• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Van stadhuis naar Het Stads Huis: transformatie naar 90 nieuwe woningen

Van stadhuis naar Het Stads Huis: transformatie naar 90 nieuwe woningen

Afbeelding Van stadhuis naar Het Stads Huis: transformatie naar 90 nieuwe woningen
woensdag 4 mei 2022

Het nieuwe stadhuis van Almelo staat er inmiddels al een aantal jaar, maar voor het oude stadhuis moest nog een nieuwe bestemming komen. Die is er inmiddels, want in Het Stads Huis verrijzen negentig koopappartementen. De bouwers nodigen je uit om tijdens de Dag van de Bouw op 18 juni te kijken naar de transformatie.

Voor J.J.P Oud, de architect, was het oude stadhuis een van zijn laatste ontwerpen. Het gebouw is zelfs pas na zijn dood gerealiseerd. Na 49 jaar krijgt het pand nieuwe bewoners en wordt het klaargemaakt om nog vele jaren mee te kunnen. Daarvoor is de bouwcombinatie Goossen Te Pas en Salverda Bouw verantwoordelijk, samen met Morrenhof Jansen en Engberink voor de techniek, Aveco de Bondt voor de constructie en diederendirrix achitectuur & stedenbouw voor het ontwerp. Het Stads Huis wordt gebouwd in opdracht van BPD Ontwikkeling.

Moderne techniek in een nieuw jasje

De bouwers hebben het hele pand eerst volledig gestript tot aan het skelet. Er zal een nieuwe transparante gevel worden geplaatst waarin uitkragende balkons en inpandige loggia's zijn ingepast. Om het beeld van horizontale lijnen en zwarte kaders te bekrachtigen, worden glazen balustrades gemaakt. Het basalt in de plint en lavagnina (karakteristieke gevelmaterialen) in het hoofdgebouw worden vervangen. Om klaar te zijn voor de toekomst zullen alle appartementen worden voorzien van een gasloze en energiezuinige installatie. Zo wordt er vloerverwarming en vloerkoeling geplaatst en wordt het gebouw voorzien van een OWK-installatie. Deze opwekking-warmte-koude-installatie zorgt als duurzaam en gebalanceerd systeem voor ventilatie.

Multifunctioneel pand

Toekomstige bewoners kunnen gebruikmaken van diverse algemene ruimtes. Zo komen er gezamenlijke logeerkamers, een keuken, wasruimte en tuin op het dak van de voormalige raadzaal. De oude burgerzaal krijgt een klein theatergezelschap, horeca en fitnessruimte.

BIM voor constructie

Goossen Te Pas en Salverda Bouw hebben het ingescande 3D-model gebruikt om informatie te halen over de inpasbaarheid van de lift. Daarnaast zijn er modellen van de installateur, constructeur en architect gebruikt om bijvoorbeeld de hele elektrotechnische en werktuigbouwkundige installatie te engineeren en het leidingverloop te bepalen. Voor het steigerwerk is ook het constructieve model gebruikt.

Kom kijken naar dit project

Wil jij een kijkje nemen op deze bouwplaats? Dat kan op het Stadshuisplein 1 in Almelo tussen 10.00 en 16.00. De bouwplaats is kindvriendelijk, rolstoeltoegankelijk, overdekt en er zijn activiteiten voor kinderen.

Doe ook mee: meld je aan!

De Dag van de Bouw is onze jaarlijkse open dag waarop een grote variëteit aan bouwlocaties door heel Nederland hun bouwhekken openstellen om iedereen in ons land kennis te laten maken met de positieve aspecten en de maatschappelijke betekenis van de bouw en infra. Dit jaar is de Dag van de Bouw op zaterdag 18 juni. De Dag van de Bouw wordt samen met onze leden georganiseerd en uitgevoerd. Dat wil je toch niet missen? Heb jij jouw project al aangemeld? Via deze link doe je dat alsnog, maar wel vóór 1 juni 2022. Als je jouw project aanmeldt vóór 1 juni 2022 ontvang je gratis promotiemateriaal en wordt jouw project meegenomen in alle landelijke promotie voor de dag.

Foto's: Almelo-nieuwbouw.nl 

Eline Maarse communicatieadviseur