flinke injectie zelfvertrouwen, een stoot energie en een bredere horizon. Daarnaast hebben ze er een waardevol contact aan overgehouden; de twee kunnen later als ze moeten gaan solliciteren altijd terecht bij de échte directeur van Wijnen voor hulp bij bijvoorbeeld het maken van een goede brief en een cv Bij de volgende Baas van Morgen is Van Wijnen zeker weer van de partij.