Nieuws
Stel je voor: op een doodgewone werkdag ligt ineens je IT-systeem plat door een ransomware-aanval. Orders kunnen niet verwerkt worden en klanten wachten op leveringen. De realiteit is dat digitale verstoringen elk bedrijf kunnen raken, klein of groot. Oefenen helpt je om voorbereid te zijn en schade te beperken. We geven je graag een aantal praktische hulpmiddelen.
In de bouw & infra branche zien we een duidelijke toename in het aantal bedrijfsovernames. Niet alleen door schaalvergroting (consolidatie), maar ook doordat kinderen of het zittende management het stokje overnemen. Wat de reden ook is — leeftijd, gezondheid of simpelweg toe aan iets nieuws — je verkoopt je bedrijf meestal maar één keer. Dan wil je het goed aanpakken.
Eind april hebben zowel het Algemeen Bestuur van Bouwend Nederland als vakbonden (FNV, CNV en Vakorganisatie HZC) ingestemd met het door cao-partijen op 11 april bereikte onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao Railinfrastructuur (RIS). De nieuwe cao RIS loopt van periode 8/2025 tot en met 31 december 2026.
Goed nieuws voor iedereen in de warmte- en infrasector. Siers Groep stelt hun serious game ‘de boel op de schop’ gratis beschikbaar voor de sector. Dat is wel een hele leuke manier om veiliger te leren werken.
In eerdere berichten informeerden we je over de huidige controles op fysieke belasting bij straatwerk, uitgevoerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Ga met ons in dialoog over dit onderwerp en mogelijke oplossingen om veilig, gezond en verantwoord te blijven werken. Nu en in de toekomst.
De vrijdag vóór de Dag van de Bouw is sinds vorig jaar omgedoopt tot Onderwijsdag van de Bouw, waarop we jongeren laten kennismaken met de bouw- en infrawereld. In Afdeling Brabant Mid-West worden dit jaar niet alleen in Breda maar ook in Tilburg evenementen voor basisschoolleerlingen georganiseerd.
De wereld van de zzp'er is volop in beweging en dat merken bedrijven in de bouw en civiele techniek als geen ander. Flexibiliteit blijft belangrijk, maar met de aangescherpte handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) per 1 januari 2025 groeit de behoefte aan duidelijkheid. Wat mag nog wel, wat niet meer en hoe voorkom je als opdrachtgever of onderaannemer vervelende verrassingen? Ronson Wullems van Elshout Civiel uit Breda kijkt vooruit en deelt zijn visie, want alleen samen kom je tot werkbare afspraken.
Gemeenten hebben een regierol in de warmtetransitie. Ze stellen warmtekavels vast en wijzen een overwegend publiek warmtebedrijf aan voor de aanleg van een nieuw warmtenet. Dit warmtebedrijf schakelt de markt in voor de aanleg van een warmtenet. Om tot een goed onderbouwde uitvraag te komen, is het heel waardevol om vóór de aanbesteding met marktpartijen in gesprek te gaan. Een nieuwe handreiking biedt daarvoor duidelijke spelregels en praktische tips, juridisch getoetst en toepasbaar voor alle aanbestedende diensten.
De Stichting Infra Ondersteuning Noord Nederland (IONN) heeft besloten het Platform Infra Noord (PIN) structureel te ondersteunen met een jaarlijkse financiële bijdrage van € 20.000,-- incl BTW voor de duur van vijf jaar. Deze beslissing is genomen tijdens de bestuursvergadering van IONN op 14 maart 2025.
Vlakglas Recycling Nederland is voornemens om de inning van de recyclingbijdrage voor vlakglas voortaan per kilo isolatieglas te doen. Tot op heden is dat per vierkante meter. Het tarief wordt 0,0175 euro per kilo en dat komt overeen met de huidige 0,40 euro per vierkante meter. Als de minister akkoord is, gaat de wijziging per 1 januari 2026 in.
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.
Als ontwikkelende bouwer werkt Hurks al meer dan 110 jaar aan de mooiste opdrachten in de woning- en utiliteitsbouw. ‘En bij al die projecten zijn we blij met de toegevoegde waarde van Aboma’, vertelt KAM-coördinator Gerard Mentink.
Word vandaag nog lid!
Samen met 4.500 leden sta je sterker en kun je profiteren van exclusieve ledenvoordelen.