• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Interactieve regiodag voor Utrechtse afdelingen valt in goede aarde

Interactieve regiodag voor Utrechtse afdelingen valt in goede aarde

vrijdag 15 november 2019

Lenneke Neef

adviseur sociale zaken
Afbeelding Interactieve regiodag voor Utrechtse afdelingen valt in goede aarde

Stilzitten en luisteren was er niet bij donderdag 14 november. De leden van de afdelingen Utrecht, Amersfoort, Noord-West-Utrecht en ’t Gooi werden getrakteerd op een zeer gevarieerde en vooral interactieve regiodag.

De clustervergadering van voorheen is uitgegroeid tot een dynamische happening. Alleen de locatie zelf al zette aan tot doen, tot actie. Bij Bouwmensen Amersfoort zijn immers dagelijks tientallen jongeren met hoofd en handen bezig om zich voor te bereiden op een toekomst in de bouw. Donderdag 14 november werden ook de circa honderd leden van de afdelingen Utrecht, Amersfoort, Noord-West-Utrecht en ’t Gooi die naar de regiodag waren gekomen, er aan het werk gezet.

Doe-sessie

Eenvoudig was dat nog niet want de glanzende BMW i8 die bij Bouwmensen stond opgesteld, eiste veel aandacht op. De sportwagen was neergezet door BMW Group Nederland, dat één van de vier interactieve doe-sessies verzorgde waar de leden aan konden deelnemen. Geen rondje Amersfoort in de snelle bolide maar de autofabrikant nam de toehoorders wel mee naar de toekomst met een sessie over visie en innovatie in de mobiliteit.

Ook voor de andere doe-sessies was veel interesse. Studenten van de Hogeschool Utrecht lieten zien en horen dat met BIM veel meer kan dan waar de meeste bouwers het voor gebruiken. Een interessante presentatie die de aanwezigen ook een aardig beeld gaf van de innovatieve meerwaarde die toekomstige werknemers aan een bedrijf kunnen toevoegen.

Blik in de toekomst was er ook bij de sessie over Augmented Reality en3D visualisatie. Daar konden de bouwers zien hoe AR nu al wordt toegepast in de installatiebranche om op afstand meerdere leerlingen mee te nemen in bijvoorbeeld een warmtepomp, om de werking en de techniek uit te leggen. Ook voor de bouw kan een AR-bril een fantastisch hulpmiddel zijn bij bijvoorbeeld de omscholing van zij-instromers.
In de vierde sessie werden de deelnemers ingewijd in het werken met een Exoskelet. Naast de toelichting en uitleg over hoe zo’n Exoskelet het werken een stuk lichter maakt en wat dat kan bijdragen aan het terugdringen van uitval, konden ze uiteraard zelf ervaren hoe de ondersteuning aanvoelt.

Doe-pauze

Na de sessie was er pauze maar die was er eigenlijk niet om op adem te komen. De leden konden zich laten bijpraten en hun vragen stellen over drie uiteenlopende thema’s: de Wet Kwaliteitsborging, de actualiteiten rondom de bouw-cao en bijscholing van personeel. Ook stonden er marktkraampjes van Bouwend Nederland waar veel informatie over de instroomcampagne ‘Je gaat het maken’ en de veiligheidscampagne ‘Bewust veilige iedere dag!’ over de toonbank ging.

Na de pauze gingen de afdelingen uiteen voor hun afzonderlijke ledenvergaderingen. Uiteraard stonden daar de ontwikkelingen rondom PFAS en PAS op de agenda, maar ook de aangepaste regelgeving rondom slapende dienstverbanden werd besproken.

Alles bij elkaar een vol en dynamisch programma. Aan het eind ervan liet sneldichter Dominique Engers de enthousiaste aanwezigen het nog eens herbeleven met een ludieke en humoristische samenvatting van de dag. Daarna was het tijd voor borrel, diner, na- en bijpraten. Vooral over de gelukkige winnaar van de loterij die fraaie i8 voor een weekendje mocht gebruiken.