Volandis

Kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw en infra

Student in Heerhugowaard

De bouw- en infrasector wordt vaak genoemd als één van de sectoren waarbij het lastig kan zijn om tot je 68e door te werken. Daar zijn wij ons goed van bewust. Bouwend Nederland vindt dan ook dat je al op jonge leeftijd moet beginnen met nadenken over duurzame inzetbaarheid.

Volandis kan daarbij helpen. Volandis is opgericht door sociale partners in de bouw- en infrasector en is het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de sector. Volandis is ook ons kennis- en adviescentrum voor veilig en gezond werken.

Onder het motto “Werk veilig, houd plezier en kijk vooruit” ondersteunt Volandis werkgevers en werknemers bij hun invulling van duurzame inzetbaarheid. Zo heeft iedere werknemer elke vier jaar recht op een DIA: een Duurzame Inzetbaarheidsanalyse. Dit is een gesprek met één van de adviseurs van Volandis dat werknemers inzicht geeft in hun lichamelijke conditie, hoe goed ze in hun vel zitten en wat hun ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Daarna kan de werknemer terecht bij één van de professionele loopbaanbegeleiders in de sector, zoals Bouwopleiders. De DIA is een voorziening vanuit de cao voor de Bouw en Infra en is kosteloos voor medewerkers die vallen onder deze cao.

Volandis doet veel meer dan de DIA uitvoeren. Op de website van Volandis vind u ook complete toolbox-meetings, klaar voor gebruik, de zogenaamde bedrijfstakatlas met cijfers over gezondheid in de sector, een model RI&E, inspirerende filmpjes met voorbeelden hoe andere bedrijven in de sector met duurzame inzetbaarheid omgaan en nog veel meer.

De rol van Volandis bij Duurzame inzetbaarheid: