Condens op ramen van isolatieglas: hoe zit dat?

Afbeelding Condens op ramen van isolatieglas: hoe zit dat?
maandag 3 oktober 2022

Bij isolatieglas kan condensvorming optreden aan de binnen- of buitenzijde van de ruit. Dit is geen productiefout en heeft ook geen negatieve gevolgen. Wel kan de aanwezigheid van condens door kopers of gebruikers als storend of verrassend (als niet passend bij het product) worden ervaren. Krijg jij hier weleens vragen over? Hieronder leggen we uit hoe het zit.

Condens binnenzijde

Condensvorming aan de kamerzijde ontstaat meestal bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid in de woning. Het aanwezige vocht condenseert dan tegen het glasoppervlak. Bij isolerende beglazing als HR isolerend dubbelglas is dit risico kleiner dan bij enkelglas. Het is echter ook afhankelijk van de situatie. Condensvorming aan de binnenzijde kan men voorkomen door goed te ventileren. Zeker als je bestaande beglazing vervangt, moet je goed kijken naar de mogelijkheden om te ventileren.

Condens buitenzijde

Condensvorming aan de buitenzijde ontstaat eveneens bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het komt maar in een beperkt aantal situaties voor en is niet te voorkomen. De kans op condensvorming is het grootst in de ochtenduren van het voor- en najaar. De condens verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Bij isolerende beglazing met een goede warmte-isolatie is het warmteverlies door het glas beperkt en blijft de buitenruit relatief koud, waardoor de kans op condens op het glas groter is. Hoe beter de warmte-isolatie van de beglazing, hoe groter die kans. Condens aan de buitenzijde is dus in wezen een bewijs dat het glas “werkt”.

De ruit droogwrijven heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve vochtigheid buiten hoog is, kan de condens terugkomen. Wanneer het als zeer storend wordt ervaren zijn er wel speciale anti-condens coatings verkrijgbaar die de aanzet van condensvorming vertragen of in sommige gevallen zelfs helemaal voorkomen. 

Wil je de koper of gebruiker verder op weg helpen? Profiteer dan ook van de consumentenfolder van Vakgroep Glas: Wat u moet weten over isolerend glas?

Cor Wittekoek verenigingsmaneger vakgroep glas