JBN zoekt versterking: 'Wij zijn de toekomst'

vrijdag 4 oktober 2019
Afbeelding JBN zoekt versterking: 'Wij zijn de toekomst'

Met een sector die aan het vergrijzen is en een stagnatie van de aanwas van onderaf, is het voor Jong Bouwend Nederland lastig om aan nieuwe leden te komen. “En dat terwijl wij de toekomst zijn”, benadrukt Berry Westland, voorzitter van Jong Bouwend Nederland (JBN) kern Utrecht-Het Gooi. Daarom is gestart met een campagne om JBN én de bouwsector onder de aandacht te brengen.

Een aantal afdelingen richten zich op scholen. JBN-leden geven voorlichting op middelbare scholen om jongeren te enthousiasmeren voor een bouwopleiding. Tijdens de Dag van de Bouw worden basisschoolscholieren actief betrokken bij de diverse deelnemende projecten. Maar daarnaast is het volgens Westland ook belangrijk de oudere generatie binnen de sector meer bewust te maken van het belang van innovatie. Westland: “Om de sector toekomstbestendig te maken is er meer innovatie nodig. Juist met de JBN bekijken en bespreken we gezamenlijk de problematiek in de bouw, de innovaties en de ontwikkelingen die er spelen. Iedereen in de sector moet hierop inzetten en niet teren op ‘het gaat toch prima zo, waarom moet er dan wat veranderen’.”

Andere prioriteiten

“Onze kern bestaat momenteel uit 32 leden waarvan 20 actieve leden”, vertelt Westland. “Dat is relatief klein ten opzichte van de regio die het beslaat.” Dit heeft volgens Westland zowel te maken met de crisis die er geweest is waarin tijd en geld ontbraken als met de opstartende en drukke fase waarin jongeren zich bevinden met een huis kopen, verbouwen en een gezin. “Andere prioriteiten dus dan deelnemen aan een club als JBN”, aldus Westland.

Kennisverrijking en netwerken

Net als bij de andere JBN-kernen “zorgen wij voor een netwerk van gelijkgestemden van gelijke
leeftijd die in ongeveer dezelfde fase zitten”, legt Westland uit. “Je kan hier de problemen en uitdagingen waar je voor komt te staan, delen en bespreekbaar maken. Daarnaast doen we aan kennisverrijking op het gebied van bouwtechniek en materiaal. Met zo’n vijf bijeenkomsten per jaar, proberen wij daarin te faciliteren.” Zo werd onlangs, in samenwerking met ING, een zeer goed bezochte themabijeenkomst georganiseerd over bedrijfsopvolging en -overname met onder andere Roberto Flören, professor Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht als spreker.

Business & Pleasure

Naast de inhoud is er ook ruimte voor het sociale aspect in de vorm van borrels en diners. Westland:
“Daarnaast gaan we elk jaar met alle leden een weekend weg. Want als je het gezellig hebt met elkaar, dan heb je een leuk netwerk en dan komt de kennis vanzelf.” Daarom tot besluit nog een oproep van Westland aan alle lidbedrijven van de afdelingen Utrecht, Noordwest Utrecht, Het Gooi, Veenendaal en Amersfoort: “Wij zijn de toekomst! Dus ben je jonger dan 40, sluit aan, word lid, en bouw samen met ons mee aan een innovatieve sector.”

Lees verder in het katern van Regio Randstad Noord in het verenigingsmagazine BNL »