Logo Bouwend Nederland
 1. Home
 2. Kennis
 3. Vakantie

Vakantie

Als je medewerkers in dienst hebt, is het goed om te weten dat ze recht hebben op vakantiedagen volgens de wet en de cao Bouw & Infra. Hierbij gaat het om verschillende soorten verlof, zoals wettelijke vakantiedagen, bovenwettelijke vakantiedagen, roostervrije dagen, feestdagen, kort verzuim, en diverse regelingen voor bijvoorbeeld bevalling, stervensbegeleiding en rouw. We hebben de belangrijkste informatie over vakantie voor je op een rijtje gezet.

Vakantie- en roostervrije dagen: hier hebben je werknemers recht op

In hoofdstuk 3 van de cao Bouw & Infra kun je het aantal verlofdagen en de regels vinden. Bij het aantal verlofdagen is er een onderscheid tussen bouwplaats- en uta-werknemers. Hieronder vind je een overzicht van het aantal vakantie- en roostervrije dagen waarop zij recht hebben:

 

Bouwplaatswerknemers

 

 • 20 wettelijke vakantiedagen
 • 10 collectieve roostervrije dagen

 

In Individueel Budget:

 • 5 bovenwettelijke vakantiedagen
 • 10 individueel opneembare roostervrije dagen
 • 24 kort verzuimuren

 

Dit zijn in totaal 48 verlofdagen, waarvan er 18 in het Individueel Budget zitten.

 

Uta-werknemers

 

 • 20 wettelijke vakantiedagen
 • 10 individueel opneembare roostervrije dagen

 

In Individueel Budget:

 • 5 bovenwettelijke vakantiedagen
 • 5 individueel opneembare roostervrije dagen
 • 24 kort verzuimuren

 

Dit zijn in totaal 43 verlofdagen, waarvan er 13 in het Individueel Budget zitten.

 

Let op: werknemers jonger dan 18 jaar hebben recht op meer verlofdagen (zie tabel 3.1 van de cao. Daarnaast hebben oudere werknemers onder voorwaarden recht op de extra roostervrije dagen voor oudere werknemers (zie artikel 3.3 van de Bouw & Infra cao).

 

Bekijk vakantie- en roostervrije dagen

Vakantie- en verlofdagen opnemen

Er bestaat een wettelijk recht op vakantiedagen. Het minimum aantal is vier maal de overeengekomen arbeidsduur per week. Dit zijn de zogeheten wettelijke vakantiedagen. Vakantiedagen die daarboven zijn afgesproken in bijvoorbeeld de cao of in de individuele arbeidsovereenkomst gelden als bovenwettelijke vakantiedagen. Dit verschil is belangrijk omdat er verschillende regels gelden voor verschillende soorten verlofdagen.

Als ondernemer in de bouw heb je wettelijk verplichte vakantiedagen voor je werknemers, met minimaal vier keer de wekelijkse arbeidsduur. Het onderscheid tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen is belangrijk, en de cao Bouw & Infra geeft specifieke regels voor bouwplaats- en uta-medewerkers. Zo moeten vakantieaanvragen schriftelijk te gebeuren, waarbij je als werkgever binnen twee weken moet reageren. 

 

Het tijdspaarfonds biedt voordelen zoals een netto-uitkering voor vakantiebijslag en andere dagen. Bij een vierdaagse werkweek voor 55+ers moet je schriftelijke afspraken maken. Zorg voor een heldere registratie van verlof en verzuim, waarbij je gebruik kunt maken van software of papieren documentatie. 

 

Bekijk vakantie- en roostervrije dagen opnemen

Vergroot je kennis

Verlofvormen in de Bouw & Infra

Krijg inzicht in alle soorten verlof die van toepassing zijn in de bouw- en infrasector.

Wat te doen als een werknemer ziek is op een vakantiedag

Als je werknemer ziek is op een geplande verlofdag, mag hij deze dag op een ander moment opnemen, maar alleen als hij daarmee instemt. In de cao Bouw & Infra zijn hier aparte regels voor. Zieke werknemers op een door de werkgever vastgestelde roostervrije dag hebben niet automatisch het recht om deze later op te nemen, tenzij in goed overleg met de werkgever. Bij langdurige ziekte gelden speciale regels voor de opbouw van verlofdagen. Benieuwd naar de speciale regels? Lees dan snel verder.

 

Bekijk ziek op een vakantiedag

Terugvaladvies

Een verplichte bouwvak bestaat al jaren niet meer, toch is er een advies:

 

Regio Noord

 • maandag 5 augustus t/m vrijdag 23 augustus 2024

Regio Midden

 • maandag 29 juli t/m vrijdag 16 augustus 2024

Regio Zuid

 • maandag 22 juli t/m vrijdag 9 augustus 2024

 

Benieuwd naar de weeknummers en het terugvaladvies bouwvak voor 2025? Lees dan verder.

 

Bekijk terugvaladvies bouwvak

Bekijk ook

Verlof

Gaat een van je medewerkers met verlof? Ontdek waar je rekening mee kan houden.

Gerelateerd nieuws

Woensdag 8 november 2023
Profiteer ook van het ledenvoordeel bij Zilveren Kruis

De samenwerking tussen Bouwend Nederland en zorgverzekeraar Zilveren Kruis bestaat inmiddels zo'n vijftien jaar. Uit deze lange hechte relatie ontstond onder andere de collectieve aanvullende zorgverzekering Aanvullend Bouw Extra. Deze levert leden van Bouwend Nederland exclusief en op maat een verzekering toegesneden op de bouw en infra. Accountmanagers Bert ten Arve en Oscar van Dam belichten de voordelen.

Zondag 1 januari 2023
Vraag & Antwoord: verlof voor omstandigheden/gebeurtenissen in familiesfeer?

Advies krijgt regelmatig vragen over verlof bij geboorte van een kind, zorg voor of het overlijden van een familielid. In deze Vraag & Antwoord kan je de meest gestelde vragen hierover terugvinden.