• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Aboma helpt Hendriks Bouw en Ontwikkeling met duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid

Aboma helpt Hendriks Bouw en Ontwikkeling met duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid

Eeuweling Hendriks richt de blik op de toekomst

Afbeelding Aboma helpt Hendriks Bouw en Ontwikkeling met duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid
donderdag 10 november 2022

Hendriks Bouw en Ontwikkeling viert feest. Het Osse bouwbedrijf is namelijk honderd geworden. Een van de geheimen voor die mijlpaal is de ‘eeuwigdurende’ aandacht voor toekomst en innovatie. Oud worden door te blijven verjongen dus. Ledenvoordeel- en adviespartner Aboma helpt met deze voortdurende verjongingskuur door mee te denken over duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid.

De loonlijst van Hendriks telt ongeveer 350 namen. Die brengen volgens KAM-verantwoordelijke Lydia Riksen elke dag weer een flinke verantwoordelijkheid. Samen met de directie en de proces- en kwaliteitsmanager ziet zij erop toe dat veilig wordt gewerkt binnen de disciplines ontwikkeling, bouw, techniek, onderhoud en beheer. Hendriks is actief in de woning- en utiliteitsbouw. Ze bouwen woningen en appartementen maar ook scholen, bedrijfspanden en zorggebouwen.

Last minute risicoanalyse

"Met de hulp van Aboma leggen wij de nadruk op LMRA (last minute risicoanalyse), een VCA-norm”, zegt Lydia. “Wij vinden deze last minute risicoanalyse erg belangrijk. Onze mensen dragen bijvoorbeeld een kaartje bij zich met daarop een laatste check voordat het dagelijkse werk begint: heb ik de juiste PBM’s? Zijn er gevaren of risico’s? Hoe kan ik die beheersen? Ze zijn ook als sticker in de helm gelijmd. Tijdens audits wordt gecontroleerd of medewerkers zich ook echt aan de LMRA-regels houden. Ook tijdens toolbox bijeenkomsten gaat het erover."

Duurzaam en veilig

Wij willen ook graag 200 jaar worden. Maar dan wel op een duurzame, veilige manier.

Afbeelding Bouwend Nederland
Lydia Riksen
Hendriks Bouw en Ontwikkeling

Naslagwerk

Aboma is al jarenlang partner van Hendriks in veiligheid en bewustwording. Medewerkers zoals uitvoerders, werkvoorbereiders en monteurs gebruiken de Abomafoon. "Dit is een online kennisbank tjokvol bouw gerelateerde onderwerpen. Er wordt veel op gezocht, bijvoorbeeld naar informatie over rolsteigers, kraanverlichting, struikelgevaar, storm en wind. Onderwerpen waarbij veiligheid een grote rol speelt."

Scheiden en hergebruiken

Hendriks focust op een duurzame toekomst. Hoe ze daarmee aan de slag willen staat in het visionaire boek met de titel ‘4.2’, genoemd naar de vierde Hendriks-generatie waarbij de twee zonen toegetreden zijn tot het bedrijf. Het boek gaat over een duurzame leefomgeving, die als doel heeft om de aarde beter door te geven aan volgende generaties. Het gaat onder andere in op circulariteit; gebruikte materialen herbenutten. "Denk aan het scheiden en hergebruiken van puin, beton en bakstenen en nieuwe vormen van houtbouw", zegt Lydia. "Samen met Aboma, die ons alles kan vertellen over nieuwe ontwikkelingen, zetten wij voortdurend stappen om het duurzamer te doen."

Tweede eeuw

Op vaste momenten inspecteert Aboma de bouwplaatsen: hoe wordt er gewerkt en waar kan het beter? Van de bevindingen maken ze rapportages. "Die bespreken we binnen de projectteams. Waar nodig maken we er snel werk van. Hendriks gaat zijn tweede eeuw in. Best bijzonder natuurlijk. En dat willen wij alleen onder de meest veilige en duurzame voorwaarden."

Aboma ledenvoordeel

Leden met een omzet tot 10 miljoen euro ontvangen gratis een abonnement op Aboma Advies (incl. Abomafoon licentie). Leden met een hogere omzet ontvangen € 339,- korting. Wil je dit ook? Neem dan contact op via onderstaande knop of bel 079-3252 166.

Neem contact op

 

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine BNL Special Ledenvoordelen, Academy & Advies, editie najaar 2022. Klik hier om het hele magazine te lezen.