• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Bouwbedrijf Schotanus: familiebedrijf met trouwe families als klant

Bouwbedrijf Schotanus: familiebedrijf met trouwe families als klant

Afbeelding Bouwbedrijf Schotanus: familiebedrijf met trouwe families als klant
dinsdag 2 augustus 2022

In de zomervakantie brengen we een reeks artikelen over familiebedrijven in Noord-Nederland. Hoe gaat dat met bedrijfsopvolging? En wordt er tijdens familiebijeenkomsten ook wel over iets anders gepraat dan het bedrijf? De beurt is ditmaal aan Bouwbedrijf Schotanus uit Kollumerzwaag.

Nog even en het Friese Bouwbedrijf Schotanus is een hele eeuw oud. Klaas Schotanus begon in 1925 een wielmakerij, maar hij deed er ook wat kleine bouwwerken bij en, niet ongebruikelijk in die tijd, doodskisten. Anno 2022, drie jaar voor het 100-jarig jubileum, is het bedrijf actief in de nieuwbouw - zo’n 6 tot 8 woningen per jaar – de verbouw van woningen en de renovatie en mutaties van woningen van woningbouwverenigingen. Daarmee houdt eigenaar Jappie Schotanus zo’n 20 mensen aan het werk, waarvan 12 in vaste dienst. Hij is de 4e generatie Schotanus die het bedrijf bestiert. Dat hij de zaak van zijn vader zou overnemen, was niet al lang geleden besloten. "Mijn ouders hebben mij altijd vrijgelaten in die keuze", zegt hij. "Na de MTS Bouwkunde heb ik eerst bij andere bedrijven gewerkt. Zo heb ik 11 jaar met veel plezier bij Jorritsma Bouw in Bolsward de nodige ervaring opgedaan als werkvoorbereider en uitvoerder. Ik heb destijds ook mijn aannemerspapieren gehaald, voor het geval dat." Toen in 2016 duidelijk werd dat vader Klaas het bedrijf niet lang meer zou willen leiden, maakte Jappie de keuze om in het bedrijf te komen en zich de gang van zaken langzaamaan eigen te maken. "Ik heb het eerste jaar als timmerman met het personeel meegewerkt en daarna ben ik steeds een dagje meer op kantoor gaan werken. In 2020 werd ik voor de helft eigenaar en een jaar later nam ik de zaak helemaal over."

Opgelucht overgedragen

Onder de nieuwe eigenaar is er best wel een en ander veranderd bij Bouwbedrijf Schotanus. "Ik investeer bijvoorbeeld meer dan mijn vader deed. Klein materieel, gereedschappen bijvoorbeeld. En ook op kantoor is er gemoderniseerd met computers en dergelijke. Het was ook nodig. En het was wel eens lastig in het begin, er waren de nodige discussies." Vader Schotanus bleef na de overname parttime in het bedrijf werken; op kantoor, de dingen die hij altijd al deed. Maar op die investeringen na, bemoeide hij zich niet met de gang van zaken, met de bedrijfsvoering. "Natuurlijk krijg ik wel gevraagd of ongevraagd advies van hem. De ene keer neem ik het mee, een andere keer niet. Maar dat ik de eindverantwoordelijkheid heb is duidelijk, en voor mijn vader is dat een geruststellende gedachte." Het is ook eerder een opluchting dan een opgave geweest, legt Jappie uit. "Het is een moeilijke tijd waar we in zitten, met de prijzen en de materialen en met alle eisen van de overheid. Mijn vader zegt wel eens dat als ik 5 jaar terug niet in het bedrijf was gestapt, hij in deze tijd waarschijnlijk het besluit had genomen er mee te stoppen. Eisen als BENG, hij kon het niet meer opbrengen om zich daarin te verdiepen. Ik doe dat wel, ik heb er wel de energie voor om daarvoor te gaan. Ik denk dat mijn vader die energie wel bij mij zag en dat dat het voor hem gemakkelijker maakte om het aan mij over te laten. Mijn ouders zijn ook best trots dat ik het heb overgenomen en op de manier waarop het nu draait."

Derde generatie klant

Voor het personeel was het ook fijn dat er weer een Schotanus aan het roer kwam. "We hebben personeel dat zeer trouw is aan het bedrijf; we hebben zelfs jubilea vanwege 25 of maar liefst 40 jaar in dienst gevierd. Volgens mij is dat ook wel typisch iets voor een familiebedrijf, je staat wat dichter bij de mensen dan in een gewoon bedrijf." Kenmerkend voor een familiebedrijf, en zeker een familiebedrijf in een relatief klein dorp als Kollumerzwaag, is volgens Schotanus ook een trouwe klantenkring. "Ik denk dat onze klanten ons wel als stabiel en betrouwbaar zien. Sommige families zijn ook al generaties lang klant bij ons. Zo ga ik binnenkort een huis bouwen voor een klant voor wiens vader mijn vader een huis bouwde. En voor de grootvader van mijn klant bouwde mijn grootvader ook al een huis." Of die traditie over 20 - 30 jaar een vervolg krijgt, durft de huidige eigenaar van bouwbedrijf Schotanus niet te zeggen. "Onze zoon is 5 jaar, onze twee dochters zijn 8 en 11 jaar. Te jong dus om daar nu al over na te denken, dat moment is nog ver weg. En je hebt geen flauw idee wat er in de komende tijden allemaal gaat gebeuren, of er tegen die tijd überhaupt wel iets valt over te nemen. In elk geval ga ik samen met mijn vrouw vol goede moed het bedrijf voortzetten!"

Annette Korving-Leijenaar secretaresse regio Noord