Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bekijk de video maak kennis met bop

Bekijk de video: maak kennis met BOP

Woensdag 30 juni 2021

De komende jaren wil VolkerWessels Telecom (VWT) het aantal klantaansluitingen op het glasvezelnet voor de diverse telecom operators in Nederland vervijfvoudigen. Hoe ze dit doen? Dankzij BOP! We vertellen je er in dit artikel meer over.

VWT verzorgt het gehele traject rond de aanleg van digitale infrastructuur (onder andere aanleg glasvezelnetten en uitrol 5G). Van analyse en ontwerp tot bouw, installatie, onderhoud en beheer. Hun ultieme doel is optimale connectiviteit tot op de laatste vierkante centimeter, waardoor leven en werken zo comfortabel mogelijk wordt gemaakt.

Wat is BOP?

BOP staat voor het door VWT ontwikkelde Buiten Overname Punt. Dit slimme kastje van ongeveer 25x10x5 cm, maakt het mogelijk om glasvezelaansluitingen op te leveren, zonder achter de voordeur te komen. BOP is een complete afgemonteerde, robuuste aansluit box waar vanuit de woning alleen nog maar een kabel getrokken moet worden tussen BOP en de modem. Stekkertjes erin en de glasvezelaansluiting is klaar voor gebruik.

Bekijk hier hoe BOP in de praktijk werkt

Voordelen BOP

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden hebben de monteurs niet langer te maken met grote pieken en dalen. Het aanleggen van het glasvezel en aansluiten van de klant kunnen overdag doorlopend plaatsvinden. Als bewoners een aansluiting willen op het netwerk, hoeft er alleen nog maar via de fundering van de woning naar de BOP te worden geboord. Planning technisch heeft dit veel voordelen, zowel voor de monteur als de klant. Met het gebruik van BOP zijn bovendien uitstekende glasvezelsprieten bij de gevel verleden tijd.

Registratie BOP

De BOP wordt bij de aanleg geplaats voor de gevel, op gelijke diepte als het hoofdtracé. Op particulier terrein, in de voortuin, wordt zeker een diepte aangehouden van 40 cm, zodat de klant vrijelijk kan tuinieren. Met het plaatsen wordt de BOP direct digitaal ingemeten met de VolkerWessels Telecom BOP-app. Met deze app kan de BOP ook weer teruggevonden worden, en op korte termijn zelfs via Augmented Reality (AR) zichtbaar worden. Met deze mogelijkheid wordt de kabel en BOP op de grond geprojecteerd, alsof je in de bodem kijkt. De liggingsgegevens (x,y,z) worden na plaatsing verstrekt aan de netbeheerder. De netbeheerder registreert de BOP ook in het kabel en leiding systeem, en maakt het middels een puntobject zichtbaar op een KLIC melding.

Voor meer informatie over BOP, neem contact op met VWT’s communicatieteam. Heb jij een vernieuwing of innovatie waarover we je mogen bevragen, neem contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 31 mei 2024
In Breda kan het: in 100 dagen samen een gebiedsvisie opstellen

Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.

Woensdag 1 mei 2024
RWU-index 1991 stopt per 1 januari 2025

Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.

Woensdag 6 maart 2024
Ruimtelijk Voorstel Provincie zet woningbouw in Zuid-Holland verder klem

Het Ruimtelijk Voorstel van de Provincie Zuid-Holland maakt bouwen van betaalbare woningen in Zuid-Holland verder onhaalbaar. Bouwend Nederland vindt het beleid onverstandig en onrealistisch.