Duurzame inzetbaarheid

Fenneken Lamaker

Beleidsadviseur Duurzaam inzetbaarheid
Student in Heerhugowaard

Een gezonde bouw- en infrasector vraagt om medewerkers die zich ontwikkelen en gezond en gemotiveerd blijven werken. Duurzame inzetbaarheid is noodzaak voor werkgevers en voor werknemers: voor werkgevers, omdat bedrijven ook in de toekomst over voldoende goed gekwalificeerd personeel moeten kunnen beschikken; voor werknemers, omdat zij langer moeten doorwerken tot hun pensioen.

De werkgever én de werknemer hebben er dus allebei belang bij dat werknemers duurzaam inzetbaar zijn. Je zult er dan ook samen voor moeten zorgen dat de werknemer duurzaam inzetbaar blijft. In de praktijk betekent dit, dat je als werkgever, de werknemer ondersteunt bij het verbeteren van zijn duurzame inzetbaarheid. Dat kan op heel veel verschillende manieren; door het aanbieden van scholingsmogelijkheden, ondersteuning bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl, enz. Samenwerking tussen werkgever en werknemer is hierbij belangrijk. Beide partijen zullen actie moeten ondernemen. De werknemer mag niet gaan zitten wachten tot de werkgever oplossingen aanbiedt en vervolgens alle voorstellen weigeren. Omgekeerd kun je als werkgever, duurzame inzetbaarheid niet volledig aan de werknemer overlaten; deze zul je moeten faciliteren en ondersteunen.

Training Grip op Ziekteverzuim

Kom meer te weten over de verschillende soorten verzuim en hoe je dit kan aanpakken in jouw organisatie!

Schrijf je in voor deze training!

Hoe kun je dit in je bedrijf aanpakken?

Duurzame inzetbaarheid is onderdeel van het personeelsbeleid in een bedrijf. Zoals het personeelsbeleid moet passen binnen de algemene bedrijfsvoering, zo past duurzame inzetbaarheid binnen het personeelsbeleid. Dat betekent dat veel bedrijven door hun personeelsbeleid, soms onbewust, ook al de nodige stappen op het gebied van duurzame inzetbaarheid hebben gezet. Belangrijke zaken op dit gebied zijn: het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken, het maken van een opleidingsplan, enz. 

Wat doet Bouwend Nederland?

  • Meerjarenprogramma BIO, Blijven Investeren in Ontwikkelen. Doel van dit programma van Bouwend Nederland is mensen vast te houden voor de sector door langer, beter en gezonder aan het werk blijven. Via een groot aantal projecten stimuleert Bouwend Nederland bedrijven in de bouw en infra en hun werknemers om werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Binnen het meerjarenprogramma bestaan meerdere projecten die bedrijven ondersteunen die met het thema duurzame inzetbaarheid aan de slag willen.
  • Samenwerking van brancheopleidingsinstituten, b.v. Bouwend Nederland Academy in Bouwopleiders.

Preventie- en Verzuimloket

Je medewerkers zijn het hart van jouw organisatie. Met het Preventie- en Verzuimloket krijg je de extra begeleiding waar je als werkgever naar zoekt.

Profiteer van dit ledenvoordeel

Vermijd fysieke klachten met STEP

STEP zorgt ervoor dat werknemers, kennis, vaardigheden en tools krijgen om fysieke belasting te reduceren zowel op het werk als in de privé situatie. Dat kan meer dan 30% schelen.

Lees meer

 

Wat doet de bouw- en infrasector?

Sociale partners in de bouw vinden dit onderwerp zo belangrijk dat zij hierover afspraken in de cao hebben gemaakt:

  • Elke werknemer in de bouw- en infrasector heeft een individueel budget
  • Kennisinstituut voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector: Volandis.
  • DIA = Duurzame Inzetbaarheids Analyse voor alle werknemers in de sector door Volandis