Logo Bouwend Nederland
 1. Home
 2. Kennis
 3. Digitalisering

Digitalisering en industrialisatie

In de bouwwereld van vandaag ondergaan digitalisering en vernieuwing opvallende veranderingen. Door slimme technologieën zoals Building Information Modeling (BIM) en geautomatiseerde bouwprocessen wordt niet alleen sneller en efficiënter gebouwd, maar ook slimmer samengewerkt. Ontdek hoe dit jouw bouwproces kan verbeteren!

Industrialisatie in de bouw

De bouwsector staat voor een grote verandering met de opkomst van digitaal samenwerken en industrialisatie. Deze verschuiving biedt tal van voordelen, zoals snellere bouwtijden, hogere productiviteit en betaalbaarder bouwen. Prefabricage speelt hierbij een cruciale rol, waardoor de invloed van weersomstandigheden en menselijke fouten wordt verminderd en duurzamere gebouwen worden gerealiseerd.

Daarnaast opent industrialisatie de deur naar innovatie met geavanceerde technologieën, zoals automatisering en robotica, waardoor de sector efficiënter en duurzamer wordt. Deze veranderingen maken de bouwsector aantrekkelijker voor nieuw talent en dragen bij aan een geavanceerdere en duurzamere toekomst. Ontdek hoe deze evolutie niet alleen de manier waarop we bouwen verandert, maar ook ons denken over bouwen.

 

Bekijk industrialisatie in de bouw

Praktische richtlijnen voor digitale veiligheid

Computercriminaliteit is een toenemende bedreiging voor ondernemers, vooral binnen de bouw-en infrasector. We vertellen je daarom meer over het belang van risicomanagement en samenwerking met het Digital Trust Center. Zo waarborg je de digitale veiligheid van jouw organisatie. Ga aan de slag met praktische richtlijnen, aan de hand van vijf basisprincipes:

 1. Krijg inzicht in de digitale risico’s
 2. Gebruik veiligheidsinstellingen voor software en apparatuur
 3. Voer regelmatig updates uit
 4. Beperk toegangsrechten
 5. Voorkom virussen en hacks 

 

Bekijk cyberveiligheid

Vergroot je kennis

Training cybersecurity

Breng de digitale veiligheid van je organisatie op orde, creëer een cyberveilige werkomgeving met praktische tips.

Zo bescherm je digitale waardevolle bestanden

Geen expert op het gebied van data en intellectueel eigendom? Verken snel en gemakkelijk de basisbeginselen van data en intellectueel eigendom voor in de bouw-en infrasector. Ga aan de slag met een handige checklist waarin je leert hoe je alles wat je digitaal vastlegt beschermt:

 • Databanken(recht)
 • Privacyrechten
 • Smart- en bigdata
 • Open source
 • Creative Commons

Ga ook aan de slag en bescherm vandaag nog jouw digitale waardevolle bezittingen!

 

Bekijk databescherming

Bereid je voor op NIS2

Vanuit Europa is een nieuwe richtlijn aangekondigd: NIS2. Een flink aantal bedrijven moet volgens deze wet verplicht maatregelen nemen op het vlak van digitale veiligheid. We leggen je graag uit wat NIS2 inhoudt en wat je kan doen om je voor te bereiden.

 

Bekijk NIS2

Slimme bouwoplossingen in beeld

Ontdek innovatieve ideeën in de bouw- en infrasector met De bouw maakt het SLIM. Laat je inspireren door slimme oplossingen in proces, techniek en samenwerking.

De bouw maakt het SLIM
TKI Bouw en Techniek

Stap in de toekomst van bouwen: BIM in een notendop

Virtueel bouwen met BIM is dé revolutie in de bouwsector. Hierbij wordt alle belangrijke informatie van een bouwwerk opgeslagen in een Bouwwerk Informatie Model en gedeeld tussen alle partijen gedurende de gehele levenscyclus van het project.

 

Wat maakt BIM zo krachtig? 

 • Het vermindert ontwerp- en bouwfouten,
 • Het versnelt de gegevensuitwisseling en verbetert de communicatie met klanten.
 • Het is onmisbaar in het bouwproces en maakt gebruik van geavanceerde informatiesystemen om datastromen te beheren.

 

Ontdek wat BIM inhoudt en wat de toegevoegde waarde is voor jouw bouwproject.

 

Bekijk virtueel bouwen met BIM

DigiGO

DigiGO biedt een unieke kans om samen de digitalisering in de bouw- en infrasector te versnellen. Door de handen ineen te slaan met overheid, opdrachtgevers en uitvoerende partijen, brengt digiGO efficiëntie, innovatie en praktische tools zoals de ILS Configurator. Benieuwd wat dit inhoudt en hoe jij mee kan bouwen aan een digitale toekomst?

 

Bekijk DigiGO

Hoe digitaal is jouw bedrijf?

Benieuwd waar jouw bedrijf staat als het gaat om digitaal werken? Vul de digiscan bouw in en krijg in 5 tot 10 minuten tijd een compleet beeld van de digitale status van jouw organisatie.En hoe we jou kunnen helpen bij de volgende stappen. De digiscan bestaat uit de modules organisatie, administratie en de wet kwaliteitsborging. 

Efficiënter zaken regelen door digitalisering

In een maatschappij waarbij digitalisering de norm is, kan je ook jouw zaken nog efficiënter inregelen. Denk aan het digitaal aanvragen van vergunningen, offertes indienen via TenderNed of het doen van instemmingsaanvragen. Dit bespaart je tijd én kosten. Maar hoe werkt digitaal zakendoen en waarom is het essentieel?

 

Bekijk digitaal zakendoen

Een handig overzicht met populaire bouwsoftware

Ben je klaar voor een digitale upgrade van je bouwproces? Speciaal voor jou hebben we een handig overzicht van bouwsoftware. Dit maakt het vinden van de juiste bouwsoftware een stuk gemakkelijker. Van software voor calculatiepakketten, bouwbegeleiding en oplevering tot software voor de WKB.

 

Bekijk overzicht bouwsoftware

Profiteer van financiële ledenvoordelen

Unifiedpost

Kies voor een efficiënte administratie, verwerk digitaal facturen sneller en eenvoudiger.

Bekijk ook eens

Duurzaamheid en energietransitie

Ontdek alle relevante informatie over de energietransitie en waar jij rekening mee kan houden.

Samenwerking

Vind relevante informatie over de laatste ontwikkelingen rondom de ketensamenwerking.

Marktomstandigheden

Blijf op de hoogte van de laatste marktomstandigheden.

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 19 april 2024
digiDeal maakt van DICO dé standaard voor digitale gegevensuitwisseling

Aedes en OnderhoudNL gaan samen de inzet van de DICO standaard voor digitale gegevensuitwisseling stimuleren. Een digiDeal bezegelt de samenwerking met Ketenstandaard (eigenaar en beheerder van de DICO standaard) en digiGO (hét platform voor het versnellen van de digitale samenwerking in de ontwerp, bouw-, en technieksector). Voor bouwbedrijven die met corporaties samenwerken is dit een goede en belangrijke stap naar een efficiënte uitwisseling van gegevens.

Donderdag 11 april 2024
Invoering NIS2 wetgeving in Nederland vertraagd

Met de aankomende NIS2 wet komt er veel op bedrijven en hun mkb-toeleveranciers af. De invoeringsdatum van 18 oktober 2024 wordt in Nederland niet gehaald, maar wél in de landen die ons omringen. Dus doe je zaken met bedrijven over de grens, houd er dan rekening mee dat je opdrachtgever eisen kan stellen aan je digitale veiligheid.

Donderdag 11 april 2024
Publicatie voor opdrachtgevers: geef ruimte aan innovaties

Onze nieuwe publicatie beschrijft voor opdrachtgevers hoe ze out of the box oplossingen kunnen stimuleren. Natuurlijk mag je hen er ook op wijzen.