• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Terugblik bijeenkomst Datagedreven verduurzamen in de utiliteitsbouw

Terugblik bijeenkomst Datagedreven verduurzamen in de utiliteitsbouw

Afbeelding Terugblik  bijeenkomst Datagedreven verduurzamen in de utiliteitsbouw
woensdag 29 november 2023

Op 30 oktober 2023 vond de bijeenkomst ‘Datagedreven verduurzamen in de utiliteitsbouw’ plaats in Woerden, georganiseerd door Techniek Nederland, Bouwend Nederland en de Samenwerkingstafel Utiliteit waarin ook het ministerie van BZK partner is. De druk bezochte bijeenkomst stond in het teken van kennisdelen over dit onderwerp, elkaar inspireren met praktijkverhalen en het bij elkaar brengen van ondernemers en beleidsmakers.

Wat is datagedreven verduurzamen?

In de huidige, snel veranderende wereld is het een hele uitdaging om vastgoed, zoals kantoren, scholen en zorginstellingen, op een duurzame manier te beheren. De stijgende energiekosten, wet- en regelgeving, toenemende milieubewustwording en de ambities om van het aardgas af te gaan stimuleren ons om energie te besparen en anders om te gaan met de installaties in een gebouw. Daarvoor is inzicht nodig in het energieverbruik van installaties. Een effectieve manier om inzicht te krijgen is het verzamelen van gegevens (data) en het vergelijken van die gegevens met gelijksoortige panden. Vervolgens kun je deze data analyseren en interpreteren om tot een optimale oplossing te komen.

Na afloop vatte beleidsadviseur Edgar van Niekerk van Bouwend Nederland de opgedane kennis zo samen: "Datagedreven verduurzamen voor bouwbedrijven betekent beter grip hebben op de energieprestaties van gebouwen. En die ook leren begrijpen zodat ze betere oplossingen voor de toekomst kunnen ontwikkelen."

De uitgebreide terugblik met video's en downloads vind je hier.

Edgar van Niekerk beleidsadviseur Duurzaamheid