Het nieuwe draaien: bespaar geld met deze cursus

maandag 26 juli 2021

Yvonne de Rijck

Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer
Afbeelding Het nieuwe draaien: bespaar geld met deze cursus

Tijdens de online werksessie van de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG) in samenwerking met De Groene Koers werd als een van de tips ‘het nieuwe draaien’ genoemd. Om te weten te komen wat dit inhoudt, voor wie deze training geschikt is en wat het op kan leveren, is er een bezoek gebracht aan SOMA Bedrijfsopleidingen.

Als ondernemer in de ondergrondse sector krijg je steeds mee te maken met zaken als duurzaamheid en de reductie van CO2-uitstoot, fijnstof en uitstoot van stikstof. Inefficiënt en ineffectief gebruik van machines zorgt voor meer brandstofverbruik en dus hogere kosten, maar ook voor meer milieuverontreiniging en onnodige onderhoudskosten. Een training 'het nieuwe draaien' maakt je bewust van de nadelen en geeft je inzicht hoe je deze nadelen kunt verminderen.

Wat levert het nieuwe draaien op?

Bijgaande film laat je zien dat 'het nieuwe draaien' een besparing van minimaal 10% oplevert op de brandstofkosten en daarnaast een besparing op draaiuren, onderhoudskosten en een verlening van de levensduur. Tevens laat het zien hoe je 'het nieuwe draaien' kunt toepassen in het bedrijf, want deze training heeft niet alleen betrekking op de machinist, maar ook op de (logistiek)planner, werkvoorbereider, uitvoerder en directie. 

Training 'het nieuwe draaien'

Het programma wordt op maat afgestemd op het bedrijf, de medewerker, de werkzaamheden en het machinepark. De training richt zich niet alleen op diesel/brandstof machines, maar ook op aanwezig elektrische machines. Bij elektrische machines, zijn er mogelijkheden om het aantal draaiuren te verlengen, voordat er geladen moet worden. De training is bruikbaar voor alle medewerkers in het bedrijf die betrokken zijn bij de uiteindelijke uitvoering van het project. De juiste keuzes in het voortraject kunnen de efficiëntie en effectiviteit tijdens de uitvoering positief beïnvloeden.

Denk ook eens aan…

Wil je als bedrijf profiteren van de voordelen van 'het nieuwe draaien', overweeg dan ook de volgende besparende trainingen:

  • Het nieuwe rijden; een training gelijk aan de voordelen van ‘het nieuwe draaien’ maar dan voor (bedrijfs)auto's en vrachtwagens;
  • Monteur mobiele werktuigen, ook voor elektrische machines; hoe kun je veilig en goed levensduur verlengend onderhoud uitvoeren aan mobiele werktuigen.

Ga je over tot de aanschaf van een nieuwe elektrische machine, vraag naar de veiligheidseisen die de leverancier stelt. Zorg er voor dat je (periodiek) kunt beschikken over een rapportage van de machine (zowel bij brandstof als elektrisch). Meer informatie over 'het nieuwe draaien' kun je vinden op de site van De Groene Koers, daarnaast vind je op de site van BMWT gecertificeerde aanbieders, waaronder SOMA Bedrijfsopleidingen. Lees hier de andere tips van de online werksessie 'emissiearm werken in de ondergrond' met De Groene Koers. Heb jij nog een tip die je wilt delen rondom het thema emissie, neem contact op met Yvonne de Rijck.