Logo Bouwend Nederland

Geslaagd 1e Y-ONG event van 2024

Dinsdag 5 maart 2024

Vrijdag 1 maart heeft Y-ONG weer een mooi event neergezet voor alle Y-ONG-leden. Het event vond plaats op Papendal waar op dat moment de zon volop scheen. We begonnen de ochtend met een inspirerend verhaal van oud hockeyer Dennis Warmerdam.

De destijds 23-jarige topsporter kreeg de diagnose kanker. Snel daarna heeft hij zijn krachten ten aanzien van winnen op het veld, omgezet in winnen van de kanker. Doordat hij jong was, niet rookte en fit was, heeft hij een arm-amputatie voorkomen. In plaats van amputatie is er een spier in zijn arm vervangen vanuit zijn been, waardoor hij nu kankervrij is en de arm bijna weer als vanouds functioneert. Zijn verhaal ging over het omgaan met tegenslagen en het zelf nemen van regie. Kwetsbaarheid hierin is moeilijk, maar het brengt je wel verder. Amper 4 jaar na de diagnostisering stond hij alweer op het veld met het Nederlands hockeyteam.

Winnende teams

Na dit inspirerende verhaal nam Dennis ons mee in de basis voor het bouwen van winnende teams. Hij wees ons op een cruciaal effect, genaamd het Ringelmann effect. De productiviteit van teams neemt af naarmate de groepsgrootte toeneemt. Wil je met een team een 'winnend' team vormen, dan zijn er volgens Lencioni vijf basisprincipes waaraan alle teamleden moeten voldoen: Vertrouwen, Conflict, Commitment, Verantwoordelijkheid en Gezamenlijke resultaten. Is er in beginsel geen vertrouwen in de teamgenoten, de leider en de weg naar het gezamenlijke doel, dan gaat het team het beoogde doel nooit halen.

Kettingreactie

Uiteraard hebben de deelnemers aan het event dit principe gelijk gecheckt en toegepast in de praktijk. Vertrouwen in elkaar was namelijk keihard nodig in de teamactiviteit Kettingreactie. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld die elk een deel van een domino-parcours moesten bouwen. Er moest dus samengewerkt worden tussen beide teams, maar elk team afzonderlijk kon ook winnen door de meeste activiteiten te bouwen binnen het domino-parcours. Er werd gebouwd met wind-energie, zonne-energie, zwaartekracht en magneetkracht. 

Interesse?

We sloten dit Y-ONG event af met een gezellige en lekkere lunch. Wil jij de volgende keer ook aanwezig zijn? Stuur dan een berichtje naar Bernadette Maat-de Boer, dan kom je direct op de Y-ONG lijst te staan en word je vanzelf uitgenodigd voor het Y-ONG event 2025 en alle andere leuke activiteiten die Y-ONG organiseert.
Ben jij goed in netwerken, mensen verbinden en het organiseren van leuke events? Kom dan ons Y-ONG bestuur versterken. Bekijk hier de vacature.

Bernadette Maat - de Boer
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 16 mei 2024
Podcast: Wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf?

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen aardgasvrij zijn en over op andere vormen van warmte. Als tussenstap moeten in 2030 een half miljoen woningen aangesloten zijn op een warmtenet. Publieke warmtebedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Maar hoe werkt dat nou precies? Je hoort het in de podcastserie Expeditie Energie.

Dinsdag 23 april 2024
STIPEL werkt aan verandering: vanaf 1 mei gaan er enkele veranderingen plaatsvinden binnen STIPEL

Per 1 mei geeft STIPEL zelf de certificaten af en dragen de certificerende instellingen hun taken aan STIPEL over. De bestaande exameninstellingen blijven actief en ook behaalde STIPEL-certificaten blijven geldig. Deze veranderingen worden doorgevoerd om sneller kwaliteitsdoelstellingen te behalen, efficiëntere besluiten te nemen en beter mee te kunnen groeien met de behoeften van de markt. Daarnaast zorgt dit voor meer uniformiteit en een centrale registratie van behaalde certificaten.

Maandag 22 april 2024
Dinsdag 16 april was Y-ONG te gast op een project van NuLelie

Liander heeft na aanbesteding het werk voor programma NuLelie gegund aan drie aannemers. Aannemerscombinatie Heijmans | Pol Infratechniek | Van Voskuilen, aannemer Van Gelder en aannemers Alsema – Van Vulpen gaan de komende vier jaar in opdracht van Liander het elektriciteitsnet in Friesland en de Noordoostpolder uitbreiden. Met een omvang van 37 projecten, ruim 2.100 km kabels en circa 300 transformatorhuisjes is het werk verdeeld in drie deelgebieden.