Een grote stad aan nieuwe medewerkers werven

80.000 vacatures tot 2026

Afbeelding Een grote stad aan nieuwe medewerkers werven
vrijdag 15 juli 2022

Op dit moment hebben we al zo'n 27.000 vacatures in de bouw en infra en de komende jaren loopt dat op naar in totaal 80.000. Zij-instromers, jongeren en buitenlandse arbeidskrachten zijn nodig om in die vraag te voorzien en daar zet de sector vol op in. In de Special Arbeidsmarkt van de contactgroep Personeel in regio Zuid bleek dat er verrassend veel activiteiten zijn om deze doelgroepen te benaderen. Naast het werven van nieuwe medewerkers is het noodzakelijk om mensen te binnen te houden, oftewel de achterdeur gesloten te houden. Vinden, boeien en binden!

Motivatie is sleutel

Een succesvol traject met een zij-instromer is vooral afhankelijk van de motivatie bij de kandidaat en de werkgever. Het programma 'Instroom en behoud vakkrachten' onderneemt vele activiteiten om mensen voor de sector te interesseren en ze te laten instromen. Arbeidsmarktadviseur Laura Kokx nam de deelnemers mee in deze 'stepping stones' richting de bouw & infra. Zo zijn er informatiebijeenkomsten waar maandelijks zo'n 50 geïnteresseerden aan deelnemen, beroepenbijeenkomsten en scholingsvouchers om kandidaten te kunnen opleiden. Een eye-opener voor de meeste deelnemers!

Ondernemers actief voor jongeren

Gastlessen, bouwgames, oriëntatiedagen, campagnes op sociale media, festivals tot een heus themapark 'wij bouwen de toekomst', alle mogelijke middelen en activiteiten zetten we in om jongeren van alle leeftijden en niveaus te laten zien wat er in de bouw & infra allemaal mogelijk is. Karin Oomen, adviseur arbeidsmarkt & onderwijs, riep de ondernemers op aan de slag te gaan met de diverse middelen die ontwikkeld zijn en/of voorbeelden van praktijkdagen over te nemen. De diverse campagnes kun je terugvinden op deze website.

Let op de papierwinkel

Er is geen wervingscampagne voor buitenlandse arbeidskrachten, maar we weten dat er de komende jaren zo'n 23.000 nodig zijn om aan de vraag naar medewerkers te voldoen. De verwachting is dat zij vooral ingezet zullen worden als uitzendkracht of zelfstandige, vaak via onderaannemers. Boodschap van Yvonne van Zijl, adviseur sociale zaken, was om vooral op te letten of deze medewerkers van binnen of buiten de EER komen. Ook van belang is of ze uitzendkracht of zelfstandige zijn. De verschillende regels die voor deze groepen in Nederland gelden, zijn ook van toepassing op buitenlandse krachten. Denk daarbij aan arbeidsvoorwaarden, arbeidsrecht en belastingen.

Jaarlijks een verrassing, maar dan wel een grote

Naast instroom is het belangrijk om de achterdeur dicht te houden: zorgen dat je medewerkers bij jou blijven en niet naar de concurrent vertrekken. Een passende beloning is daarbij belangrijk, maar niet doorslaggevend. Zaken als waardering, groeimogelijkheden en het gevoel 'erbij te horen' blijken vaak zwaarder te wegen. De deelnemers zijn hierover met elkaar in gesprek gegaan en hadden tips voor elkaar om medewerkers te boeien en te binden:

  • Aandacht
  • Goede begeleiding van jonge/nieuwe collega's
  • Jaarlijkse verrassing in de vorm van een groot cadeau zoals een fiets of een korte vakantie
  • Deelnemen aan interessante projecten.

 

Yvonne van Zijl adviseur sociale zaken regio zuid