• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Drechtsteden slaan handen ineen om woningbouwopgave te realiseren

Drechtsteden slaan handen ineen om woningbouwopgave te realiseren

Afbeelding Drechtsteden slaan handen ineen om woningbouwopgave te realiseren
vrijdag 9 december 2022

Net zoals in de rest van Nederland is de vraag naar woningen in de Drechtsteden onverminderd groot. Om aan deze vraag tegemoet te komen, willen de Drechtsteden tot aan 2030 25.000 woningen bijbouwen. Deze ambitie loopt door allerhande bouwbelemmerende problematiek echter gevaar. Tekorten aan personeel en materialen, stikstofmaatregelen en langslepende bezwaarprocedures zijn slechts enkele van de obstakels die de woningbouwambities landelijk én in de Drechtsteden in de weg zitten. Daarom slaan de verschillende gemeenten in de Drechtsteden nu samen met ontwikkelaars, aannemers, woningcorporaties en andere stakeholders de handen ineen in de vorm van een regionale bouwtafel, met als doel de woningbouw in de regio een impuls te geven.

De aftrap van deze bouwtafel vond plaats op dinsdag 6 december, bij de kwartaalbijeenkomst van de Smart Delta Drechtsteden, die ditmaal volledig in het teken stond van woningbouw. De -met ruim 300 deelnemers drukbezochte- bijeenkomst bij opleidingsbedrijf Bouw- en Inframensen in Hardinxveld-Giessendam werd opgeluisterd door de aanwezigheid van onder andere minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge en gedeputeerde Anne Koning van de Provincie Zuid-Holland. Hugo de Jonge: "Door de ontwikkelingen in 2022 is de [woningbouw]opgave nog moeilijker geworden dan het begin dit jaar al leek. Dit vereist van iedereen de houding 'Hoe kan het wel?'. Het allerbelangrijkste is dat we hiervoor concreet worden over locaties. Daarvoor zijn gesprekken nodig tussen lokale overheden en marktpartijen". Koning voegde hieraan toe: "we gaan op zoek naar oplossingen om het volgend jaar nog beter te doen dan dit jaar. Niet alleen als overheden en niet separaat bouwers en ontwikkelaars, maar met elkaar".

Duurzaam bouwen

Bouwend Nederland-bestuurslid Yvonne van der Hulst, eigenaar van Van der Hulst Bouwbedrijf en genomineerde voor de 'Bouwvrouw van het jaar-award 2022' van Cobouw vertelde op de kwartaalbijeenkomst over haar ambitie om zo duurzaam mogelijk te bouwen, zonder daarbij het leefgenot van de bewoner uit het oog te verliezen. 

Aftrap Regionale Bouwtafel

De Regionale Bouwtafel werd ter afsluiting van de bijeenkomst symbolisch afgetrapt door vertegenwoordigers van alle betrokken sectoren een spijker in een blok hout te laten slaan, onder de nomen 'spijkers met koppen slaan'. Namens Bouwend Nederland sloeg Peter Huizer, voorzitter van de Bouwend Nederland-afdeling Drechtwaard en mede-eigenaar van bouwbedrijf BMN De Klerk, de spijker op de kop. Het is mede te danken aan Peters tomeloze inzet dat de Regionale Bouwtafel van de grond is gekomen. Voorzitter van de Regio Drechtsteden en burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff: "Dit initiatief gaat ons helpen om onze bouwopgave te realiseren. Deze enorme klus kunnen we alleen maar klaren als we de handen ineen slaan.”

De komende maanden zal de Regionale Bouwtafel Drechtsteden verder uitgebouwd en ingevuld gaan worden, zodat er snel een begin gemaakt kan worden met het versnellen van de woningbouw in de Drechtsteden. Bouwend Nederland kijkt uit naar de samenwerking met de andere partijen aan de Bouwtafel! 

 

Job van den Broek adviseur markt & overheid