• Home
 • Actueel
 • Nieuws
 • Werkgevers, vakbonden en overheden slaan handen ineen voor bouwers en technici

Werkgevers, vakbonden en overheden slaan handen ineen voor bouwers en technici

Kansen verzilveren voor Technisch Vakmanschap gaat van start!

Afbeelding Werkgevers, vakbonden en overheden slaan handen ineen voor bouwers en technici
maandag 1 november 2021

Nieuwe mensen aantrekken voor de sectoren Bouw & Infra en Techniek en voorkomen dat huidige werknemers vertrekken. Dat is het hoofddoel van het bijzondere samenwerkingsproject ‘Kansen verzilveren voor Technisch Vakmanschap’. In dat project clusteren werkgeversorganisaties waaronder Koninklijke Bouwend Nederland, opleidings- en ontwikkelfondsen en de drie Noordelijke provincies hun krachten.

Samen zetten we ons in voor werknemers uit de sectoren Techniek en Bouw & Infra door subsidies beschikbaar te stellen voor scholing van huidig personeel, scholing van nieuw personeel van binnen en buiten de sector, én de begeleiding van nieuw personeel. Deze zogenoemde zij-instromers zijn van groot belang voor de vele vacatures binnen onze sectoren.

Met de grote bouwopgaven die het Noorden kent, de energietransitie die nodig is en om de klimaatdoeleinden te bereiken staan de technische branches voor een grote uitdaging. Iedereen die nu in de sector werkt is hard nodig en daarnaast lijkt er ook in de toekomst genoeg werk op ons af te komen. Daar komt bij dat de komende jaren veel van onze werknemers met pensioen gaan. We willen daarom als gezamenlijke partijen meer werknemers interesseren om in een van onze sectoren te komen werken.

Samen met bonden en overheden in Noord-Nederland vinden we het hoog tijd om de handen ineen te slaan. Met het project Kansen Verzilveren voor Technisch Vakmanschap maken we hier een begin mee!

Subsidies aanvragen

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor bedrijven en werknemers in de Bouw en Infra en de techniek.

 1. Scholing zittend personeel: 50% van de scholingskosten met een maximum van € 500,-
 2. Vouchers voor individueel ontwikkeling: maximaal € 1000,-
 3. Budget voor trajecten van zij-instromers: 50% van de kosten met een maximum van € 2500,-
 4. Budget voor extra begeleiding van zij-instromers: maximaal € 1200,- per traject 

Download hier de menukaart van de regelingen.

Meer informatie over de precieze regelingen en het aanvragen van de scholingssubsidies, is beschikbaar via www.spt-noord.nl. Via deze website moet u eventuele aanvragen ook doen.

Naast de bovengenoemde subsidies waar ook geld van de drie noordelijke provincies mee gemoeid is, zetten de gezamenlijke sectoren ook zelfstandig in op de volgende onderwerpen:

 • Wij realiseren 610 BBL-plaatsen (behoud leerlingen, extra begeleiding)
 • Wij realiseren 500 stages (extra plekken en knelpunten oplossen)
 • Wij bevorderen de leercultuur bij bijna 40 noordelijke bedrijven
 • Wij leiden 18 hybride techniekopleiders op die scholen kunnen helpen bij het geven van aantrekkelijk onderwijs vanuit de praktijk

Daarnaast hebben we binnen het project loopvermogen gecreëerd om de regelingen, kansen en mogelijkheden zowel bij kandidaten als bedrijven onder de aandacht te brengen en om te begeleiden bij het gebruik maken van de mogelijkheden.

Een unieke publiek-private samenwerking

De provincies Drenthe, Friesland en Groningen investeren samen € 1,1 miljoen in het plan. De werkgevers- en werknemersorganisaties en fondsen investeren zelf € 2,3 miljoen. Daarmee is een unieke publiek-private samenwerking tot stand gekomen. Een samenwerking die bestaat uit werkgeversorganisaties Koninklijke Metaalunie, Techniek Nederland, Koninklijke Bouwend Nederland, werknemersorganisaties FNV, CNV Vakmensen, de Unie, O&O fondsen OOM, A+O Metalektro en WIJ-Techniek en de provincies Friesland, Drenthe en Groningen.

Alja Vos adviseur sociale zaken & arbeidsmarkt regio noord