Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Duurzaamheid en energietransitie

Duurzaamheid en energietransitie

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de bouw- en infrasector. Daarom helpen we jou als ondernemer om de regels makkelijker te maken, en vertellen we je hoe we dit doen. Bijvoorbeeld voor groene energie, hergebruik van materialen en goede omgang met het klimaat. Ontdek ook wat jij kan doen rondom de energietransitie en circulair bouwen.

Duurzaamheid als onderdeel van jouw bedrijf

We zetten ons vol in voor een duurzame toekomst in de bouw en infrasector, dus ook voor jouw bedrijf. Daarom is er het meerjarenprogramma Duurzaamheid. Door lobbywerk, standaardisatie en vraagbundeling overbruggen we de kloof tussen beleidsambitie en marktvraag.

Met als resultaat: sectorbrede afspraken, lobby voor duurzaam gunnen en versnellingsakkoorden en ondersteuningsprogramma’s voor duurzame renovatie.

 

We zetten in op een aantal overkoepelende thema’s:

  • CO2- uitstoot
  • Energieverbruik
  • Circulariteit
  • Klimaatadaptie
  • Natuur en biodiversiteit

 

Benieuwd hoe we dit doen?

 

Bekijk duurzaamheid

Download de informatiepakketten duurzaamheid

Verdiep je in de kansen en eisen van de verduurzamingsmarkt. Weet beter waar commerciële kansen liggen, bereid je voor op veranderende wetgeving en loop geen risico dat je geen vergunning meer kunt krijgen.

De weg naar volledig circulair bouwen in 2050

In de bouw en infra is circulair bouwen belangrijk. Het gaat over hoe we slim omgaan met materialen en het milieu ontzien. Landelijk willen we in 2050 alles circulair doen in de bouw. Daarom zijn er regels over hoe milieuvriendelijk gebouwen moeten zijn. In verschillende regio’s zijn er projecten, zoals 'Drenthe Woont Circulair', om beter te bouwen. We steunen het landelijke beleid en werken mee aan goede regels. Dit doen we samen met organisaties zoals TKI Bouw en Techniek en Platform CB'23. Ontdek wat we doen om duurzamer en slimmer te kunnen bouwen.

 

Bekijk circulair bouwen

Oriënteer je op de mogelijkheden om emissies te beperken.

De Groene Koers is het sectorplatform van de bouw & infra, waaronder ook groenonderhoud wordt verstaan, waaruit blijkt wat we (kunnen) doen aan de reductie van emissies door mobiele werktuigen en (bouw)materieel. Dit doet zij vanuit een brede maatschappelijke context. Voor de lange termijn is de ambitie om te komen tot materieel dat geen schadelijke uitstoot meer veroorzaakt.

Profiteer van financiële ledenvoordelen

De duurzame adviseurs

Advies over certificeren of rapporteren over CO2, energie of MVO

NCI Certificering

Certificeren zoals het hoort!

Zo zetten we in op de energietransitie

We zijn actief betrokken bij de Nederlandse energietransitie, waarbij ook jouw bouw- of infrabedrijf een cruciale rol speelt in het realiseren van de klimaatakkoord doelen. Als onmisbare schakel in deze verandering draagt de bouwsector bij aan aanzienlijke CO2-reductie. Hierbij ligt de focus op:

 

  • Het vergroenen van bestaande gebouwen
  • Het bevorderen van energiezuinige nieuwbouw
  • Het moderniseren van de energie-infrastructuur

 

Bekijk energietransitie

Vergroot je kennis

Training verduurzaming bestaande bouw

Richting 2030 moeten ruim 1,5 miljoen koopwoningen, 1 miljoen huurwoningen en 120.000 utiliteitsgebouwen worden verduurzaamd. Dat maakt de verduurzamingsmarkt interessant voor jou als aannemer.

Training stikstof berekenen

Vergroot de kans op dat je project wordt vergund, oefen met voorbeeldcasussen en leer hoe het stikstofrekenmodel Aerius werkt.

Training BENG en NTA 8800

Energie, duurzaamheid en circulariteit. Inzicht en handvatten direct toepasbaar in je dagelijkse werk!

Bekijk ook eens

Marktomstandigheden

Blijf op de hoogte van de laatste marktomstandigheden en -ontwikkelingen.

Stikstof

Ontdek de laatste vorderingen, beslissingen en uitspraken rondom stikstof en waar jij rekening mee kan houden.

Digitalisering en industrialisatie

Wil je blijven innoveren? Ontdek wat er speelt in de bouw- en infrasector.

Europese Unie

Alle belangrijke informatie over de Europese Unie op een rij.

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 april 2024
Luistertip energietransitie: podcastserie Expeditie Energie

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen van het aardgas af en op een andere manier verwarmd worden. Gemeenten hebben hierin de regie en spelen dus een belangrijke rol. Ook bedrijven en burgers moeten aan de slag. In de nieuwe podcastserie Expeditie Energie wordt telkens een ander onderwerp belicht.

Donderdag 25 april 2024
ACM en Raad van State geven beide voorrang aan woningbouwprojecten

Bouwend Nederland pleit al tijden voor meer regie op de energie-infrastructuur en wilde een prioriteringskader in het leven roepen. We zijn daarom ook positief over het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om scholen, ziekenhuizen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang voortaan met voorrang aan te sluiten op het stroomnet. Ook de Raad van State gaat prioriteit geven aan hoger beroepszaken over grote woningbouwprojecten.

Donderdag 25 april 2024
Tussenbijeenkomst Sliepe yn 'e takomst 24 april

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? Het antwoord is JA! De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.