Uitrol 5G: hoe gebeurt dat in de praktijk?

maandag 14 december 2020

Yvonne de Rijck

Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer
Afbeelding Uitrol 5G: hoe gebeurt dat in de praktijk?

Een van de grote opgaven voor het mogelijk maken van connectiviteit, vanuit huis werken en smart city's is de uitrol van 5G, maar wat is dat eigenlijk? Hoe gebeurt dat? Wat merk ik daar als klant van? Vragen waar vakgroep-collega's Valérie van den Broek en Yvonne de Rijck mee op pad gingen naar VolkerWessels Telecom.

VolkerWessels Telecom is een grote aannemer die het gehele traject rond de aanleg van hoogwaardige digitale infrastructuur verzorgt, van plaatsing van zendapparatuur in masten tot de kabel bij de gebruiker in het pand.

Wat is 5G?

5G, voluit 5e generatie mobiele netwerk of 5e generatie draadloze systemen, is een telecommunicatie norm. 5G kenmerkt zich door een grotere capaciteit, een hogere snelheid en minder vertraging dan bijvoorbeeld 4G. Het is een nieuw mobiel netwerk waarmee je draadloze apparaten zoals smartphones en auto’s met elkaar kunt verbinden.

Hoe gebeurt de uitrol van 5G?

Uitrol van 5G betekent dat bestaande grote antennes in hoge masten met dikke COAX voedingskabels worden vervangen door nieuwe, kleinere maar sterkere antennes met glasvezelkabels. En dat gebeurt allemaal tientallen meters boven de grond in een mast. Het verwijderen van de oude voedingskabels kan met een kraan van bovenaf, of in stukken (delen). Hierbij is laten vallen absoluut niet aan de orde. Alles wordt onder begeleiding verwijderd en geplaatst. Mensen die dit doen zijn gewend om op hoogte te werken, met beperkte werkruimte. Bovendien zijn ze getraind in veilig werken zoals jezelf borgen in het kader van valgevaar, zelfredzaamheid en evacuatie op hoogte. Denk daarbij aan het helpen van collega's bij verwondingen en communicatie op afstand. Echt een hele andere tak van sport met andere risico’s dan werken in de ondergrond. Bij omstandigheden als windkracht 6 en hoger, ijsvorming op de mast en onweer en bliksem mag de mast niet worden betreden.

Wat merk ik als klant hiervan?

5G heeft minder bereik per antenne door het werken op een andere (hogere) Hz-frequentie. Hoe hoger de Hz-frequentie hoe minder het bereik van de antenne. Voor een hoge dekkingsgraad zijn voor 5G meer antennes nodig dan voor de voorganger 4G. Dus met andere woorden, sneller internet en een grotere betrouwbaarheid als gebruiker betekent in het landschap meer en kleinere antennes en mogelijk een andere (nieuwere) smartphone. Daarnaast helpt 5G in de ontwikkeling van smart city’s en autonome voertuigen, omdat het 5G-netwerk veel meer gebruikers en apparaten (1 miljoen apparaten per vierkante kilometer) aan kan dan 4G (2000 apparaten per vierkante kilometer).

In de media

In het nieuws is er veel te doen over de uitrol van 5G. En dan niet alleen over de veiling van de frequenties voor 5G. Afgelopen jaar heeft er brandstichting plaatsgevonden bij een aantal masten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ook heerst er angst onder groeperingen en mensen over straling van antennes. Het Agentschap Telecom controleert of de antennes niet teveel straling veroorzaken. Het Antennebureau is het informatiebureau van de Rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie. Hier is meer informatie te vinden over antennes, wetgeving over plaatsing van antennes, en gezondheidseffecten van straling (elektromagnetische velden) van zendmasten.

Nodig ons uit en wij komen bij je langs

Wil je ook dat wij langskomen bij jouw bedrijf? Neem contact op met Yvonne de Rijck. Als vakgroep vinden we het superinteressant om te kijken hoe jouw bedrijf in, met name de ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer, werkt. Daar maken we dan een artikel van en delen we kennis. Meer informatie over de Nederlandse mobiele netwerken is te vinden op de website Antennekaart.nl. Via deze plek willen wij nogmaals Pauline Hartsuiker en François Dieckhaus van VolkerWessels Telecom, bedanken voor het inzicht geven in de uitrol van 5G.