• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • ‘Basisopleiding Bouwkunde’ stoomt mensen van buiten de sector snel klaar voor de bouw

‘Basisopleiding Bouwkunde’ stoomt mensen van buiten de sector snel klaar voor de bouw

maandag 15 november 2021

Vincent Zijlstra

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Randstad Noord
Berekeningen maken

Wisselen van sector is een hele stap, zowel voor de werknemers als de werkgever. Samen met bedrijven uit de regio heeft ROC Midden-Nederland een opleiding ontwikkeld die de drempel aanzienlijk lager maakt. Maandag 15 november zijn de eerste studenten begonnen.

Geld, timing en natuurlijk onbekendheid maken het lastig voor mensen buiten de sector om de overstap naar de Bouw & Infra te maken. De meeste opleidingen duren een paar jaar en kosten een behoorlijke duit. Dan bedenk je je wel een paar keer voor je de sprong in het diepe waagt. Als dat al geen belemmering is dan komt het vaak ongelukkig uit dat zo’n opleiding na de zomervakantie of de kerstvakantie begint. Re-organisaties houden daar doorgaans geen rekening mee. Het zet een rem op de broodnodige instroom van capabele en wat meer gerijpte mensen uit andere bedrijfstakken; de bankensector bijvoorbeeld. Mede op initiatief van Bert Boeijink van bouwbedrijf Bloemendal Bouw in Leusden heeft ROC Midden-Nederland een opleiding ontwikkeld die dat soort bezwaren wegneemt. In een half jaar tijd krijgen studenten van de Basisopleiding Bouwkunde een gedegen voorbereiding op een baan als werkvoorbereider of ontwerper bij een bouwbedrijf of ontwerpbureau. "En we geven ze in die periode de mogelijkheden om zich goed oriënteren, te kijken of ze de bouw echt leuk vinden en welke van de richtingen dan de voorkeur heeft", zegt René van Mourik. Hij is opleidingsmanager bij de Tech Campus, onderdeel van het ROCMN.

Geen tijd verloren

"Het mooie is dat bedrijven nauw betrokken zijn geweest bij het opzetten en vormgeven van deze opleiding", aldus Van Mourik. "Het sluit dus goed aan op hun wensen en behoeften." De opleiding bestaat uit een mix van instructie door docenten, zelfstudie via digitaal lesmateriaal en vooral heel veel praktijk. Zo gaan de vijf studenten die maandag 15 november starten met de nieuwe opleiding, meteen aan de slag met realistische projecten. Van Mourik: "Denk aan het ontwerpen of begroten van een eenvoudige woning. Doordat ze meteen beroepsgerichte taken gaan uitvoeren, leren ze veel sneller dan met weken van theoretische uitleg." Belangrijk aspect van de opleiding is ook dat studenten niet op maar twee momenten in het jaar  kunnen starten. "Door het digitale leermiddel is de Basisopleiding Bouwkunde niet meer gebonden aan schooljaren, studenten kunnen op elk gewenst moment met de opleiding beginnen", legt Van Mourik uit.

Leren en ervaren

Oriënteren is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Nieuwkomers krijgen doorgaans een middagje de ruimte om te snuffelen aan de voor hen vreemde branche, maar deze opleiding heeft daar zes tot acht praktijkdagen voor ingeruimd. Ze zijn ook onderdeel van het lesprogramma, maakt Bert Boeijink van Bloemendal duidelijk. "Studenten gaan bijvoorbeeld naar een bouwmaterialenhandel. Daar kunnen ze in een korte tijd basiskennis over bouwmaterialen opdoen. Bijvoorbeeld leren wat het verschil tussen een baksteen, een betonsteen een kalkzandsteen." De studenten komen ook naar zijn bedrijf in Leusden voor een praktijkmiddag. "Bij Bloemendal maken we veel woningen Nul-op-de-Meter; vooral woningen uit jaren dertig. Dan heb je dus heel veel aspecten van een actueel thema die je kunt laten zien." 

Goede oplossing

Als een van de initiatiefnemers is Boeijink uiteraard heel blij dat de basisopleiding bouwkunde van start gaat. "Onder meer door de diverse crises zijn er de afgelopen 25 jaar veel te weinig mensen opgeleid voor de sector. Er wordt hard aan gewerkt om jongeren enthousiast te maken voor een baan in de Bouw & Infra. Het onderwijssysteem en de bedrijven zelf zijn er echter niet echt goed op afgestemd om het potentieel van mensen buiten de sector te benutten. Met deze opleiding kan dat wel."

 

Op 30 november, tijdens de eerste Beroepenbijeenkomst, staat de functie van Werkvoorbereider centraal. Uiteraard kunnen werkgevers en geïnteresseerden uit andere sectoren dan ook alle informatie over de nieuwe Basisopleiding Bouwkunde krijgen. De Beroepenbijeenkomst, een activiteit vanuit het stimuleringsprogramma Instroom & Behoud Vakkrachten, vindt plaats bij Bloemendal Bouw in Leusden, van 11.00 tot 13.00 uur.