Leren van incidenten: nieuwe reflectiekaarten

Afbeelding Leren van incidenten: nieuwe reflectiekaarten
woensdag 15 juni 2022

Door de werkgroep Leren van Incidenten zijn vier nieuwe reflectiekaarten over gas- en elektriciteitsincidenten opgesteld. De kaarten bieden een laagdrempelige manier om met elkaar over incidenten in gesprek te gaan. Elke kaart is voorzien van een korte incidentbeschrijving en eindigt met reflectie- en discussievragen. Bijvoorbeeld: wat zou jij doen in de beschreven situatie? Of: was jij al bekend met de gevaren van de werkzaamheden? De kaarten zijn vooral gericht op monteurs. Wil jij het gesprek voeren over veiligheid, vraag dan gratis deze reflectiekaarten aan!

De titels van dit jaar zijn:

  • Laagspanning: meten van loshangende kabel
  • Hoogspanning: belang van goede werkaarding
  • Gebruik van gasleidingen als mantelbuis
  • Verstikkingsgevaar door inademing van aardgas

Namens de Groep VeiligheidsRegelgeving (GVR, BEI VIAG) mogen we iedereen met interesse kosteloos een aantal kwartetten opsturen. Heb jij interesse? Stuur dan een mailtje met jouw naam en adres naar de werkgroep E-incidenten. Graag aangeven hoeveel setjes je wilt ontvangen (maximaal 5).

Over de werkgroep

De werkgroep Leren van Incidenten is door de GVR opgericht en een samenwerking tussen Netbeheer Nederland, Techniek Nederland en Koninklijke Bouwend Nederland. De leden zijn een mix van veiligheidsdeskundigen en technisch specialisten. De groep registreert, bespreekt en analyseert incidenten die plaatsvinden bij het werken aan de gas- en elektriciteitsnetten. De focus ligt op het werken onder spanning of met vrije gasuitstroom. Van leerzame incidenten worden presentaties en toolboxflyers opgesteld. Deze worden openbaar gepubliceerd op de website van BEI VIAG. Verder verzorgt de werkgroep workshops en geeft zij verbeteradviezen over veiligheidsinstructies, beschermingsmiddelen of opleidingsmateriaal.

Yvonne de Rijck Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer