Hoe voldoe je aan de Richtlijn zorgvuldig graafproces?
Oplossingen voor de CROW500

De toenemende drukte en complexiteit onder de grond vraagt om meer focus op preventie. Om graafschade te voorkomen, moeten alle partijen in de graafketen verplicht de CROW500-richtlijn volgen. Sinds januari 2022 handhaaft Agentschap Telecom op de naleving.
Meer samenwerken
Voorheen loste de grondroerder vaak de knelpunten op. Bij het werken volgens de CROW500-verplichting moeten ook ontwikkelaars, netbeheerders en overheden hieraan bijdragen. Dit vraagt alle partijen om meer voorbereiding en meer communicatie. "Het kan niet meer zo zijn dat een grondroerder pas in de sleuf op problemen stuit", zegt Edwin van Rooijen, directeur bij GOconnectIT. "Dan ben je te laat. Het bewustzijn dat graafschadebeperking een gedeelde verantwoordelijkheid is, moet er nu bij iedereen zijn."
Vertaling naar de praktijk
De richtlijn is helder, maar die vertalen naar de praktijk is niet zomaar gedaan. Bij GOconnectIT begrijpen ze dat de praktische invulling van de CROW500 een uitdaging is. Van Rooijen: "Als dé go-to partij in de sector nemen we onze verantwoordelijkheid. We zijn een website gestart waarop alle informatie over de verplichting te lezen is: www.hulpbijcrow500.nl."
"Het goede nieuws", vertelt Jan Smit - Business Development Manager bij GOconnectIT, "is dat steeds meer organisaties ons advies vragen om de CROW500 richtlijn te implementeren. En van die organisaties zien we steeds meer medewerkers die zich aanmelden voor onze CROW500-trainingen."
Kennis opdoen
Smit: “Tijdens de training brengen we het hele proces in kaart en laten we zien wat er nodig is om per fase aan de richtlijnen te voldoen. Deelnemers doorlopen stap voor stap de richtlijn voor het hele graafproces. En ze leren over de gevolgen als opvolging niet lukt.”
Hulpmiddel
GOconnectIT heeft software ontwikkeld die het werken volgens de richtlijn verankert in het bedrijfsproces. Smit geeft voorbeelden: "In de werkvoorbereidingsfase en uitvoeringsfase is het belangrijk om de knelpunten te bepalen tussen kabels en leidingen, de omgeving en het project. Hiervoor kun je in onze software automatisch een hotspot- en conflictanalyse uitvoeren." Hotspots geven de drukke plekken aan in de bestaande infrastructuur. Conflicten geven de aandachtspunten aan tussen de bestaande en nieuw te bouwen infrastructuur. "Deze informatie is vervolgens beschikbaar voor de graafploeg."
Gezamenlijk doel
Van Rooijen: "Graafschadepreventie is het gezamenlijke doel van de hele keten. Ook voor ons: vanuit die focus werken wij aan onze oplossingen. Met onze software beschikken gebruikers in iedere fase van het graafproces over de juiste informatie."
Meer weten?
Ledenvoordeelpartner GOconnectIT biedt hulp bij de CROW500 in de vorm van advies, trainingen en software. Als lid van Bouwend Nederland kom je in aanmerking voor korting op de softwareproducten van GOconnectIT. Neem voor meer informatie contact met ons op via 079-3252 166 of voordeel@bouwendnederland.nl.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine BNL Special Ledenvoordelen, Academy & Advies, editie voorjaar 2022. Klik hier om het hele magazine te lezen.