Leerervaringen bestaande woningen gasloos maken

Diverse leaflets beschikbaar

Afbeelding Leerervaringen bestaande woningen gasloos maken
donderdag 24 november 2022

Woningcorporaties en hun bouwpartners zetten concrete en innovatieve stappen die bijdragen aan de energietransitie. Om deze praktijkkennis verder te verspreiden, organiseren Aedes en Platform31 samen met partners als Bouwend Nederland inspiratietours. Van elke etappe uit de tour worden de belangrijkste lessen samengevat in een leaflet.

Het meest recente webinar in de inspiratietour ging over het aansluiten van bestaande sociale huurwoningen op een kleinschalig warmtenet.

Casus 1: Kleinschalige warmtenetten in Leeuwarden

Corporatie Elkien vergeleek twee projecten (warmtepompen en PV-panelen) op het gebied van kosten voor de huurder, CO₂-reductie, financieel perspectief voor de corporatie en risicofactoren. Het ging om het aardgasvrij maken van 150 grondgebonden woningen mét nieuwe buitenschil en 250 portiekwoningen zonder nieuwe buitenschil.

Casus 2: Buurtwarmtenet in wooncomplex ’t Heycop in Breukelen

Woningstichting Vecht en Omstreken verbeterde 114 appartementen in seniorencomplex ’t Heycop in Breukelen met een nieuw type HT-warmtepompinstallatie. Een kleinschalig warmtenet dat geen grote infrastructuur-voorzieningen nodig heeft, waarbij woningen snel van het aardgas af kunnen. Dit concept is heel geschikt voor gestapelde bouw.

Leaflets beschikbaar via themapagina Bouwend Nederland

De leaflets met leerervaringen zijn na afloop van de inspiratietour telkens te vinden op de themapagina Energietransitie van Bouwend Nederland onder Brancheontwikkeling. Je kunt ze hieronder ook direct downloaden.

Meld je aan voor de volgende inspiratietour

Op 19 januari 2023 vindt het volgende webinar van de Inspiratietour plaats. In dit webinar vertelt woningcorporatie Talis over de bouw van 220 nieuwe woningen op de fundering van bestaande woningen. Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden.

 

Edgar van Niekerk beleidsadviseur Duurzaamheid