• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Maak kennis met José Dohle, de nieuwe manager van Bouwend Nederland Academy

José Dohle is de nieuwe manager van Bouwend Nederland Academy

maandag 21 oktober 2019
Afbeelding José Dohle is de nieuwe manager van Bouwend Nederland Academy

Sinds eind april is José Dohle de nieuwe drijvende kracht achter Bouwend Nederland Academy. Daar zijn we als vereniging ontzettend blij mee. Haar praktische kennis en ervaring komen goed van pas bij het uitvoeren van deze functie. Als manager Academy zorgt ze namelijk mede voor een uitgebreid aanbod aan trainingen dat naadloos aansluit op de dagelijkse praktijk in de bouw en infra. We gingen met haar om de tafel zitten om haar beter te leren kennen en om te praten over haar visie op de toekomst van de Academy.

Waarom heb je precies gekozen voor deze functie?
“Ik geloof dat ontwikkeling en groei mensen en bedrijven succesvol maken. En dat past natuurlijk perfect bij waar de Academy voor staat. Daarnaast werk ik graag in een dienstverlenende organisatie zoals Bouwend Nederland, binnen een ondernemende rol. Zo is het mogelijk om snel te schakelen en mensen enthousiast te maken voor wat we doen. Dat je nauw in contact staat met je leden en hun vragen kunt omzetten in een actueel en relevant trainingsaanbod, vind ik ook een groot voordeel.“

Voor Bouwend Nederland ben je geen onbekende. Je hebt namelijk al gewerkt als Adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt in het verleden. In hoeverre kun je deze ervaring toepassen in je huidige functie?
“Het is natuurlijk een voordeel voor mij dat ik bekend ben met de organisatie en de branche. In mijn functie als Adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt heb ik ook ontdekt hoe belangrijk kennisuitwisseling met leden is binnen een organisatie als Bouwend Nederland. En hoe je als branchevereniging de bedrijfsvoering van je leden dagelijks kunt verbeteren. Vanuit het regiokantoor had ik namelijk veel contact met onze verschillende leden en zo was ik goed op de hoogte van wat er speelde in de sector.”

Dus je hebt al ervaring binnen het opleidingsspectrum?
“Jazeker, maar dat gaat verder dan mijn eerdere functie bij Bouwend Nederland. Ik heb voor verschillende opdrachtgevers, waaronder de stichting Technasium en de Hogeschool Utrecht, gewerkt aan een goed en relevant opleidingsaanbod.”

Waar houd je je nu vooral mee bezig?
“Vooral met het ontwikkelen van nieuwe trainingen waarmee onze leden direct aan de slag kunnen. Met mijn collega’s van Bouwend Nederland Academy bekijken we op welk gebied onze leden graag een training volgen. Zo zijn de trainingen over sociale zaken en HRM goed bezocht en hoog gewaardeerd. Onze leden vinden het relevant om meer uitleg te krijgen over de cao en de wetgeving rondom het aannemen van personeel. En vooral hoe ze dit kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk. We kijken dan ook of er rondom dit thema nog meer praktijkgerichte trainingen wenselijk zijn. Bij de ontwikkeling werken we samen met onze collega’s van Advies, die dagelijks uitleg geven over contracten, cao en werken met zzp’ers. Daarnaast krijgen we input van onze collega’s in de regio’s. Zij komen natuurlijk veel over de  vloer bij de leden en kunnen dan ook goed aangeven wat er speelt.”

En wat nog meer?
“We hebben een heleboel kennis in huis én we hebben een enorm netwerk van leden, maar ook van overheden en andere relevante organisaties, waardoor we weten wat er speelt. We denken dus goed na over de vertaling van de kennis naar de dagelijkse bedrijfsvoering per training. En over de manier waarop we deze informatie het beste kunnen aanreiken. Elke twee weken versturen we een Academy-alert met het aanbod per regio. Zo worden onze leden op de hoogte gehouden van het actuele trainingsaanbod bij hen in de buurt. Hiermee geven we invulling aan onze doelstelling om de communicatie van de Bouwend Nederland Academy naar een hoger niveau te tillen.”

En hoe pak je de verbetering van het aanbod aan?
“We kijken nu meer naar wat er speelt in de actualiteit. Neem nu bijvoorbeeld de wet Kwaliteitsborging. Deze wet treedt pas officieel in werking vanaf januari 2021, maar als bouw- en infrasector moeten we ons hier nu al op voorbereiden. Daarom zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van een training over de Wet Kwaliteitsborging. Deze training sluit goed aan op het webinar en de voorlichtingen die we vanuit Bouwend Nederland geven over deze nieuwe wet. Zo zorgen we ervoor dat onze leden goed geïnformeerd zijn over de ontwikkelingen die er spelen en wat dit voor effect heeft op hun bedrijf.”

Welke toekomstvisie heb je voor de Academy?
“De inhoud van de trainingen moet ten eerste heel erg goed zijn en blijven. Dat moeten we te allen tijde bewaken. Maar de kennis op een enthousiaste en praktijkgerichte wijze overbrengen, is minstens even belangrijk. We laten onze trainers daarom op dat gebied zelf ook een training volgen. De trainer moet daarnaast een veilige omgeving creëren waarin cursisten in staat zijn om hun ervaringen te kunnen delen. Daarbij is het heel belangrijk dat de kwaliteit van onze trainingen hoog is en blijft. Ik weet namelijk heel goed dat tijd kostbaar is, en zeker voor een bedrijf in de bouw- en infrasector op dit moment. Als je tijd vrijmaakt, wil je natuurlijk zeker zijn dat je er een goede en kwalitatieve opleiding voor in de plaats krijgt. En dat is alleen maar logisch.

Verder zou het heel fijn zijn om een e-learning platform op te bouwen. Elke dag komen er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en wij als Academy kunnen niet achterblijven. Met een online platform zouden we een handige tool kunnen aanbieden zodat onze leden altijd toegang hebben tot relevante informatie en documenten.”

Heb je interesse in het volgen van een training?

Mail dan naar academy@bouwendnederland.nl of bel naar 079 3 252 166.