Wethouder Diepemaat: 'Gouden handjes zijn goud waard'

Afbeelding Wethouder Diepemaat: 'Gouden handjes zijn goud waard'
zondag 3 juli 2022

Jeroen Diepemaat, wethouder stedelijke ontwikkeling van Enschede, is trots op de ontwikkeling van ons themapark Wij Bouwen de Toekomst en gaat zeker kijken met zijn beide kinderen. "Gouden handjes zijn goud waard". We spraken hem en vroegen waarom het park zo goed bij de regio past en zo leuk is voor kinderen.

Twente kent van oudsher veel bouwbedrijven. "Je zou kunnen zeggen dat we hier aan heel Nederland bouwen", zegt wethouder stedelijke ontwikkeling Jeroen Diepemaat met een lach. Het instroomvraagstuk is daarmee in Enschede en de regio Twente minstens zo groot als in de rest van Nederland. Diepemaat roemt dan ook het initiatief dat Bouwend Nederland, afdeling Regio Twente en bouwers Ter Steege, Koopmans | TBI, VolkerWessels, Van Gelder, Plegt-Vos en opleidingsbedrijf Saxion hebben genomen voor het tijdelijke themapark Wij Bouwen de Toekomst. Op vliegveld Twente kunnen kinderen in de schoolvakantie kennismaken met de vele facetten van de bouw en infra.

'Veel verschillende beroepen in de bouw'

Diepemaat: "Het tijdelijke themapark is een hartstikke goed initiatief dat overal in de regio al wordt aangekondigd. We zijn als gemeente ontzettend druk bezig om op allerlei plekken huizen te bouwen, onze wegen beter te maken en allerlei dingen in de techniek te doen. Ik zie en hoor elke dag dat personeel heel schaars is. Een themapark is een supergoed initiatief om de bouw en techniek op een positieve manier bij kinderen onder de aandacht te brengen. We laten zien dat met je handen werken belangrijk én leuk is. Wat mij vooral aanspreekt is dat het uitstraalt dat er heel veel verschillende beroepen in de bouw zijn."

Extra ervaring

De wethouder ziet het themapark als aanwinst voor een bruisende stad als Enschede. "Het is laagdrempelig en leuk en richt zich op een belangrijke doelgroep, namelijk de jeugd. Opleidings- en beroepskeuze is vaak een combinatie van heel veel verschillende dingen. Ik had een klussende vader, kwam in aanraking met techniek en dingen bouwen en ben daardoor elektrotechniek gaan studeren. Ik denk dat je tal ervaringen nodig hebt om uiteindelijk een opleiding te kiezen en in een loopbaan op je plek te raken. Dit themapark is weer een extra ervaring om later misschien voor de bouw te kiezen."

Diepemaat is trotse vader van twee kinderen in de leeftijd van twee en vier. "We proberen ze als ouders zo breed mogelijk te ontwikkelen. Zeker voor de oudste die nu ook al op school zit, zal het themapark een ervaring zijn. We gaan er deze zomer zeker naar toe. Ik zou het juist tof vinden als een of beiden voor bouw en techniek kiezen. Gelukkig wordt steeds breder het belang van gouden handjes erkend. Uiteindelijk gaat het er om dat je kunt doen wat bij je past".

Koop tickets

Wij Bouwen de Toekomst is ons speciale themapark op Vliegveld Twenthe deze zomer. De bouw is meer omvattend dan alleen het stapelen van stenen. Dat willen we de jeugd laten ervaren. Wat komt er allemaal kijken bij de bouw en het ontwikkelen van een woning qua bouw, infra en techniek? Behaal je materialenpaspoort, ontdek hoe het is om een torenkraan te bedienen, ga aan de slag met prefab puzzels of ga op avontuur met de familie Bouwer in een theaterstuk vol muziek en interactie. Koop alvast je tickets. Het park gaat open op 16 juli 2022.

Brandy van Gerven senior communicatie adviseur