1. Home
  2. Nieuws
  3. Bekijk de video maak kennis met bop

Bekijk de video: maak kennis met BOP

Woensdag 30 juni 2021

De komende jaren wil VolkerWessels Telecom (VWT) het aantal klantaansluitingen op het glasvezelnet voor de diverse telecom operators in Nederland vervijfvoudigen. Hoe ze dit doen? Dankzij BOP! We vertellen je er in dit artikel meer over.

VWT verzorgt het gehele traject rond de aanleg van digitale infrastructuur (onder andere aanleg glasvezelnetten en uitrol 5G). Van analyse en ontwerp tot bouw, installatie, onderhoud en beheer. Hun ultieme doel is optimale connectiviteit tot op de laatste vierkante centimeter, waardoor leven en werken zo comfortabel mogelijk wordt gemaakt.

Wat is BOP?

BOP staat voor het door VWT ontwikkelde Buiten Overname Punt. Dit slimme kastje van ongeveer 25x10x5 cm, maakt het mogelijk om glasvezelaansluitingen op te leveren, zonder achter de voordeur te komen. BOP is een complete afgemonteerde, robuuste aansluit box waar vanuit de woning alleen nog maar een kabel getrokken moet worden tussen BOP en de modem. Stekkertjes erin en de glasvezelaansluiting is klaar voor gebruik.

Bekijk hier hoe BOP in de praktijk werkt

Voordelen BOP

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden hebben de monteurs niet langer te maken met grote pieken en dalen. Het aanleggen van het glasvezel en aansluiten van de klant kunnen overdag doorlopend plaatsvinden. Als bewoners een aansluiting willen op het netwerk, hoeft er alleen nog maar via de fundering van de woning naar de BOP te worden geboord. Planning technisch heeft dit veel voordelen, zowel voor de monteur als de klant. Met het gebruik van BOP zijn bovendien uitstekende glasvezelsprieten bij de gevel verleden tijd.

Registratie BOP

De BOP wordt bij de aanleg geplaats voor de gevel, op gelijke diepte als het hoofdtracé. Op particulier terrein, in de voortuin, wordt zeker een diepte aangehouden van 40 cm, zodat de klant vrijelijk kan tuinieren. Met het plaatsen wordt de BOP direct digitaal ingemeten met de VolkerWessels Telecom BOP-app. Met deze app kan de BOP ook weer teruggevonden worden, en op korte termijn zelfs via Augmented Reality (AR) zichtbaar worden. Met deze mogelijkheid wordt de kabel en BOP op de grond geprojecteerd, alsof je in de bodem kijkt. De liggingsgegevens (x,y,z) worden na plaatsing verstrekt aan de netbeheerder. De netbeheerder registreert de BOP ook in het kabel en leiding systeem, en maakt het middels een puntobject zichtbaar op een KLIC melding.

Voor meer informatie over BOP, neem contact op met VWT’s communicatieteam. Heb jij een vernieuwing of innovatie waarover we je mogen bevragen, neem contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 april 2025
Landelijke uitrol alternatieve betalingsregeling verloopt voorspoedig

In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.

Maandag 7 april 2025
Deelnemers Aanbestedingscongres vóór vergaande versoepeling aanbestedingsvoorschriften

De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.

Donderdag 3 april 2025
Rijksvastgoedbedrijf kiest voor langjarige samenwerkingen bij onderhoud vastgoed

De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.